“Κατεπείγουσα η διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης”

Το Σάββατο 23 Αυγούστου 2008, περί τις 13:30 το μεσημέρι προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά στις παρυφές του σχεδίου πόλεως της Ξάνθης και στο σημείο μείξης με το περιαστικό δάσος, στην περιοχή της Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης. Το έργο της κατάσβεσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, εξαιτίας του δύσβατου της περιοχής και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν εκείνη την στιγμή, περί τους 40C.

    Το Σάββατο 23 Αυγούστου 2008, περί τις 13:30 το μεσημέρι προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά στις παρυφές του σχεδίου πόλεως της Ξάνθης και στο σημείο μείξης με το περιαστικό δάσος, στην περιοχή της Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης. Το έργο της κατάσβεσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, εξαιτίας του δύσβατου της περιοχής και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν εκείνη την στιγμή, περί τους 40ΟC. Αμέσως μετά την έναρξη της πυρκαγιάς κατ’ έσπευσαν στο σημείο πλήθος πυροσβεστικών δυνάμεων, υδροφόρα οχήματα των δήμων, εθελοντικές ομάδες, δυνάμεις του στρατού, απλοί πολίτες και αστυνομικές δυνάμεις που ρύθμιζαν την κυκλοφορία των οχημάτων από και προς την πυρκαγιά. Μεγάλο πρόβλημα υπήρξε στην ανατολική πλευρά του μετώπου, προς την πλευρά της Εκκλησιαστικής Σχολής Ξάνθης, προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στο υπόλοιπο περιαστικό δάσος κωνοφόρων.


    Από τα πρώτα λεπτά της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο σημείο βρέθηκε ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του συντόνιζε τις ενέργειες κατάσβεσης με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης κ. Γενιτζέ.    Επίσης παρών στην πυρκαγιά ήταν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέκος Κοντός, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, ο Δήμαρχος Βιστωνίδας κ. Ζλάτκος, ο Αναπληρωτής Δασάρχης Ξάνθης και επιτελείς του στρατού. Καθοριστική στην επιτυχή έκβαση, περιορισμό και κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία, παρά την επικινδυνότητά της και τις δύσκολες συνθήκες, έκαψε περί τα 150 στρέμματα δάσους, ήταν και η παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών με την αποστολή 4 πυροσβεστικών αεροσκαφών και 2 ελικοπτέρων. Συνεχές ήταν το ενδιαφέρον του ίδιου του Υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου, που βρίσκονταν διαρκώς σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Νομάρχη, όπως και του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜΘ κ Δημήτριου Σταμάτη.


    Την Κυριακή 24 Αυγούστου 2008, ο Νομάρχης Ξάνθης επισκέφθηκε τις Πυροσβεστικές Δυνάμεις που επιτηρούσαν τους χώρους της πυρκαγιάς και τις ευχαρίστησε για άλλη μία φορά για τις προσπάθειες που κατέβαλαν και καταβάλουν.


    Σχετικά ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης δήλωσε: “Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέκο Κοντό, τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Δημήτριο Σταμάτη, τον Γενικό Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΑΜΘ κ. Ρούφο, τον Διοικητή και όλους τους άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, τον Δήμο και Δήμαρχο Ξάνθης, την ΔΕΥΑΞ, την Αστυνομική Διεύθυνση και την τροχαία Ξάνθης, τον Στρατό, τον Περιφερειακό Διευθυντή Δασών ΑΜΘ και το Δασαρχείο Ξάνθης, τον Δήμο και Δήμαρχο Βιστωνίδας, τον Δήμο και Δήμαρχο Τοπείρου, τον Δήμο και Δήμαρχο Σταυρούπολης, τον Δήμο και Δήμαρχο Μύκης, τον Δήμο και Δήμαρχο Αβδήρων, τον Δήμο και Δήμαρχο Σελέρου, τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Ξάνθης, τις ομάδες των εθελοντών και ιδιαιτέρως την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, τα στελέχη και τους υπαλλήλους της Νομαρχίας Ξάνθης και των δήμων, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Ξάνθης, τις ομάδες των υλοτόμων και όλους τους απλούς πολίτες που έσπευσαν να συνδράμουν. 


    Ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση, λόγω του γνωστού προβλήματος της μείξης του περιαστικού δάσους κωνοφόρων με κατοικίες της πόλης της Ξάνθης, που δημιουργεί μια συνεχιζόμενη επικίνδυνη κατάσταση. Επαναφέρουμε ρητά το από μακρού χρόνου αίτημά μας για άμεση διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης – οδού, που είναι υποχρέωση και αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας, μεταξύ του περιαστικού δάσους και της πόλης της Ξάνθης. Μετά το συμβάν η διάνοιξή της αποδεικνύεται και εκ των πραγμάτων κατεπείγουσα.


Ευχαριστώ την κοινωνία της Ξάνθης για την άμεση κινητοποίησή της και την ευαισθησία που έδειξε και καλώ όλους τους κατοίκους της περιοχής σε περαιτέρω επαγρύπνηση μέχρι το τέλος της φετινής αντιπυρικής περιόδου.


Σας ευχαριστώ όλους.” 


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΑΡΧΗ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button