Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Η χώρα φλέγεται και πάλι….. Η περσινή καταστροφή που υπέστη η χώρα μας από την πύρινη λαίλαπα φαίνεται πως δε μας έγινε μάθημα ….. Γιατί αν το πάθημα γινόταν μάθημα, τότε ο κρατικός μηχανισμός θα λειτουργούσε πολύ καλύτερα…..

Η χώρα φλέγεται και πάλι…..


Η περσινή καταστροφή που υπέστη η χώρα μας από την πύρινη λαίλαπα φαίνεται πως δε μας έγινε μάθημα …..


Γιατί αν το πάθημα γινόταν μάθημα, τότε ο κρατικός μηχανισμός θα λειτουργούσε πολύ καλύτερα…..


Πέρσι καταστράφηκε η Πελοπόννησος, φέτος πέρα από το σύνηθες κάθε καλοκαίρι μέτωπο της Αττικής, οι φλόγες τύλιξαν και τη Ρόδο και ποιος ξέρει  πού άλλου θα φτάσουν  μέχρι να εξασθενίσει η καταστροφική μανία τους….


Πυρκαγιές καταστρέφουν χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους και οι αρμόδιες αρχές αναρωτιούνται για ακόμη μια φορά τι πήγε λάθος, αφού στα σχέδια επί χάρτου είχαν φροντίσει και την τελευταία λεπτομέρεια…..


Μόνο που όταν έρχεται η ώρα να αντιμετωπίσεις τη σκληρή πραγματικότητα, τότε διαπιστώνεις πως άργησες πολύ…..


  Οι ασυνείδητοι και οι οικοπεδοφάγοι σε τούτη τη χώρα είναι πολλοί …..


Οι πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες όμως λίγοι , όπως αποδεικνύεται όταν καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην αναχαίτιση των πύρινων γλωσσών…


Κάθε χρόνο το κράτος καταμετρώντας τις καταστροφές που αφήνει στο διάβα του ο πύρινος εφιάλτης, υπόσχεται προς πάσα κατεύθυνση πως τούτη τη φορά θα οχυρώσει το δασικό πλούτο της χώρας καλύτερα και αποτελεσματικότερα…..


Και κάθε φορά εισπράττει μια ακόμη αποτυχία…..


Αλίμονό μας αν πιστέψουμε πως ο κρατικός μηχανισμός είναι ανίσχυρος να σταματήσει την εκδήλωση μιας φωτιάς……


Και αν από τη φύση είναι καθορισμένο να μην μπορεί, ωστόσο στο δικό του χέρι βρίσκεται σε τι βαθμό θα γίνει η επέλασή της…..


 


Όλα ανάγονται στο κεφαλαιώδες ζήτημα της πρόληψης κα της ετοιμότητας….. Για αυτή την ετοιμότητα πασχίζει χρόνια τώρα η γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας……


Μόνο που αποδεικνύεται η ανεπάρκειά της στην πρώτη εκδήλωση μιας μεγάλης φωτιάς…..


Συντελείται κάθε καλοκαίρι  μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στη χώρα μας και όμως κάθε φορά οι αρμόδιες κρατικές και τοπικές αρχές καλούνται με ψίχουλα να θωρακίσουν τα πνεύμονες ζωής που διαθέτουν…..


Λίγο πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και  εμπλεκόμενοι στην προστασία των δασών μας φορείς δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κονδύλια και το ανάλογο έμψυχο δυναμικό….


Πώς γίνεται και ενώ υποτίθεται γίνονται μήνες πριν συσκέψεις επί συσκέψεων και σχεδιασμοί, να ξεκινά η αντιπυρική περίοδος με τόσα κενά και ελλείψεις….;


Αν λαμβάνονται τα σωστά μέτρα και αποφάσεις από την γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τότε γιατί να ζητάμε αεροπλάνα από Γαλλία και Ιταλία και δεν ξέρω και από πού αλλού, για την κατάσβεση των πυρκαγιών στα δάση μας….;


 Εντάξει, ίσως να ευσταθεί η δικαιολογία που προβάλλεται, πως οι εστίες πυρκαγιών είναι δεκάδες ανά τη χώρα και η κατάσβεσή τους δύσκολη…..


Όμως άλλο να ζητάς ένα χεράκι βοηθείας από τους γείτονές σου και εταίρους σου και άλλο να βασίζεις κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος τον όλο σου σχεδιασμό και στα αεροπλάνα που θα  έρθουν από έξω……


Για να λέμε πως ως χώρα είμαστε θωρακισμένοι και ετοιμοπόλεμοι για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας, απαιτείται και η εξασφάλιση ενός μεγάλου αριθμού πυροσβεστών και δασοπυροσβεστών κα φυσικά η ανανέωση του στόλου με νέα και σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα  και ότι άλλο κρίνεται απαραίτητο….. Όπως επίσης θα πρέπει να φτάνουν εγκαίρως και τα κονδύλια στα Δασαρχεία, προκειμένου να έχουν χρήματα για την πρόσληψη εργατών και υλοτόμων για τον καθαρισμό των δασών από επικίνδυνα και εύφλεκτα, αλλά και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών……


Πάντως αν δεν ήταν και οι εθελοντές όλα αυτά τα χρόνια, σίγουρα τα περισσότερα δάση μας θα γινόταν στάχτη….


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα πρέπει καθόλη τη διάρκεια του έτους να πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εγρήγορσής τους κόσμου και όχι μόνο όταν μπαίνει το καλοκαιράκι….


 Αν ήταν βέβαια να έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τα όσα προκαλούν πολλές φορές οι καιρικές συνθήκες, όπως τώρα το καλοκαίρι οι καύσωνες, ίσως κα ο κρατικός μηχανισμός, να μπορούσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις και στις ανάγκες  που κάθε φορά παρουσιάζονται…..


Όταν  όμως έχεις να αντιμετωπίσεις κάποια ανθρώπινα τέρατα που μπροστά στο οικονομικό συμφέρον δε διστάζουν να κατακάψουν ότι πράσινο έχει απομείνει σε τούτο τον τόπο, τότε η αλήθεια είναι πως όποιος και έχει τα ηνία του σχεδιασμού της πολιτικής προστασίας θα σήκωνε τα χέρια του ψηλά…..


Οι πολίτες τρέμουν αγωνιούν για το μέλλον της φύσης και το περιβάλλον που θα αφήσουν στα παιδιά τους….


Και η πολιτεία πασχίζει  να βρει τρόπους και λύσεις στο πρόβλημα, που χρόνο με τα χρόνο γιγαντώνεται…..


 Πάντως εμείς οι Ξανθιώτες καλό είναι να φτύσουμε στον κόρφο μας  και να έχουμε τα μάτια μας ορθάνοιχτα για την προστασία των δασών μας και δη του Περιαστικού μας Άλσους……. 


Ας είναι καλά οι εθελοντές μας  που φροντίζουν  το πράσινο του τόπου μας…..


Από την άλλη καλό είναι κάνουμε και το σταυρό μας που  οι οικοπεδοφάγοι δεν έχουν βάλει ακόμη στο μενού τους τις δικές μας καταπράσινες περιοχές….


Γιατί αν ήμασταν στη λίστα τους, σίγουρα δε θα τους ξεφεύγαμε….


Κάποιοι τέλος κάνουν πως “κλαίνε” όταν καίγεται ένα δάσος, αλλά κρυφά τρίβουν τα χέρια τους από χαρά….. 


Σχετικά Άρθρα

Back to top button