Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Η στήλη που και που επιχειρεί μια αποστασιοποίηση -ή μια αποτοξίνωση (τέτοιος εθισμός θέτει σε κίνδυνο τα νεύρα και τη ζωή της) για λίγο από την πολιτική επικαιρότητα….

Η στήλη που και που επιχειρεί μια  αποστασιοποίηση -ή μια αποτοξίνωση (τέτοιος εθισμός θέτει σε κίνδυνο τα νεύρα και  τη ζωή της)   για λίγο από την πολιτική επικαιρότητα…. 


Και τώρα τελευταία  από την ακρίβεια με τα πενήντα και βάλε αναποτελεσματικά και στην πλειοψηφία τους ανεφάρμοστα μέτρα του Φώλια…


Και την προσπάθεια να πείσει η κυβέρνηση τους επιχειρηματίες να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους που φτάνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετς…


Από το χάος των πανεπιστημίων…..το τσιγαρονέφος…(ημέρα κατά του καπνίσματος η τελευταία του Μάη και επί του θέματος η στήλη θα επανέλθει για πολλοστή φορά προσεχώς)….


Τις εκλογές με τα Καλάζνικοφ και το αίμα στα Σκόπια που πρωταγωνιστεί ως  ένα από τα θέματα των ημερών…


 



Και από πολλά άλλα που έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας…..


Αφήνει λοιπόν σήμερα πίσω της την πολιτική επικαιρότητα και στρέφεται σε μια ακόμη έρευνα που υπέπεσε της προσοχής της και μάλιστα αρκετά ενδιαφέρουσα… Ενδιαφέρουσα αφού σε χαλεπούς καιρούς μιλά για χώρες παραδεισένιες και ειρηνικές…


Δεν ξέρω αν μοιάζει σαν παραμύθι, αλλά για εκείνους τους λαούς που χρόνια τώρα ζουν εμπόλεμες καταστάσεις, σίγουρα κάπως έτσι θα ξεκινά η έρευνα….


Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένας αυστραλός επιχειρηματίας, ο Στιβ Κιλέλι, ο οποίος ήταν γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση, ο οποίος ξεκίνησε μια προσπάθεια με τη στήριξη του προέδρου του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης, τον Κλάιντ Μακ Κόναχι….


 



Δημιούργησαν μια ερευνητική ομάδα και αποφάσισαν να εντοπίσουν τους κυριότερους παράγοντες που βοηθούν μια χώρα να είναι ειρηνική….


Σκοπός δηλαδή του Παγκόσμιου δείκτη Ειρήνης ήταν να δει πέρα από τη χονδροειδή καταμέτρηση των πολέμων με το να εξερευνήσει σε τι ακριβώς συνίσταται η ειρήνη….


Έκανε λοιπόν μια λίστα με 121 χώρες και ξεκίνησε την κατάταξή  τους με βάση την ειρηνική ζωή, καθώς και τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτήν….


Τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάταξη των χωρών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πρόσβαση σε ελαφρύ οπλισμό, τις αμυντικές δαπάνες, τη διαφθορά και το επίπεδο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…


 



Με βάση λοιπόν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν και τους κυριότερους παράγοντες που βοηθούν μια κοινωνία να είναι ειρηνική….


Και ποιοι είναι οι παράγοντες που συμβάλουν στην ευημερία και στην ειρηνική ζωή μιας χώρας….;


Εδώ που τα λέμε δε χρειάζεται να είσαι και ειδικός επιστήμονας για να διαπιστώσεις ότι η ειρήνη σχετίζεται άμεσα με τρία συγκεκριμένα στοιχεία….


Το ύψος του εισοδήματος και την ικανότητα πρόσβασης σε υλικά αγαθά, το μορφωτικό επίπεδο και το επίπεδο συμμετοχής σε περιφερειακούς οργανισμούς….


Έτσι και τούτη η έρευνα δεν ήρθε για να προσθέσει κάτι καινούριο, αλλά για να επιβεβαιώσει τον κανόνα….πως όλοι οι πόλεμοι γίνονται για την ύλη, τη δύναμη και την εξουσία…..


Και εκείνοι που είναι “νηστικοί” ή “αχόρταγοι” στην τριπλέτα της ειρήνης το βέβαιο είναι πως κάποια στιγμή θα ξεσηκωθούν ή θα ζηλέψουν τη ευτυχία του διπλανού τους…


 



Όμως ποια είναι η πιο ειρηνική χώρα σε τούτο τον πλανήτη….;


Η πρώτη σκέψη που θα κάνετε,  είναι να την αναζητήσετε προς βορρά μεριά  και μάλιστα πολύ ψηλά, κατά Σκανδιναβία μεριά….


Και πολύ σωστά….


Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της έρευνας, η μακρινή Νορβηγία αναδεικνύεται ως η πιο ειρηνική χώρα παγκοσμίως, αφού την κατατάσσει πρώτη στη λίστα του Παγκόσμιου Δείκτη ειρήνης….


Και η Ελλαδίτσα μας δεν πάει καθόλου άσχημα, αφού ανάμεσα σε 121 χώρες βρισκόμαστε στη 44η θέση με την Κύπρο στην 51η την Τουρκία στην 92η,  ενώ οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 96η θέση.


Τελευταία χώρα στη λίστα είναι το Ιράκ….


Επίσης η έρευνα τοποθετεί τη Γερμανία στη 12η θέση, τη Γαλλία στην 34η,  τη Βρετανία στη 49η θέση και τη Ρωσία στην 118η ….


Όσο για τη χρυσή δεκάδα των πιο ειρηνικών χωρών του πλανήτη πέρα από τη Νορβηγία, συμπληρώνουν η Νέα Ζηλανδία, η Δανία, η Ιρλανδία, η Ιαπωνία, η Φινλανδία, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Πορτογαλία και η Αυστρία…


Διαλέγετε χώρα, αν δεν σας αρέσει η Ελλάδα μας και πάτε να ζήσετε ειρηνικά και ήρεμα….                

Σχετικά Άρθρα

Back to top button