Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Δεν αμφισβητώ πως όλοι κατά βάθος αγαπάμε τη ζωή, όσο ζόρικη και ανάποδη μας την έχουν κάνει στο μεγαλύτερο μέρος της….

Δεν αμφισβητώ πως όλοι κατά βάθος αγαπάμε τη ζωή, όσο ζόρικη και ανάποδη μας την έχουν κάνει στο μεγαλύτερο μέρος της….


Μπορεί να ευχόμαστε να ζήσουμε λίγα χρόνια και καλά, παρά και πολλά και δύσκολα, ωστόσο μέσα μας προσδοκούμε να ξεπεράσουμε τα τρίτα ….ήντα και να φτάσουμε και στα ογδόντα και βάλε….


Και ενώ μέχρι τελευταία η επιθυμία μας μπορούσε εύκολα να πραγματοποιηθεί, πρώτα ο Θεός βέβαια, τώρα μια νέα έρευνα έρχεται να  μας ταρακουνήσει, ελπίζω, για το καλό μας…


Μας χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου….


Και αυτό γιατί συνήθως τα λόγια με τα έργα μας σπάνια συμφωνούν….


 



Και γιατί στη ρημάδα τη ζωή οι περισσότερες απολαύσεις είναι και βλαβερές συνήθειες …..


Κάτι βέβαια που δεν ενστερνίζομαι, αλλά μεταφέρω τη θέση της πλειοψηφίας….


Οι προσιτές για πολλούς -γιατί δεν κοστίζουν- απολαύσεις που μας θέλουν αραχτούς σε κάποια πολυθρόνα, π.χ. με ένα τεράστιο σάντουιτς μπροστά στο χαζοκούτι να παρακολουθούμε τις ιστορίες της διπλανής πόρτας γεμάτες πάθος, μίσος, έρωτα και τρέλα, όχι μόνο κάνει κακό στο σώμα μας, αλλά και στο πνεύμα μας…    


Και να ήταν μόνο αυτό, πάμπολλα τα παραδείγματα….


Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια, οι απολαύσεις του σύγχρονου Έλληνα, όχι μόνο έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια που λέει και ένα λαϊκό άσμα, έχουν επίσης ροκανίσει και το προσδόκιμο όριο της επιβίωσής τους….


 



Αν ξέραν από μέτρο τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά….και δε θα αντιστοιχούσαν τρεις χιλιάδες τσιγάρα ανά Έλληνα….


Προσπάθησα να καπνίζω με μέτρο, το πολύ τρία με τέσσερα τσιγάρα την ημέρα…. Όσο και αν προσπάθησα δεν τα κατάφερα….


Τα τέσσερα έγιναν δέκα και στο τέλος πακέτο….


Ευτυχώς η λύση βρέθηκε με το να το κόψω μαχαίρι….


Αν μπορούσα να ακολουθήσω το μέτρο, να συγχρονίσω την επιθυμία με το μυαλό, την απόλαυση με τη λογική, θα γευόμουν ακόμα το τσιγάρο, καπνίζοντας τόσα όσα δε θα έκαναν κακό στην υγεία μου….


Τώρα  το …στερούμαι….εξάλλου τα πάντα είναι και θέμα συνήθειας….


Πάντως το προτιμώ έτσι από το να κάπνιζα δυο πακέτα ημερησίως, σύμφωνα με το προφίλ του Έλληνα καπνιστή….


 


Η ουσία των περισσότερων εκφάνσεων και απολαύσεων της ζωής βρίσκεται στο “παν  μέτρον  άριστον” σε μια εποχή της υπερβολής…..


Αυτή η υπερβολή στο κάπνισμα και στο φαγητό μας κόβουν χρόνια από τη ζωή μας….


Σύμφωνα με μία έκθεση του ΟΟΣΑ η χώρα μας βρίσκεται στη 18η θέση  όσον αφορά το προσδόκιμο όριο επιβίωσης, παρά το γεγονός ότι κατέχει την 8η θέση στον κόσμο στις ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία….


Και η αιτία, σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ, βρίσκεται στο κάπνισμα και την παχυσαρκία που έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας…..


 



Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης το 35% των Ελλήνων άνω των 14-15 ετών καπνίζει, ενώ σχεδόν οι έξι στους δέκα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι…. Κάθε Έλληνας καταναλώνει κατά μέσο όρο 3720 θερμίδες την ημέρα, μόλις 50 λιγότερες από τους Αμερικανούς ….


Παρότι κοντεύουμε να γίνουμε αμερικανάκια, ακόμη να ξεπεράσουμε το σύνδρομο της Κατοχής….


Το προσδόκιμο όριο επιβίωσης των Ελλήνων είναι 78, 1 χρόνια (6,2 χρόνια υψηλότερο από όσο τη δεκαετία του  1960), αν και οι δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα φτάνουν 9,9% του ΑΕΠ, γεγονός που φέρνει τη χώρα μας στην όγδοη θέση μεταξύ των 30 χωρών -μελών του ΟΟΣΑ….


Από τις δαπάνες αυτές σχεδόν οι μισές είναι προσωπικές, το 47% δίνεται από τους ίδιους τους πολίτες και όχι από τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις ιδιωτικές ασφάλειες που καλύπτουν το 51% και το 2% αντίστοιχα των συνολικών δαπανών Υγείας…. Με λίγα λόγια βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη  για να έχουμε την υγεία μας….


 



Και το καλύτερο για το τέλος…..


Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι η Ελλάδα διαθέτει τους περισσότερους γιατρούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ, αφού σε κάθε 1000 Έλληνες αντιστοιχούν 4,4, γιατροί όλων των ειδικοτήτων….


Μάλιστα, και εμείς όταν καλούμε το ΙΚΑ ή το νοσοκομείο για να κλείσουμε ραντεβού με κάποιο γιατρό πέρα από παθολόγο, πρέπει να περιμένουμε πάνω από δυο εβδομάδες για να μας εξετάσει….


Γιατρούς έχουμε και γιατρούς δεν βλέπουμε οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, άσχετα αν είμαστε η χώρα που διαθέτει τους περισσότερους γιατρούς στον κόσμο….


Μια ακόμη πρωτοτυπία της χώρας μας…. Αχ ! Ελλάς το μεγαλείο σου…   

Σχετικά Άρθρα

Back to top button