Ειδήσεις

Εργαστήριο Φωτογραφίας της ΦΕΞ
«Κοιτάζω δε σημαίνει απαραίτητα ότι βλέπω» Andre Kertesz

Νέο τμήμα

Διδάσκων: Γιώργος Παυλίδης

Διάρκεια:  2η περίοδος : Ιανουάριος   – Ιούνιος 2020

Ημέρα και ώρα εργαστηρίου: Τετάρτη 18.00 – 19.30 

Συμμετοχή: 10€ το μήνα

 

1η Συνάντηση – έναρξη

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ώρα 18.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

Ψηφιακή φωτογραφία και επεξεργασία εικόνας

φωτογραφία < λόγιο ενδογενές δάνειο: γαλλική photographie < φς + γράφω
εικόνα < αρχαία ελληνική ε
κών < εκω (μοιάζω)

Η φωτογραφία είναι για κάποιους μια τέχνη, μια τεχνική για κάποιους άλλους. Για κάποιους είναι μύηση και εξορκισμός του μοιραίου, για κάποιους αποτύπωση και επιστήμη. Για κάποιους φαντάζει ως ποίηση ή γλυπτική, μα, συνάμα, τη βλέπουν και ως χειρουργική. Στο όνειρο των πρωτοπόρων ίσως ήταν απλά εκείνη η στιγμή που με ένα κλικ σταματά ο χρόνος και η ιστορία γράφεται με φως. Το φως που γεννήθηκε πριν από τους αιώνες σε ένα χώρο όπου δεν οριζόταν ο χώρος όταν ακόμα δεν υπήρχε ο χρόνος.

Η φωτογραφία, όπως σήμερα την ορίζουμε, έχει ήδη γράψει την ιστορία της από τις αρχές του 1800 και έχει γνωρίσει διάφορες φάσεις τεχνικής και τεχνολογικής ανάπτυξης. Ανεξάρτητα από τις πολλαπλές τεχνικές εξελίξεις, η βασική αρχή της φωτογραφίας παραμένει πάντοτε ίδια, η αιχμαλωσία του φωτός, μάλιστα με τέτοιο τρόπο, ώστε να εμπεριέχεται σε ένα συγκεκριμένο νοηματικό και συναισθηματικό πλαίσιο γι’ αυτόν που την πραγματοποιεί. Για κάποιους, οι απεριόριστες δυνάμεις που αναδύονται από αυτήν την αιχμαλωσία, κάνουν το φως να μοιάζει με το τζίνι των παραμυθιών, το οποίο, ενώ φυλακίζεται σε ένα μπουκάλι, εάν απελευθερωθεί, θέτει στην υπηρεσία του αφέντη-απελευθερωτή του τις μαγικές του ικανότητες.

Ό,τι κι αν είναι για τον καθένα από εμάς η φωτογραφία, σίγουρα έχουμε σκεφτεί ότι θα θέλαμε να την εξερευνήσουμε περισσότερο ως τεχνική, ως τέχνη, ως γλυπτική, ως χειρουργική ή ως ποίηση. Να συζητήσουμε για τη λειτουργία και τις δυνατότητες των σύγχρονων φωτογραφικών μηχανών, να θυμηθούμε την ιστορία και την εξέλιξη της φωτογραφίας που οδήγησε στο σήμερα, να εστιάσουμε σε τεχνικές που αποτυπώνουν την πραγματικότητα είτε όπως την αντιλαμβανόμαστε είτε όπως την αισθανόμαστε. Αυτοί είναι οι βασικοί στόχοι των συναντήσεών μας κάθε εβδομάδα στο πλαίσιο της Φωτογραφικής Λέσχης της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης. Στις συναντήσεις αυτές είναι όλοι ευπρόσδεκτοι είτε δεν έχουν ξαναπιάσει φωτογραφική μηχανή είτε είναι πιο έμπειροι και θέλουν να διευρύνουν την οπτική τους μέσα από τα μάτια των άλλων.

Το πλάνο των συζητήσεων περιλαμβάνει την εξής θεματολογία (χωρίς να είναι περιοριστική) με την αντίστοιχη πρακτική άσκηση και εργασίες εντός και εκτός του χώρου συνάντησης:

Ψηφιακή φωτογραφία

Εισαγωγή στην ψηφιακή εικόνα

φως και όραση

σχηματισμός της εικόνας – αντίληψη της εικόνας

ψηφιακή αποτύπωση και απεικόνιση εικόνας

Εισαγωγή στην ψηφιακή φωτογραφία

ιστορία της φωτογραφίας

φωτογραφικές μηχανές & φωτογραφικός εξοπλισμός

βασικές αρχές φωτογράφισης

η χρυσή αναλογία στη φωτογραφία

Επεξεργασία ψηφιακής φωτογραφίας

Βασικές παρεμβάσεις

Προχωρημένες παρεμβάσεις

Ψηφιακή σύνθεση

 

Εκδήλωση ενδιαφέροντος: Για να δηλώσετε συμμετοχή στο εργαστήριο, επικοινωνήστε με το Εργαστήριο Φωτογραφίας της ΦΕΞ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button