Στο φως νέα στοιχεία για τις ανταλλαγές ακινήτων Δημοσίου-Μονής Βατοπαιδίου

Τις αποφάσεις με τις οποίες τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας έδιναν το “πράσινο φως” για την παραχώρηση των εκτάσεων στη Μονή Βατοπαιδίου φέρνει στο φως Το Βήμα της Πέμπτης.

Τις αποφάσεις με τις οποίες τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας έδιναν το “πράσινο φως” για την παραχώρηση των εκτάσεων στη Μονή Βατοπαιδίου φέρνει στο φως Το Βήμα της Πέμπτης. 


Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, η πρώτη απόφαση 3822  του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2005 αναφέρει ότι η ανταλλαγή γίνεται “χάριν του αγροτικού πληθυσμού των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης”. 


Οι παραλίμνιες αγροτικές εκτάσεις της Βιστωνίδας ανήκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο, οι ανταλλαγές δεν περιορίστηκαν στο χαρτοφυλάκιο του συγκεκριμένου υπουργείου.


Σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα, στην απόφαση υπήρχε διάταξη που άφηνε στην ευχέρεια της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου να αποφασίσει αν θα μπορούσε να γίνει ανταλλαγή με ακίνητα άλλων φορέων.


Έτσι, με νεότερη απόφαση της 26ης Ιουλίου 2006 των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας, η Κτηματική Εταιρεία αναλαμβάνει “την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας-Νταλιάνη και των παραλίμνιων εκτάσεων αυτής ανηκουσών στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, με διάφορα ακίνητα του Δημοσίου”.


Παράλληλα, η εφημερίδα Τα Νέα αποκαλύπτει ότι 184 κάτοικοι της περιοχής της Ουρανούπολης είχαν καταθέσει αγωγές εις βάρος της Μονής Βατοπαιδίου και του Ελληνικού Δημοσίου, όπου περιέγραφαν αναλυτικά όλο τον μηχανισμό πίσω από την ανταλλαγή εκτάσεων.


Οι κάτοικοι κατήγγειλαν πως η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου όχι μόνο είχε υποεκτιμήσει τις εκτάσεις που προσέφερε σε αντάλλαγμα στη Μονή Βατοπαιδίου, αλλά είχε συμπεριλάβει στις ανταλλάξιμες περιοχές αρχαιολογικούς χώρους και βιότοπους που δεν μπορούν να ανταλλαχθούν όπως ορίζει ο νόμος. 


Στο οικονομικό σκέλος οι εκτάσεις που μεταβίβασε η Μονή Βατοπαιδίου στη λίμνη Βιστωνίδα αποτιμήθηκαν από την αρμόδια ΔΟΥ σε 1.107.044 ευρώ.


Από την πλευρά του το Ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε περισσότερα από 8.500 στρέμματα σε περιοχές- φιλέτα της Ουρανούπολης, τα οποία αποτιμήθηκαν σε 1.107.044 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία της περιοχής ανέρχεται στα 8.470.695,12 ευρώ


Η πρώτη αγωγή κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 και η δεύτερη τον Ιούνιο του 2008. Καμία από τις δύο δεν συζητήθηκε ακόμη, καθώς οι δίκες αναβλήθηκαν, ενώ τα αποκαλυπτικά τους στοιχεία έμειναν κλειδωμένα σε συρτάρια.


Η εφημερίδα Το Έθνος φέρνει στη δημοσιότητα επιστολή (με ημερομηνία 14 Ιουλίου 2004) των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ξάνθης, Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης με αποδέκτη τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα.


Οι επιστολές είχαν κοινοποιηθεί και στο γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων προειδοποιούσαν από τότε για τις ποινικές επιπτώσεις της υπόθεσης.


Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button