Το ενδιαφέρον στα τεχνικά και αντιπλημμυρικά έργα

Με τη μορφή του κατεπείγοντος ήρθε ως θέμα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης η έγκριση υποβολής πρότασης ένταξης του έργου “Διευθέτηση Χειμάρρου Κοσύνθου-Τμήμα κατάντη Γέφυρας Πηγαδίων” στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Α.Μ-Θ.

Με τη μορφή του κατεπείγοντος ήρθε ως θέμα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης η έγκριση υποβολής πρότασης ένταξης του έργου “Διευθέτηση Χειμάρρου Κοσύνθου-Τμήμα κατάντη Γέφυρας Πηγαδίων” στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Α.Μ-Θ.


Το θέμα  τέθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και συζητήθηκε στα εκτός ημερησίας διάταξης, όπου και εγκρίθηκε ομόφωνα, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που συμβάλλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού, προϋπολογισμού 1.185.000 Ευρώ. 


Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο έργο εκχωρήθηκε στην αρμοδιότητα της νομαρχίας μόλις προσφάτως από την Περιφέρεια, οπου και αμέσως μετά η νομαρχιακή αρχή προχώρησε στη σύνταξη της σχετικής μελέτης με τάχιστες διαδικασίες προκειμένου να προλάβει να την καταθέσει για έγκριση μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Η σχετική πρόταση περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων στο τμήμα από τη Γέφυρα Πηγαδίων έως και 500 μέτρα από αυτή.


Παράλληλα κατά την διάρκεια της  προχθεσινής συνεδρίασης του Ν.Σ. εγκρίθηκαν και οι εντάξεις άλλων δύο ουσιαστικών αντιπλημμυρικών έργων συνολικού προϋπολογισμού περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ.


Το ένα έργο αφορά τη διευθέτηση τμήματος χειμάρρου Χρύσας για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής του Δροσερού. Με το υποέργο αυτό προβλέπεται η πλήρης διαμόρφωση του τμήματος του χειμάρρου σε μήκος περίπου 800μέτων από την εκβολή του χειμάρρου στον ποταμό Κόσυνθο μέχρι την υφιστάμενη γέφυρα που οδηγεί στην περιοχή του οικισμού Δροσερού Ξάνθης. Στη μελέτη ακόμη προβλέπεται η κατασκευή διάβασης που θα εξυπηρετεί ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.



Το δεύτερο έργο για το οποίο ομόφωνα συμφώνησαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι να ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Α.Μ.-Θ, αφορά τη διευθέτηση τμήματος χειμάρρου της Χρύσας, με την κατασκευή κυβωτοειδούς οχετού στην περιοχή της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ. Η κατασκευή του κυβωτοειδούς οχετού μήκους 78 μέτρων αρχίζει αμέσως μετά τη γέφυρα που οδηγεί στην περιοχή της Εκτενεπολ, στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης της Ξάνθης.


Στο μεταξύ το τρίτο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε την αποδοχή δωρεάς οικοπέδων στην ορεινή περιοχή για την ανέγερση σχολικών κτιρίων. Όπως έκανε γνωστό η αρμόδια Αντινομάρχης Ξάνθης, κ. Δώρα Συμπιλίδου, η Βακουφική Επιτροπή Δημαρίου παραχώρησε έκταση 823 τμ που βρίσκεται στο Δημάριο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για ανέγερση σχολικού κτιρίου. Το δεύτερο οικόπεδο για την ανέγερση σχολείου, αυτή τη φορά στη Γλαύκη προσφέρθηκε ως δωρεά από τον Αζίζ Σαλή και είναι έκτασης τριάμισι στρεμμάτων.


Η ανέγερση των παραπάνω σχολικών κτιρίων προβλέπεται στον πενταετή σχεδιασμό που έκανε η νομαρχία Ξάνθης σε ότι αφορά το κεφάλαιο σχολική στέγη στο νομό. Στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης-έξι συνολικά- της συνεδρίασης του Ν.Σ. της περασμένης Δευτέρας αφορούσαν γνωμοδοτήσεις επί ΜΠΕ, οι οποίες και πέρασαν θετικά.


Αξίζει να σημειωθεί πως σε ότι αφορά τα τεχνικά και αντιπλημμυρικά έργα ο νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης επεσήμανε πως έχουν γίνει μεγάλες και ουσιαστικές παρεμβάσεις, σε πολλά μάλιστα σημεία για πρώτη φορά π.χ. για πρώτη φορά καθαρίστηκε ο Λασπίας, και φυσικά εκεί όπου είναι της αρμοδιότητας της νομαρχίας, που το μέγεθός τους ξεπερνά τα εννέα εκατομμύρια ευρώ.


Στο μεταξύ στα εκτός Ημερησίας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης έθεσε θέμα για τη σύνδεση Εγνατίας Οδού με την πόλη, και ειδικότερα για τις εισόδους ανατολικά και δυτικά, όπου προτείνει τη μελέτη και κατασκευή δρόμου διπλής κατεύθυνσης, με διαχωριστική νησίδα, δίνοντας έτσι μια κάποια λύση και στο έντονο πρόβλημα κυκλοφορίας των οχημάτων και την αποφυγή κινδύνων.


Ο πρόεδρος του Ν.Σ. και τα μέλη αποφάσισαν να έρθει ως τακτικό θέμα σε επόμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.


Ο κ. Καραλίδης έθεσε στην προ ημερησίας συζήτηση και ένα άλλο θέμα το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε αποτέλεσε πρώτο θέμα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αφορούσε την ανέγερση Πρατηρίου Υγρών Καυσίμων στον Εχίνο και τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, καθώς υπάρχουν και επιδόσεις από Δικαστικό Επιμελητή.  


Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Ν.Σ. ρώτησε το νομάρχη Ξάνθης αν τελικά έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα και αν τυγχάνει της ανοχής κάποιων και φυσικά αν συνεχίζονται στο χώρο οι εργασίες ανέγερσης του. “Είμαστε υπέρ της ίδρυσης Πρατηρίου Υγρών καυσίμων στην Ορεινή περιοχή, όχι όμως μόνο ενός άλλα και περισσοτέρων για να υπάρχει και υγιής ανταγωνισμός προς όφελος των κατοίκων της περιοχής. Είμαστε όμως κατά της προνομιακής μεταχείρισης και των μονοπωλιακών σχέσεων”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φώτης Καραλίδης.


Από την πλευρά του ο νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης με έντονο ύφος υπεραμύνθηκε των ενεργειών των αρμοδίων υπηρεσιών της νομαρχίας και τόνισε πως για τον ίδιο όλοι είναι ίσοι, “δε θα στερηθεί κανείς αυτό που δικαιούται, αλλά και κανένας πολίτης δε θα πάρει περισσότερα από αυτά που δικαιούται. Ως νομάρχης είμαι υπέρ όλων των πολιτών”.


Σε ότι αφορά πάντως το συγκεκριμένο θέμα, δήλωσε πως μόλις η πολεοδομία της νομαρχίας διαπίστωσε τις παραβάσεις επέβαλε στον ιδιοκτήτη ιδιαίτερα υψηλό πρόστιμο, ύψους 38.000Ε και φυσικά του ζήτησε να επαναφέρει το κτίσμα σε αυτά που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια.


Τέλος στα προ ημερησίας θέματα έγινε ερώτησε από τον κ. Καραλίδη και για το κυκλοφοριακό και για τη σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας του νομάρχη Ξάνθης να συγκαλέσει σύσκεψη των φορέων για το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού όπως σημείωσε το πρόβλημα με το κυκλοφοριακό παραμένει.


Από την πλευρά του ο κ. Παυλίδης δήλωσε πως πολλά δεν είναι στην αρμοδιότητα της νομαρχίας, ωστόσο εκεί όπου έχει δικαίωμα να επεμβαίνει το πράττει και προς την κατεύθυνση αυτή ήταν και η συγκεκριμένη σύσκεψη, που δεν έχει ως κύριο στόχο τις αποφάσεις, αλλά να κατατεθούν προτάσεις και να γίνουν εισηγήσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς.


Επίσης, ο νομάρχης Ξάνθης έκανε γνωστό πως από 16 Οκτωβρίου που αρχίζει η περίοδος διανομής του πετρελαίου θέρμανσης έχει δοθεί εντολή να γίνονται επιστάμενοι έλεγχοι στα πρατήρια υγρών καυσίμων, έτσι ώστε να μη ζημιώνονται ούτε οι καταναλωτές, αλλά ούτε και οι πρατηριούχοι.


Δέσποινα Γκούμα     

Σχετικά Άρθρα

Back to top button