“Στάση ζωής η δια βίου μάθηση….”

Ο σκληρός ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας, αλλά και ο περιορισμένος αριθμός νέων θέσεων απασχόλησης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, κάνει επιτακτική την ανάγκη της συνεχούς επιμόρφωσης και κατάρτισης των ατόμων….. Η ανεργία και η κρίση στην αγορά σηματοδοτεί μια διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση του προβλήματος…..

Ο σκληρός ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας, αλλά και ο περιορισμένος αριθμός νέων θέσεων απασχόλησης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, κάνει επιτακτική την ανάγκη της συνεχούς επιμόρφωσης και κατάρτισης των ατόμων…..


Η ανεργία και η κρίση στην αγορά σηματοδοτεί μια διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση του προβλήματος…..


Οι ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά, αλλά και αυτές που γεννώνται κάθε φορά στα πλαίσια του εσωτερικού και διεθνούς ανταγωνισμού, αλλά και της ανάπτυξης και της εισόδου νέων μορφών τεχνολογίας και απασχόλησης, οι πολυδιάστατες εξελίξεις που τρέχουν σε διεθνές επίπεδο και στις οποίες καλούμαστε να ανταποκριθούμε,  καθιστούν αναγκαία τη δια βίου εκπαίδευση…..


Η ελληνική πολιτεία εισπράττοντας τα μηνύματα της νέας εποχής που διαγράφεται στον επιχειρηματικό, επαγγελματικό και εργασιακό χώρο, έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια στην θέσπιση θεσμών και δομών προς την κατεύθυνση της υποστήριξης μηχανισμών επιμόρφωσης και κατάρτισης των ενηλίκων, είτε αυτοί είναι άνεργοι, είτε εργαζόμενοι….


 



Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Γενική Γραμματεία  Εκπαίδευσης Ενηλίκων  του Υπουργείου Παιδείας……


Όπως επίσης και το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια  με ενδιαφέροντα προγράμματα επιμόρφωσης….


Ευτυχώς στον τομέα της δια βίου εκπαίδευσης δομές και υποδομές υπάρχουν, προσπάθειες γίνονται από τη συντεταγμένη πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της….


Το ζήτημα είναι ότι δεν τυγχάνουν και της ανάλογης ανταπόκρισης από τους πολίτες….


Και εδώ έρχεται το δυστυχώς…..


Μπορεί πλέον κανείς μας να μην αμφιβάλλει πια ότι βιώνουμε την εποχή της υποκουλτούρας και της μαζικοποίησης και ότι κυριαρχεί η αισθητική του καναπέ και των … “εύπεπτων προϊόντων”… που προσφέρει η τηλεόραση, ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που καταβάλλουν προσπάθεια για να βάλουν όχι μόνο φραγμό, αλλά και να βγουν από το τέλμα αυτό….


 



Τι και αν η γνώση είναι δύναμη γιατί ανακαλύπτει και ενεργοποιεί δυνάμεις που ήδη έχουμε μέσα μας….


Τι και αν πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι η εκπαίδευση δε σταματά σε συγκεκριμένες εκπαιδευτικές βαθμίδες …


Οι ενήλικες της χώρας  εμμένουν σε παγιομένες τακτικές περασμένων χρόνων…


Αποτέλεσμα η χώρα μας να προσθέσει ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ στο βιογραφικό της…..


Βρισκόμαστε στην τελευταία θέση της Ευρώπης σε ότι αφορά τη συμμετοχή των πολιτών σε προγράμματα της Δια βίου Εκπαίδευσης…..


Συγκεκριμένα μόλις το 2% των Ελλήνων, ηλικίας 25-64 ετών συμμετέχει σε ενέργειες δια βίου εκπαίδευσης, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας  τελευταία στην Ε.Ε. των 25, όπου ο μέσος όρος είναι 10%…


Είναι πράγματι άξιο απορίας, πώς ενώ τα ποσοστά ανεργίας μήνα με το μήνα παρουσιάζουν ανοδική πορεία και ως εκ τούτου ο ανταγωνισμός για την εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας να γίνεται πιο έντονος και σκληρός, από την άλλη να μην αξιοποιούνται στον επιθυμητό βαθμό τα εργαλεία που παρέχει η πολιτεία για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων από τους πολίτες….


Ίσως γιατί κάποιοι από αυτούς να πιστεύουν πως η συμμετοχή τους στα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης δεν τους εξασφαλίζουν απαραίτητα και μια θέση εργασίας….


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν την υλοποίηση σεμιναρίων επιμόρφωσης και κατάρτισης με την προσπάθεια πλασματικής μείωσης των ποσοστών της ανεργίας….


Επικεντρώνονται στο δέντρο και έτσι καίγεται το δάσος….


 



Η αλήθεια είναι πως η δια βίου εκπαίδευση των ενηλίκων και τα διάφορα προγράμματα που υλοποιούνται για το σκοπό αυτό, προσφέρουν σημαντικά εφόδια στους εργαζόμενους για να διασφαλίσουν το μέλλον τους στο χώρο που απασχολούνται, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει και στους ανέργους προοπτικές στην αγορά εργασίας για γρήγορη αποκατάστασή τους…..


Και επειδή δεν μπορεί όλα να είναι απογοητευτικά στον τομέα της επιμόρφωσης των ενηλίκων, υπάρχουν και εκείνα τα παραδείγματα και πρωτοβουλίες  που στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα…..


Όπως το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Ξάνθη, καθώς και  η συμμετοχή σημαντικού αριθμού Ξανθιωτών στα διάφορα προγράμματα του Κέντρου Δια Βίου Εκπαίδευσης του νομού……..

Σχετικά Άρθρα

Back to top button