Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

“Το σχολικό κουδούνι θα χτυπά μόνο πρωί….” Επιτέλους και ο τελευταίος κατεργάρης στον πάγκο του…. Ανοίγουν αύριο τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές επιστρέφουν στις θέσεις τους, στις έδρες και στα θρανία αντίστοιχα…..

“Το σχολικό κουδούνι θα χτυπά μόνο πρωί….”


Επιτέλους και ο τελευταίος κατεργάρης στον πάγκο του….


Ανοίγουν αύριο τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές επιστρέφουν στις θέσεις τους, στις έδρες και στα θρανία αντίστοιχα…..


Ελπίζω μετά από δύο και πλέον μήνες διακοπών οι μπαταρίες τους να φορτίστηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό, ώστε να μην ορέγονται απεργίες και καταλήψεις…..εκτός βέβαια αν συντρέχει λόγος σοβαρός …..


Για τους μαθητές της Ξάνθης η αυριανή μέρα είναι ιστορική….


Τέρμα η διπλοβάρδια σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο …..


Για τους γνώστες του μέχρι χθες προβλήματος, δηλαδή εκείνων που το βίωναν εδώ και χρόνια  οι διευκρινήσεις περιττεύουν….


Οι μαθητές και οι γονείς των 3ου και 13ου Δημοτικών Σχολείων, 4ου και 6ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου  βάζουν τέλος στην ταλαιπωρία τους…..


Από φέτος όλα τα σχολεία θα λειτουργούν σε πρωινή μόνο βάρδια……


Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην πόλη της Ξάνθης και ευρύτερα στο νομό επιλύθηκε και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ…..


 



Είναι να μην το πάρουν απόφαση οι τοπικές αρχές και δώσουν τα χέρια της αγαστής συνεργασίας……


Άλλωστε δε θα μπορούσαν και διαφορετικά να πράξουν όταν έχουν να φροντίσουν για το αύριο τούτου του τόπου, τα νιάτα δηλαδή…..


Οι τοπικές αρχές ενέσκηψαν πάνω στο πρόβλημα, η κάθε μια με την αρμοδιότητα και την ευθύνη που τις αναλογεί, έτρεξαν, εξασφάλισαν τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις και όλα τα σχετικά και έτσι με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς παραδίδουν προς χρήση στους μαθητές και εκπαιδευτικούς τρία υπερσύγχρονα σχολικά συγκροτήματα…..


Το 13ο και 19ο Δημοτικό Σχολείο, το 7ο Γυμνάσιο και το κτίριο πρότυπο σε επίπεδο όχι μόνο Περιφέρειας, αλλά ίσως και χώρας-για δημόσιο σχολείο-το σχολικό συγκρότημα του 3ου Λυκείου Ξάνθης…..


Ως μητέρα παιδιού που πήγαινε και απόγευμα σχολείο, νιώθω ιδιαιτέρα χαρούμενη που η κορούλα μου τώρα στη Β’ Δημοτικού δε θα χρειάζεται να περνά άλλο αυτή την ταλαιπωρία…..


Μια ταλαιπωρία αρκετά μεγάλη-την έζησα για έξι χρόνια με το γιο μου- καθώς έπρεπε να αναπροσαρμόζεις όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα των εξωσχολικών δραστηριοτήτων του παιδιού, κάθε φορά που ήταν η σειρά της να πάει απόγευμα στο σχολείο…. . 


 



Από τη νέα λοιπόν σχολική χρονιά 2008-2009 τρία υπερσύγχρονα σχολεία έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες της σχολικής στέγης στο νομό…..


Πέρα όμως από τα τρία παραπάνω νέα σχολεία , και τα υπόλοιπα σχολεία της πόλης και του νομού δέχτηκαν τις απαραίτητες βελτιώσεις και ανακαινίσεις, δέχτηκαν το απαραίτητο φρεσκάρισμα, ώστε καθαρά και ανανεωμένα να υποδεχτούν τους μαθητές τους….


Αφήνοντας κατά μέρος τα άλογα των πολιτικών μας για λίγο, η στήλη αφήνεται  να παρασυρθεί στον ήχο ενός κουδουνιού…..


Το σχολικό κουδούνι αύριο θα χτυπήσει για να σημάνει την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και για τον καθιερωμένο Αγιασμό στα σχολεία…..


Η αυριανή ημέρα θα είναι αφιερωμένη στα χιλιάδες πρωτάκια που κρατώντας σφιχτά το χέρι της μαμάς ή του μπαμπά και φορώντας στην πλάτη την τσάντα που ίσως να είναι μεγαλύτερη από το μπόι τους, θα ακούσουν για πρώτη φορά τον ήχο του σχολικού κουδουνιού και θα περάσουν τη μεγάλη πόρτα του σχολείου με την καρδούλα τους να κτυπά ακανόνιστα και με το τρακ για το άγνωστο να είναι ζωγραφισμένο στα προσωπάκια τους….     


 



Το κουδούνι θα χτυπήσει στα σχολεία, οι αυλές θα ξαναγεμίσουν με τις φωνές των μικρών και μεγάλων μαθητών, θα τελεσθεί ο αγιασμός και η νέα σχολική χρονιά θα είναι πια γεγονός…..


Καλή αρχή και καλή πρόοδος …οι ευχές που θα αντηχούν από κάθε στόμα….. Θα είναι μια καλή σχολική χρονιά ….; αναρωτιούνται οι γονείς και εγώ μαζί τους….. Πιάνω τον εαυτό μου να κάνει τη σκέψη αν παρόλες τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις του Υπουργείου Παιδείας, έχουν καλυφθεί όλα τα κενά στα σχολεία, τόσο σε διδακτικό προσωπικό, όσο και σε βιβλία και λοιπό εξοπλισμό …. ;


Τις απαντήσεις φυσικά θα τις πάρω με την έναρξη των σχολείων και αφού δώσουμε και μια απαραίτητη μικρή περίοδο χάριτος-μιας εβδομάδας το πολύ- έτσι για την προσαρμογή μαθητών και εκπαιδευτικών….. 


Αν και μια φωνούλα μου λέει πως οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μαζί με τον προγραμματισμό της διδακτέας ύλης, θα προγραμματίζουν και τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ως συνήθως….   


Προς το παρόν περιμένω  να ακούσω το αυριανό σχολικό κουδούνι….


Ως μαμά θέλω να είμαι κα εγώ εκεί……..

Σχετικά Άρθρα

Back to top button