Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η γη κινείται γύρω από τον ήλιο …. Ούτε φυσικά ότι ο ήλιος δε βγαίνει από την ανατολή… Πολύ περισσότερο εγώ προσωπικά δεν μπορώ να αμφισβητήσω τον έρωτα της ζωής μου και την αγάπη των παιδιών μου….

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η γη κινείται γύρω από τον ήλιο …. Ούτε φυσικά ότι ο ήλιος δε βγαίνει από την ανατολή…


Πολύ περισσότερο εγώ προσωπικά δεν μπορώ να αμφισβητήσω τον έρωτα της ζωής μου και την αγάπη των παιδιών μου….


Καλός ο ρομαντισμός στη ζωή, όμως τείνει κάπου να ξεθωριάσει, αφού κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ανεργία δεν αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, παρόλα τα μέτρα που λαμβάνονται κατά καιρούς…..


Εκείνα βέβαια που αμφισβητούν είναι τα ποσοστά της …..


 



Τα χαμηλά ποσοστά υποστηρίζονται από τους κυβερνώντες και τους υποστηρικτές τους….


Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας υποστηρίζονται από την αντιπολίτευση και από εκείνους που βιώνουν καθημερινά το φάντασμά της  και πως αυτή τη φορά η  χ κενή θέση εργασίας που θα βρεθεί θα είναι για αυτούς….


Ποσώς με ενδιαφέρει ποιας πλευράς τα ποσοστά βρίσκονται πιο κοντά στην πραγματικότητα…..


Η ανεργία ζει και βασιλεύει και χώρα δεν κοιτά….


 



Τα πλοκάμια της (της ανεργίας και όχι της μαφίας….) έχουν αγκαλιάσει σφικτά όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά εξίσου δυνατά τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες εύρωστες οικονομικά , όπως χαρακτηρίζονται, χώρες της Ε.Ε. …..


Μήπως αμφισβητείτε ότι το μεγαλύτερο αγκάθι στην Ε.Ε. είναι η ανεργία και το πώς θα καταπολεμηθεί….;


Όχι βέβαια……


Συνεχώς αναζητούνται λύσεις, λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό της που στο τέλος επί του πρακτέος αποδεικνύονται αναποτελεσματικά και έτσι αντί να συμβάλλουν …στο αδυνάτισμα του τέρατος της ανεργίας….πώς καταφέρνουν να γίνεται πιο παχύσαρκο από πριν , ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να μένει στα ίδια κιλά, αδυνατώ να το κατανοήσω….


Ή  εκεί που χάνει κιλάκια, να τα ξαναβάζει…. 


 



Μήπως φταίνε οι μεσοβέζικές λύσεις και τα ημίμετρα ή το κουκούλωμα;….. Τα σεμινάρια κατάρτισης και τα προγράμματα Stage….; Πριν από πέντε και πλέον χρόνια η πρόταση τότε του Γιώργου Παπανδρέου για την τετραετή προσφορά εργασίας στους 25χρονους έως και 29χρονους δίχως ασφαλιστικές εισφορές ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων….



όΜόνο που όπως έδειξε η συνέχεια, ήταν προάγγελος της επέλασης των προγραμμάτων Stage…..


Η υλοποίηση των οποίων δημιουργεί πλασματική μείωση της ανεργίας, αν και τα ποσοστά ανεργίας των νέων είναι ιδιαίτερα αυξημένα….


Μάλιστα κραχ στην ελληνική αγορά εργασίας των νέων κατέγραψε το 2007 έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πλήρη συμμετοχή των νέων στην εκπαίδευση και στην απασχόληση…..


Αποκαλύπτει και ότι νέοι που προσπαθούσαν να βρουν δουλειά βρέθηκαν στη χειρότερη θέση των τελευταίων…..


 



Στην Ελλάδα πολύ μεγάλη είναι η μακροχρόνια ανεργία των νέων με το 47,7  % όσων αναζητούν δουλειά να μην τα καταφέρνουν για περισσότερο από 12 μήνες…. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην εργασιακή κατάσταση των νέων…..


Καταγράφει την ελεύθερη πτώση στο ποσοστό απασχόλησης του 2007, αλλά και στην πολύ αδύναμη συμμετοχή των γυναικών και επισημαίνει την υποχώρηση και στις μέχρι πρότινος καλές επιδόσεις των νέων στην εκπαίδευση…..


Τι έκανε λοιπόν το κράτος στο πρόβλημα ανεργία…..;


Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικεντρώθηκε κυρίως σε μέτρα κατάρτισης και απόκτησης εμπειρίας (stage) αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία είχαν μέτρια αποτελέσματα…..


 



Η ανεργία λοιπόν, είναι μια επώδυνη κατάσταση, η οποία λαμβάνει τραγικότερες  διαστάσεις όταν πρόκειται για ανέργους μεγάλης ηλικίας…..


Οι άνεργοι πενηντάρηδες φθάνουν περίπου το 17% του συνόλου, ενώ οι γυναίκες αποτελούν και σε αυτήν την κατηγορία τον πλέον ευάλωτο στόχο….


Τη σκληρή  πραγματικότητα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία επιστημονικών ερευνών….


Το πιο ανησυχητικό των ερευνών αυτών αφορά το χρονικό διάστημα που παραμένει στην ανεργία η ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών, καθώς η απόλυση σε μεγάλα σχετικά ηλικία  καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη, ακόμη και αδύνατη στην εύρεση νέας απασχόλησης….  


      

Σχετικά Άρθρα

Back to top button