Ανάμεσα στο Ρομάντζο της Επανάστασης και το Στερέωμα της Αντίδρασης

«Τα δοκίμια του βιβλίου πραγματεύονται βασικές διαστάσεις της ορθολογικής και ανορθολογικής συμπεριφοράς, της φιλαλληλίας και της ιδιωφέλειας, των συναισθημάτων και της ψυχρής λογικής. Χάρη στο έργο σημαντικών, κλασικών και σύγχρονων, στοχαστών, όπως των Άνταμ Σμιθ, Τζον Μέυναρντ Κέυνς, Άλμπερτ Χίρσμαν, Ντάνιελ Κάνεμαν, Γιόν Έλστερ, μπορεί βάσιμα να υποστηριχθεί πως αμφότεροι οι ισχυρισμοί ότι ο άνθρωπος είναι απολύτως ορθολογικό ον και ότι η συμπεριφορά του υπαγορεύεται αποκλειστικά από το ίδιον συμφέρον του είναι αβάσιμοι.

«Τα δοκίμια του βιβλίου πραγματεύονται βασικές διαστάσεις της ορθολογικής και ανορθολογικής συμπεριφοράς, της φιλαλληλίας και της ιδιωφέλειας, των συναισθημάτων και της ψυχρής λογικής. Χάρη στο έργο σημαντικών, κλασικών και σύγχρονων, στοχαστών, όπως των Άνταμ Σμιθ, Τζον Μέυναρντ Κέυνς, Άλμπερτ Χίρσμαν, Ντάνιελ Κάνεμαν, Γιόν Έλστερ, μπορεί βάσιμα να υποστηριχθεί πως αμφότεροι οι ισχυρισμοί ότι ο άνθρωπος είναι απολύτως ορθολογικό ον και ότι η συμπεριφορά του υπαγορεύεται αποκλειστικά από το ίδιον συμφέρον του είναι αβάσιμοι. Δεν πρόκειται για ακαδημαϊκού χαρακτήρα ζητήματα, αλλά για θέματα που αφορούν τους πάντες, καθώς εντέλει έχουν να κάνουν με την ίδια την ανθρώπινη φύση και την αυτογνωσία μας, δεδομένου ότι αφορούν τόσο την οικονομική, κοινωνική και ηθική συμπεριφορά μας, όσο και τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων στα κοινωνικά συστήματα.
Μείζον θέμα της εποχής αποτελούν οι διογκούμενες ανισότητες που ενισχύονται από τη μακροπρόθεσμα αναιμική οικονομική μεγέθυνση, όπως ανέδειξαν με το έργο τους πρόσφατα ο Τομά Πικετύ και o Ρόμπερτ Γκόρντον. Η μεγάλη συγκέντρωση πλούτου στα χέρια λίγων δημιουργεί εξωφρενική συγκέντρωση εξουσίας με μεγάλους κινδύνους για την ίδια τη δημοκρατία.
Όσοι αρνούνται να εγκλωβιστούν είτε σε έναν πρωτόγονο συντηρητισμό, είτε σε λίαν ριζοσπαστικούς πειραματισμούς που κατά κανόνα έχουν οδυνηρές συνέπειες, μπορούν εξίσου παθιασμένα με τους επαναστάτες ή τους αντιδραστικούς να επιδιώκουν τη μεταρρύθμιση των κοινωνιών εξισορροπώντας αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη».

 

Πολιτικός Μηχανικός και οικονομολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην επιχειρησιακή έρευνα και τα πληροφοριακά συστήματα διοίκησης, ο Κώστας Αναγνωστόπουλος είναι καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δ.Π.Θ. Διετέλεσε Πρόεδρος-Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού. Υπήρξε μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης το 1973 και φυλακίστηκε από τη δικτατορία. Το επιστημονικό έργο του περιλαμβάνει περί τις διακόσιες εργασίες δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Έχει δημοσιεύσει επίσης έξι διδακτικά εγχειρίδια, περισσότερα από διακόσια άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, έχει επιμεληθεί μεταξύ άλλων τις ελληνικές εκδόσεις βιβλίων των J. March και H. A. Simon, A. O. Hirschman, G. A. Akerlof και R. J. Shiller, και έχει μεταφράσει το βιβλίο H. A. Simon, The Sciences of the Artificial, MIT Press, 1996 (Οι Επιστήμες του Τεχνητού, Εκδόσεις Επίκεντρο, 2006). Δημοσίευσε επίσης Το Αόρατο και το Ορατό Χέρι (Επίκεντρο, 2011), και εντός του 2016 αναμένεται η κυκλοφορία του βιβλίου του Η Προϊστορία του Νεοφιλελευθερισμού και Άλλα Κείμενα.

 

Εκδόσεις: Επίκεντρο/σχήμα:17χ25/Σελίδες:192/isbn:978-960-458-634-9/Τιμή:13,00

Σχετικά Άρθρα

Back to top button