Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Αυτές τις ημέρες λαμβάνει χώρα στην πόλη μας μια σημαντική συνάντηση …. Πρόκειται για την επίσκεψη που πραγματοποιούν από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης Οικονομικοί και Εμπορικοί Ακόλουθοι από τριάντα τρεις χώρες από Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική…..

Αυτές τις ημέρες  λαμβάνει χώρα στην πόλη μας μια σημαντική συνάντηση …. Πρόκειται για την επίσκεψη που πραγματοποιούν από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης  Οικονομικοί και Εμπορικοί Ακόλουθοι   από τριάντα τρεις χώρες από Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική…..


Στην αποστολή αυτή στην οποία συμμετέχουν και τρεις Πρεσβευτές χωρών, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προσέδωσε αρχικά ιδιαίτερη επισημότητα, αφού το πρόγραμμα περιλάμβανε και την παρουσία τριών υπουργών της χώρας να βρίσκονται προχθες στην Ξάνθη κατά την πρώτη επίσημη έναρξη των εργασιών της επιχειρηματικής αυτής συνάντησης…..


Τελικά αυτό δεν κατέστη  δυνατόν πιθανότατα λόγω φόρτου εργασίας…..


Έτσι οι υπουργοί, Εθνικής Παιδείας, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός και Μακεδονίας Θράκης, κ. Μαργαρίτης Τζίμας, έλαμψαν δια της απουσίας τους….


 



Μια απουσία βέβαια που δεν υποβάθμισε τη σπουδαιότητα αυτής της πρωτοβουλίας που στόχο έχει να  κάνει γνωστή τη Θράκη στους διεθνείς επιχειρηματικούς κύκλους….


Το θέμα λοιπόν ήταν να δώσουν το παρόν σύσσωμες οι τοπικές αρχές και φορείς, όπερ και εγένετο…..


Από τους ντόπιους επιχειρηματίες έπρεπε να ενημερωθούν οι Οικονομικοί και Εμπορικοί Ακόλουθοι από την Κούβα του Κάστρο μέχρι την Κίνα που συγκεντρώνει την παγκόσμια προσοχή λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων….


Σίγουρα μοναδική ευκαιρία για τους επιχειρηματίες της Περιφέρειάς μας για να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και εκτός συνόρων, να έρθουν σε επαφή για τρεις ημέρες με εκπροσώπους χωρών όπως του Καναδά, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Νορβηγίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας,  κλπ…..


Εκπρόσωποι χωρών με πολλές μεταξύ τους πολιτικές και πολιτισμικές διαφορές…που όμως έχουν μια κοινή συνισταμένη  την επιθυμία για άνοιγμα των αγορών τους…..


Και αυτή η διαφορετική κουλτούρα της κάθε χώρας, αποτελεί και έναν πόλο έλξης για επιχειρηματική ανταλλαγή….


 


Κοινώς στόχος όλων και πολύ περισσότερο των Ελλήνων επιχειρηματιών είναι η εξωστρέφεια ……


Είναι η ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας σε άλλες χώρες με παρθένες αγορές…..


Από την άλλη πλευρά και η περιοχή της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας αποτελεί για τους διεθνείς επιχειρηματικούς κύκλους μια αγορά προς εξερεύνηση με πλούσιες δυνατότητες…..


Όπως και αν έχει, αν δηλαδή ανοίξουν οι δικοί μας επιχειρηματίες τα φτερά τους και κάνουν επενδύσεις σε Μέση Ανατολή, σε Λατινική Αμερική, στη Σκανδιναβία, στη Ρωσία ή την Κίνα-πράγμα ολίγον τι δύσκολο- ή αν γίνει το αντίθετο, δηλαδή ξένοι επιχειρηματίες έρθουν και επενδύσουν στα μέρη μας, το βέβαιο είναι πως μόνο θετικά οφέλη θα προκύψουν για την περιοχή μας…..



όΟι Οικονομικοί και Εμπορικοί Ακόλουθοι ενημερώθηκαν για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν αλλά και για τα κίνητρα που προσφέρει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος….


Οι τοπικές αρχές και οι παραγωγικοί φορείς της Α.Μ-Θ παρουσίασαν στους ξένους επισκέπτες το οικονομικό και επιχειρηματικό προφίλ  του κάθε νομού….


Ήταν στο χέρι τους να προβάλλουν και να αναδείξουν τις πολύπλευρες επιχειρηματικές δυνατότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή μας…..


Βέβαια ένα εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι γιατί δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν αυτές τις ευκαιρίες οι Έλληνες επιχειρηματίες, και φτάσαμε στο σημείο στην περιοχή μας να κλείνουν εργοστάσια ή να μεταναστεύουν σε όμορες χώρες και να παρουσιάζει μια εικόνα αποβιομηχάνισης  για παράδειγμα ο νομός μας….;


Μήπως για αυτό οι διοργανωτές της συνάντησης αποφάσισαν να ξεναγήσουν τους Οικονομικούς και Εμπορικούς Ακολούθους των τριάντα ξένων Πρεσβειών  στη ΒΙΠΕ της Κομοτηνής και όχι και σε Ξανθιώτικες επιχειρήσεις…..; 


 



Ρητορικό ερώτημα πέρα από τη ΣΕΚΑΠ, ποια μεγάλη βιομηχανική μονάδα έχει μείνει στην Ξάνθη…..;


Και αυτές οι λίγες γνωστές που υπάρχουν βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός Ξάνθης….


Το βλέμμα τους κοιτά κάποια βαλκανική ή ανατολική χώρα…..


Ωστόσο παρά τα αποθαρρυντικά μέχρι σήμερα στοιχεία, η αλήθεια είναι πως τα δεδομένα  χρόνο με το χρόνο αλλάζουν προς το καλύτερο….


Η Θράκη διαθέτει ένα καλύτερο οδικό δίκτυο από αυτό που είχε μέχρι χθες …..


Η συγκοινωνιακή σύνδεση με την Α-ΜΘ έχει πλέον αναβαθμισθεί, οι αποστάσεις έχουν μειωθεί και οι επιχειρηματίες κερδίζουν σε χρόνο και χρήμα…..


Δεν αρκεί βέβαια μόνο αυτό, θα πρέπει να εκλείψουν και κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που πολλές φορές βάζουν φρένο στην έλευση ξένων επενδυτών…..


Η αρχή για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα έχει γίνει ….


Βελτιώσεις στη νομοθεσία γίνονται, μεταφέρονται αρμοδιότητες και εξουσίες σε περιφερειακά κέντρα λήψης των αποφάσεων και οι Περιφέρειες πλέον διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο άνοιγμα νέων αγορών και επιχειρηματικών ανταλλαγών…..


 


Απόρροια των παραπάνω η πρωτοβουλία που πήρε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με την Invest in Greece Agency να προσκαλέσει στην περιοχή μας την ξένη αυτή αντιπροσωπεία…..


Βέβαια είναι πολύ πρόωρη η εξαγωγή συμπερασμάτων από αυτή τη συνάντηση…..


Τις ημέρες αυτές φυτεύτηκε ο σπόρος μιας νέας επιχειρηματικής ώθησης για την περιοχή μας, που στόχο έχει βέβαια να την ξαναθέσει σε αναπτυξιακή τροχιά…..


Προσπάθειες γίνονται δεν απομένει παρά να τις εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι επιχειρηματίες της περιοχής μας…..


Καιρός να ανοίξουν και αυτοί τα φτερά τους και να λειτουργήσουν πέρα από τα μέχρι σήμερα στενά και παραδοσιακά όρια….. 


Η διεθνής επιχειρηματική αγορά κινείται πλέον με άλλους κανόνες……


Και όσο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το βέβαιο είναι πως απέκτησε ακόμη 30 ξένους δικούς της Πρεσβευτές που θα έχουν να λένε τα καλύτερα….


Άλλωστε η περιοχή μας μπορεί να δεχτεί επενδύσεις σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή, όπως είναι ο Τουρισμός…..


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button