Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Για να διαπιστώσετε για άλλη μια φορά πόσο πίσω είμαστε ως χώρα σε ζητήματα προστασίας των πολιτών και μάλιστα των ευαίσθητων ηλικιών, αλλά και των ομάδων του πληθυσμού που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης, σε σύγκριση με άλλες αναπτυγμένες χώρες αρκεί να αναλογιστείτε το μπάχαλο που επικρατεί στην αγορά με τα μολυσμένα προϊόντα και τις συνέπειες από τις κάθε φορά απεργίες που πραγματοποιούν τα κλειστά επαγγέλματα…..

  Για να διαπιστώσετε για άλλη μια φορά πόσο πίσω είμαστε ως χώρα σε ζητήματα προστασίας των πολιτών και μάλιστα των ευαίσθητων ηλικιών, αλλά και των ομάδων του πληθυσμού που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης, σε σύγκριση με άλλες αναπτυγμένες χώρες  αρκεί να αναλογιστείτε το μπάχαλο που επικρατεί στην αγορά με τα μολυσμένα προϊόντα και τις συνέπειες από τις κάθε φορά απεργίες που πραγματοποιούν τα κλειστά επαγγέλματα…..


Είμαστε χρόνια πίσω από τους εταίρους μας τους Σκανδιναβούς, τους Γερμανούς και τους Γάλλους, για παράδειγμα…… 


Σιγά το πράγμα…..προηγούνται μια εικοσαετία, άντε τριακονταετία και τι με αυτό….;


Δε χαρακτηρίζουν την Ελλάδα παράδεισο, όπου όλοι την περνούν ζωή και κότα…..;


Καλά να είναι το ελληνικό δαιμόνιο, ο ωχαδερφισμός, η έξω καρδιά , το δε βαριέσαι-δεν πειράζει και οι μεσοβέζικές λύσεις και τα “πατσαλείματα”, όπως λέει και ο λαός….


  



 Όταν όμως βρίσκεσαι έτη φωτός πίσω από μια προηγμένη χώρα, τότε μάλλον αρχίζεις να αναρωτιέσαι τι γίνεται …..


Ή συνειδητοποιείς πως για πολλά ζητήματα εσύ ζεις στη Λίθινη εποχή…..


Κάπως έτσι αισθάνθηκα όταν διάβασα την παρακάτω είδηση την οποία και  σας την παρουσιάζω αυτολεξεί  όπως την αλίευσα από το διαδίκτυο…..


Η είδηση αφορά αυτόματους πωλητές τσιγάρων, όπου πραγματοποιούν βιομετρικούς ελέγχους σε πελάτες….


Συγκεκριμένα, ιαπωνική εταιρεία προωθεί ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης τσιγάρων που καταλαβαίνει αν ο αγοραστής είναι ανήλικος εξετάζοντας το πρόσωπό του για ρυτίδες και σακούλες….


 



Το σύστημα Fujitaka ζητά από το χρήστη να κοιτάξει μέσα σε μια ψηφιακή κάμερα για να καταγραφούν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, όπως η δομή των οστών, οι ρυτίδες και οι σακούλες κάτω από τα μάτια.


Οι μετρήσεις συγκρίνονται με αντίστοιχα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από 100.000 άτομα προκειμένου να προσδιοριστεί αν πρόκειται για ενήλικο άτομο ή όχι. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο Reuters ότι η αξιοπιστία του συστήματος φτάνει στο 90%, με το υπόλοιπο 10% να αντιστοιχεί σε “ανήλικους που δείχνουν μεγαλύτεροι και ενήλικους με μωρουδίστικο πρόσωπο”.


Τα άτομα αυτά θα πρέπει αναγκαστικά να απευθυνθούν σε πωλητές ή να χρησιμοποιήσουν κάποιο εναλλακτικό σύστημα .


 



Τον Ιούνιο η Ιαπωνία θα αρχίσει να εφαρμόζει νέο κανονισμό για το κάπνισμα, ο οποίος προβλέπει ότι τα 570.000 αυτόματα μηχανήματα πώλησης που υπάρχουν σε όλη τη χώρα δε θα πωλούν τσιγάρα σε ανήλικους.


Το υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει δυο συστήματα ελέγχου ηλικίας, ένα που βασίζεται σε μια έξυπνη κάρτα με την ονομασία “τσάπο” και ένα άλλο που διαβάζει την ηλικία στα διπλώματα οδήγησης.


Το σύστημα  της Fujitaka  δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση λόγω ανησυχιών για την αποτελεσματικότητά του.


Να σημειωθεί πως στην Ιαπωνία το κάπνισμα απαγορεύεται μέχρι την ηλικία των 20 ετών.


 



Ελπίζω την παραπάνω είδηση να τη διάβασε και ο Αβραμόπουλος, ο οποίος ακόμη βρίσκεται στις θεωρίες και τα νομοσχέδια σε ότι αφορά την απαγόρευση πώλησης των τσιγάρων και γενικά των ειδών καπνού, αλλά και αλκοολούχων ποτών σε ανήλικους….


Και φυσικά το θέμα δεν είναι η ύπαρξη νόμου, άλλα η εφαρμογή του …..


Η ύπαρξη εκείνου του μηχανισμού που θα διασφαλίζει πως ο νόμος από θεωρία θα γίνει πράξη….


Και δυστυχώς και εδώ ως χώρα δεν έχουμε κάνει τα απαιτούμενα βήματα προόδου….


Όσο για τα άλματα της Ιαπωνίας και ειδικότερα επί του συγκεκριμένου ζητήματος, τα σχόλια και συμπεράσματα είναι δικά σας…..


Η στήλη απλώς σας μεταφέρει την είδηση για να εμπλουτίσετε τις εγκυκλοπαιδικές σας γνώσεις…..       

Σχετικά Άρθρα

Back to top button