“Μας έφυγε ο Μπους, αλλά μας έμεινε ο Μπερλουσκόνι….”

Ο γειτονικός μας λαός ο Ιταλικός, τα αδέλφια μας οι Ιταλοί-αφού μας αποκαλούν ούνα φάτσα, ούνα ράτσα- ζει αυτές τις ημέρες πραγματικά μια πολύ μεγάλη τραγωδία και έναν ανείπωτο πόνο….. Μέρος του οποίου ζήσαμε και εμείς εκ του μακρόθεν βέβαια, όταν μάθαμε ότι κάτω από τα χαλάσματα που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός της περασμένης Δευτέρας στην πόλη της Λ’ Ακουίλα έχασε τη ζωή του ο Έλληνας φοιτητής Βασίλης….

Ο γειτονικός μας λαός ο Ιταλικός, τα αδέλφια μας οι Ιταλοί-αφού μας αποκαλούν ούνα φάτσα, ούνα ράτσα- ζει αυτές τις ημέρες πραγματικά μια πολύ μεγάλη τραγωδία και έναν ανείπωτο πόνο…..


Μέρος του οποίου ζήσαμε και εμείς εκ του μακρόθεν βέβαια, όταν μάθαμε ότι κάτω από τα χαλάσματα που προκάλεσε ο  μεγάλος σεισμός της περασμένης Δευτέρας  στην πόλη της Λ’ Ακουίλα έχασε τη ζωή του ο Έλληνας φοιτητής Βασίλης….


Οι γονείς και η οικογένεια του Βασίλη  μπορούν να νιώσουν πραγματικά τη μεγάλη τραγωδία που βιώνουν δεκάδες οικογένειες της Κεντρικής Ιταλίας, καθώς μοιράζονται την ίδια οδύνη που προκαλεί ο χαμός αγαπημένων προσώπων…..


278 άτομα έχασαν τη ζωή τους από το φονικό σεισμό των 6,3 ρίχτερ, 30  άνθρωποι αγνοούνται, 1170 είναι οι τραυματίες και   28000 είναι οι άστεγοι, αυτό είναι ο τραγικός απολογισμός…..


Και ενώ λοιπόν όλοι εμείς, απλοί άνθρωποι, πέρα από όρια και σύνορα, συμπάσχουμε με την αγωνία του Ιταλικού Λαού, ο πρωθυπουργός τους ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τρεις λαλούν και δυο χορεύουν…..


 



Εντάξει το ήξερα ότι είναι γραφικός και απρόβλεπτος τύπος, και ότι ελάχιστα διέφερε στις γκάφες από τον πρώην πλανητάρχη Τζορτζ Μπους τζούνιορ, όχι όμως μέχρις αυτού του σημείου…..


Τι άκουσαν τα αυτάκια μου το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, όταν κάθισα αναπαυτικά στον καναπέ του σπιτιού μου για να ακούσω τις ειδήσεις των οκτώ παρά κάτι…..;


Το Σίλβιο φορώντας κράνος πυροσβεστικό να καλεί τους χιλιάδες σεισμοπαθείς, ο οποίοι εν μέσω μιας νυκτίς   έχασαν περιουσίες τους και αγαπημένα πρόσωπα, να δουν την παραμονή τους στις σκηνές σαν ένα Σαββατοκύριακο στο Κάμπινκγ…..


Κράνη  οι σεισμοπαθείς στους οποίους μιλούσε εκείνη την ώρα θα έπρεπε να φορούν μήπως και γλίτωναν από τις φραστικές κοτρόνες που τους έριχνε…..;


Αυτός ο άνθρωπος κυβερνά την Ιταλία και καθορίζει τις τύχες των Ιταλών….;


Πάλι καλά που δεν τους κάλεσε να δουν τη διαμονή τους στις σκηνές σαν ένα ταξίδι στην αραβική έρημο, σαν μια περιπέτεια όπου πρωταγωνιστούν στις Χίλιες και μια Νύχτες….


 



Αλλά τι να περιμένεις από έναν άνθρωπο που έχει πρώτιστα το μυαλό του στο ποδόσφαιρο, στην ομάδα του τη Μίλαν και τα ΜΜΕ που ελέγχει…..


Αυτός δεν είναι πολιτικός, αλλά καναλάρχης…..


Γιατί αν ήταν πραγματικός ηγέτης του λαού του θα άφηνε την αναπαυτική κρεβατάρα του και θα πήγαινε ο ίδιος να κοιμηθεί στρωματσάδα στην σκηνή μαζί με τους σεισμοπαθείς….


Θα έμπαινε έστω και νοερά στις θέση τους και τότε θα καταλάβαινε αν όντως πρόκειται για ένα Σαββατοκύριακο στο κάμπινγκ και θα συνειδητοποιούσε την τεράστια κοτσάνα που εκστόμισε και το πολιτικό ατόπημα στο οποίο υπέπεσε….


Δικαιολογημένα λοιπόν προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση των Ιταλών και όχι μόνο….


Εκτός βέβαια αν ο Σίλβιο είναι και θαυματοποιός και μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο έλυνε όλα τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός, προσφέροντας στους σεισμοπαθείς και πάλι όρθια τα σπίτια τους …..


Οπότε και ορθά τους προέτρεψε να σκεφτούν πως περνούν ένα weekend σε κάμπινγκ….


 



Μόνο που η πραγματικότητα είναι πολύ πιο δύσκολη και θαυματοποιοί δεν υπάρχουν…..


Αλλά και το μαγικό λυχνάρι του Αλλαντίν με το θαυματοποιό τζίνι  ζει μόνο στα παραμύθια της Χαλιμάς…..


Άρα κάντε κουράγιο αδέλφια μας, ούνα φάτσα, ούνα ράτσα, Ιταλοί και δώστε  το μάθημα που πρέπει στον πρωθυπουργό σας……


Σήμερα Μεγάλη  Παρασκευή για όλους τους Καθολικούς, η Ιταλία έχει κηρύξει Εθνικό Πένθος και με δημοσία δαπάνη κηδεύονται τα θύματα του σεισμού…..


Μακάρι τούτο το τραγικό γεγονός να αποτελέσει μάθημα για τους υπόλοιπους λαούς και ηγέτες του πλανήτη…..


Και να πάρουν τη μεγάλη απόφαση να δαπανούν τα δις  για την έρευνα και την τεχνολογία που προλαμβάνει καταστροφικές για τον άνθρωπο καταστάσεις και όχι να τις προκαλεί…….


Φτάνει πια με τις διαστημικές έρευνες και τα τελευταίας τεχνολογίας οπλικά συστήματα…..


Με τα συστήματα πρόβλεψης των σεισμών τι γίνεται…..;


Κάποιοι ισχυρίζονται πως βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και λένε πως μπορεί να προβλεφθεί ένας σεισμός, όπως έγινε με αυτόν τη Ιταλίας…..


Αλλά βέβαια το θέμα είναι τι κάνουμε μετά…..


Μάλλον τίποτε, αν δούμε τις εικόνες καταστροφής από την Κεντρική Ιταλία που χτύπησε ο εγκέλαδος…..


Σχετικά Άρθρα

Back to top button