Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Η πρόσφατη τραγωδία της Σίνδου που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο οδηγός αστικού λεωφορείου, εξαιτίας της εγκληματικής αμέλειας των αστυνομικών, επανάφερε και πάλι στο προσκήνιο προβλήματα και αδυναμίες της Ελληνικής Αστυνομίας…..

Η πρόσφατη τραγωδία της Σίνδου που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο οδηγός αστικού λεωφορείου, εξαιτίας της εγκληματικής αμέλειας των αστυνομικών, επανάφερε και πάλι στο προσκήνιο προβλήματα και αδυναμίες της Ελληνικής Αστυνομίας…..


Αλλά και υπενθύμισε με το πιο μελανό τρόπο στην ελληνική κοινωνία τη γιγάντωση της εγκληματικότητας…..


Παράλληλα για ακόμη μια φορά ο πολίτης συνειδητοποίησε πόσο ανασφαλής αισθάνεται …..


Βγαίνει από το σπίτι του και δεν ξέρει αν θα γυρίσει πίσω……


 Η έξαρση της εγκληματικότητας αποτελεί μια πραγματικότητα, την οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει με ικανοποιητικό τρόπο η  συντεταγμένη πολιτεία με τα αρμόδια όργανα και τους θεσμούς της…..


Καθημερινά στα αστυνομικά δελτία καταγράφονται, κλοπές, ληστείες, συμπλοκές, συλλήψεις για ναρκωτικά, εκβιασμούς και άλλες παραβατικές και εγκληματικές συμπεριφορές…..


Και το ιδιαίτερα ανησυχητικό κατά την άποψή μου είναι πως  αύξηση της εγκληματικότητας δε σημειώνεται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στις μικρές επαρχιακές πόλεις, όχι βέβαια με την ίδια συχνότητα….


Ωστόσο για τα δεδομένα μιας πόλης, όπως για παράδειγμα της  Ξάνθης, το να καταγράφονται ανθρωποκτονίες και ένοπλες ληστείες τραπεζών τα τελευταία χρόνια, δεν αποτελούσε σύνηθες φαινόμενο…..


 Και το πιο τραγικό από όλα ξέρετε ποιο είναι …..;


Πως οι πολιτικοί μας, οι αρμόδιοι κατά καιρούς υπουργοί και τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ μένουνε μόνο στις διαπιστώσεις και στις υποσχέσεις……


Παρουσιάζουν μεγαλόπνοα και καινοτόμα προγράμματα, μιλούν για το πώς οραματίζονται το ρόλο του αστυνομικού, όπου θα δίδεται πρώτιστα βαρύτητα στην πρόληψη  και μετά στην καταστολή…..


Μιλούν…..μιλούν….μιλούν….κάνοντας βαρύγδουπες δηλώσεις και εξαγγελίες-για τους πολιτικούς και δη εκείνους που κυβερνούν- και τα περισσότερα σχέδια παραμένουν επί χάρτου…..


 Γιατί σώνει και καλά θα πρέπει να καθυστερεί η υλοποίηση των υπεσχημένων….;


Ή μόλις σημειώνεται ένα τραγικό συμβάν, όταν χάνονται τόσο άδικά ανθρώπινες ζωές, όπως αυτή του οδηγού αστικού λεωφορείου από τη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο, τότε να ξυπνούν από το λήθαργο και τυπικά να επιρρίπτουν ευθύνες σε κάποια αστυνομικά όργανα, τα οποία από αμέλεια, κούραση ή για χ τόσους λόγους υποπίπτουν σε εγκληματικές πολλές φορές γκάφες…..;


Σε εκείνους που κρατούν και κινούν τα ηνία της ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Προκόπη τον Παυλόπουλο δε θα πρέπει να καταλογιστούν κάποιες ευθύνες για τη συσσώρευση των χρόνιων προβλημάτων που επισημαίνονται και από τους ίδιους τους αστυνομικούς….;   


 Πότε επιτέλους θα δώσουν ουσιαστική λύση στην εκπαίδευση των αστυνομικών…. Πότε θα γίνει πράξη ο εκσυγχρονισμός της Ελληνικής Αστυνομίας…..;


Και φυσικά πότε η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα ικανοποιήσει τα οικονομικά αιτήματα των αστυνομικών, ώστε να απολαμβάνουν μισθούς που θα τους επιτρέπουν μια αξιοπρεπή διαβίωση, χωρίς να αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά όταν βγάζουν τη στολή…..;


Άλλωστε πρόσφατο ήταν και το τραγικό συμβάν όπου αστυνομικός, που εργαζόταν και ως σεκιούριτι  έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας σε τράπεζα….


Θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας ; 


Αλήθεια πότε θα γίνει πραγματικότητα ο αστυνομικός της γειτονιάς…..;


 Γιατί θα πρέπει ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει για να έχει προστασία ο χ  υπουργός , βουλευτής, ο χ εν γένει πολιτικός και ο κάθε μεγαλοσχήμονας και μεγαλοπαράγοντας της χώρας και ο ίδιος να ζει μέσα στην ανασφάλεια και τον κίνδυνο…..;


Τι έφταιγε ο άμοιρος οδηγός να χάσει τη ζωή του την ώρα που έβγαζε το μεροκάματό του για να ζήσει την οικογένειά του…..;


Γιατί να πληρώσει αυτός τα λάθη κάποιων άλλων…..;


Σίγουρα και οι αστυνομικοί είναι άνθρωποι με τις αδυναμίες τους…. 


Οι σούπερ ήρωες αστυνόμοι πρωταγωνιστούν μόνο στις κινηματογραφικές ταινίες….


Ο πολίτης επιζητά έναν αστυνομικό που θα τον κάνει να νιώθει ασφαλής και θα του εμπνέει εμπιστοσύνη, που θα είναι εκεί για να τον προστατέψει αν χρειαστεί….


Και αυτό θα συμβαίνει μόνο όταν εκείνος θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και θα ασκεί με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα το επάγγελμα του αστυνομικού….


 Αλήθεια ποιο τελικά το όφελος για τον πολίτη η κατάργηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης….;


Ή ποιο το όφελος που αλλάζουν οι αρχηγοί στην ΕΛΑΣ κάθε φορά που έρχεται άλλη κυβέρνηση ή άλλος υπουργός…..;


Οι γκάφες, οι τραγωδίες και τα προβλήματα συνεχίζονται, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αστυνομικών και πολιτών….. 


Σχετικά Άρθρα

Back to top button