Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

*”Α, ααα κρουαζιέρα θα σε πάω ….ααά…γιατί σε νοιάζομαι και σ’ αγαπάω…..ααά Μύκονο και Σαντορίνη……”κλπ…κλπ. Κάθε καλοκαίρι τέτοιο καιρό, κάτι παθαίνω και σιγοτραγουδώ τούτο το διαχρονικό άσμα του Βαγγέλη Γερμανού…..

“Α, ααα κρουαζιέρα θα σε πάω ….ααά…γιατί σε νοιάζομαι και σ’ αγαπάω…..ααά Μύκονο και Σαντορίνη……”κλπ…κλπ.


Κάθε καλοκαίρι τέτοιο καιρό, κάτι παθαίνω και σιγοτραγουδώ τούτο το διαχρονικό άσμα του Βαγγέλη Γερμανού…..


Φαίνεται πως λειτουργεί σαν καμπανάκι, σαν ξυπνητήρι, για να μου θυμίσει πως θα πρέπει να αρχίσω και εγώ να ετοιμάζομαι για διακοπές….


Μπορεί  βέβαια η στήηι να αργεί ακόμη να κατεβάσει τα ρολά των διακοπών, ωστόσο πολλοί είναι οι αναγνώστες της που ήδη έχουν ετοιμάσει τις βαλίτσες τους και ετοιμάζονται να σαλπάρουν για κάποιο αιγαιοπελαγίτικο νησί…..


 



Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, αν δεν το έχετε καταλάβει ήδη εισήλθαμε στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιούλη, και η ανάγκη για φυγή από τη ρουτίνα της πόλης γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική…..


Για αυτό λοιπόν άντε να ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά, γιατί όπως καλά ξέρετε όσο πλησιάζει ο καιρός να πάρουμε την άδειά μας, γινόμαστε και πιο γκρινιάρηδες και όλα μας φταίνε….


Βαστάτε γερά, λίγο έμεινε …..


Αισιοδοξείτε και με λίγο καλό προγραμματισμό οι οικονομίες που κάνατε όλο το χειμώνα για την καλοκαιρινή σας απόδραση θα επαρκέσουν …..


Και αν πάλι δε φτάνουν για να πάτε Χαβάη και Μπαχάμες, υπάρχουν και τα νησιά του Αιγαίου…..


Προς Θεού, μόνο μην πανικοβάλλεστε ….υπάρχουν και ακόμη φθηνότερες ταξιδιωτικές προτάσεις…..


Άλλωστε το θέμα δεν είναι  το που θα πάτε, αλλά το γιατί ……


Δηλαδή διακοπές σημαίνουν χαλάρωση και όταν μάλιστα έχεις και καλή παρέα, τότε και η Θάσος μπορεί να σας φανεί Σαντορίνη…..


 



Φροντίστε λοιπόν εσείς για την παρέα που θα πάτε μαζί διακοπές και αφήστε στη στήλη να σας ενημερώσει για αυτά που θα πρέπει να γνωρίζετε για να μη σας πιάσουν κορόιδο όταν θα πάτε να κλείσετε κάποιο πακέτο διακοπών…..


Μη νομίζετε πως σας κάνει η στήλη χάρη, αλλά να μια που φρόντισε να προετοιμαστεί και να ενημερωθεί για τη δική της απόδραση, είπε να μοιραστεί μαζί σας τις οδηγίες που πήρε από το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών για το τι θα πρέπει να προσέχει όταν θα απευθυνθεί σε κάποιο τουριστικό γραφείο……


Πρώτα από όλα ως καταναλωτές, πριν προχωρήσουμε στην αγορά των πακέτων, θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι σχετικά με τα δικαιώματα μας, αλλά και τις δυνατότητες προστασίας που μας παρέχει η νομοθεσία…..


Άλλωστε ο έξυπνος πολίτης, είναι ο ενημερωμένος πολίτης….


 



Κίνηση λοιπόν πρώτη, όταν αποφασίζουμε να απευθυνθούμε σε κάποιο τουριστικό γραφείο, πηγαίνουμε μόνο σε εκείνα που λειτουργούν νόμιμα, που έχουν δηλαδή το σήμα του ΕΟΤ…..


Αφού λοιπόν έχουμε καταλήξει στον τουριστικό μας προορισμό και στο ανάλογο πακέτο εν συνεχεία, σύμφωνα και με τη σχετική νομοθεσία, ζητούμε από τον τουριστικό πράκτορα να μας κοινοποιήσει την περιγραφή, καθώς και την τιμή του πακέτου πριν από την υπογραφή της σύμβασης…..


Μη διστάσετε να το ζητήσετε, είναι υποχρέωσή του….


Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως ο διοργανωτής δεν είναι υποχρεωμένος να διαθέτει διαφημιστικά φυλλάδια, όταν όμως το κάνει θα πρέπει να αναφέρει με σαφήνεια την τιμή και πληροφορίες για τον προορισμό, τα μέσα μεταφοράς, τον τύπο του καταλύματος, τα παρεχόμενα γεύματα, το δρομολόγιο και την προκαταβολή…. 


 



Η σύμβαση μεταξύ καταναλωτή και διοργανωτή πρέπει να συνάπτεται εγγράφως και να αναφέρει τον προορισμό του ταξιδιού, τα μέσα μεταφοράς, πληροφορίες για τα καταλύματα, το δρομολόγιο, τις λεπτομέρειες πληρωμής κα τις προθεσμίες εντός των οποίων ο καταναλωτής θα πρέπει να διαμαρτυρηθεί για τη μη εκτέλεση της σύμβασης…..


Οι καθοριζόμενες τιμές στη σύμβαση δεν μπορούν να μεταβληθούν εκτός αν μεταβληθεί το κόστος μεταφοράς, τα τέλη και οι φόροι που οφείλονται για ορισμένες υπηρεσίες, καθώς και οι τιμές συναλλάγματος….


Ακόμα και αν συντρέχουν αυτές οι εξαιρετικές περιπτώσεις, η συμβατική τιμή δεν μπορεί να μεταβληθεί στο χρονικό διάστημα των 20 ημερών πριν από την αναχώρηση…..


 



Επίσης, ουσιώδης όρος της σύμβασης είναι η παροχή εγγύησης στον καταναλωτή για την καλή εκτέλεση της σύμβασης και για την άμεση επιστροφή των καταβληθέντων σε περίπτωση αφερεγγυότητας ή πτώχευσης….


Και αφού φροντίσετε για όλα και συμφωνήσετε, έρχεται η ώρα να υπογράψετε τη σύμβαση….


Ο καταναλωτής, δηλαδή εσείς, υπογράφετε τη σύμβαση αφού βεβαιωθείτε ότι έχουν περιληφθεί σε αυτήν όλοι οι όροι και απαιτείτε αντίγραφο της σύμβασης που υπογράψατε….


Και κάτι ακόμη, δεν παίρνετε μόνο το αντίγραφο της σύμβασης, αλλά σε περίπτωση που προκαταβάλλατε και κάποιο χρηματικό ποσό, ζητάτε απόδειξη…..


Συνολικά υπεύθυνος έναντι του καταναλωτή είναι ο διοργανωτής και σε περίπτωση, που ο καταναλωτής δεν καταφέρει να συμμετάσχει στο οργανωμένο ταξίδι, μπορεί να εκχωρεί την κράτησή του 5 εργάσιμες μέρες πριν την αναχώρηση σε άλλο πρόσωπο….


 



Αυτά τα ολίγα προς ενημέρωση εκείνων που θα επιλέξουν κάποιο τουριστικό γραφείο για να τους ετοιμάσει το δικό τους πακέτο διακοπών…..


Και μην ξεχνάτε οι προτάσεις των γραφείων είναι πολλές και ελκυστικές για όλα τα γούστα και τα πορτοφόλια…..


 Γι’ αυτό κάντε έρευνας αγοράς πριν κλείσετε κάποιο πακέτο διακοπών….


 Κινηθείτε έξυπνα και σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι…..


Και κοιτάξτε να αφήσετε στο σπίτι ότι σας αγχώνει και φροντίστε να περάσετε καλά….. είναι διαταγή της στήλης…..


Η οποία προετοιμάζεται από τώρα….για τη δικά της απόδραση, μόνο που περιμένει πρώτα να φύγουν για διακοπές ο Κώστας με τη Νατάσσα και τα διδυμάκια και ο Γιώργος με την Άντα και τη Μαργαρίτα…..γύρω στον Αύγουστο δηλαδή….              

Σχετικά Άρθρα

Back to top button