“Επιδημιολογικός χάρτης διασυνοριακής περιοχής Δικτύου”

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Απριλίου 2008 στην Ξάνθη, θεματική συνάντηση εργασίας στα πλαίσια του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας Νομαρχιών Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας, με θέμα “Επιδημιολογικός χάρτης διασυνοριακής περιοχής Δικτύου”.

   Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Απριλίου 2008 στην Ξάνθη, θεματική συνάντηση εργασίας στα πλαίσια του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας Νομαρχιών Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας, με θέμα “Επιδημιολογικός χάρτης διασυνοριακής περιοχής Δικτύου”.


    Παρουσιάσθηκε ο επιδημιολογικός χάρτης του κάθε Νομού της διασυνοριακής περιοχής του Δικτύου, ήτοι Ξάνθης, Χάσκοβο, Ανδριανούπολης, Σερρών, Μπλαγκόεβγκραντ, ?Εβρου, Σμόλιαν, Καβάλας, Δράμας, Ροδόπης και Κίρτζαλι. Ειδικότερα η διαχρονική  και η παρούσα κατάσταση από πλευράς πληθυσμού, γεννήσεων, θνησιμότητας, η κατάσταση ατομικής και δημόσιας υγείας, οι αιτίες θανάτου και η κατάσταση από πλευράς μεταδιδόμενων και λοιμωδών νόσων.


   * Διαπιστώθηκε σοβαρό έλλειμμα στην αμοιβαία πληροφόρηση και γνώση που εγκυμονεί, λόγω πολύ μικρών αποστάσεων των κοινωνιών και της ύπαρξης μετακινούμενων φορέων των ασθενειών (ανθρώπων, ζώων, πτηνών, εντόμων, κουνουπιών, κ.λ.π.), ανάγκη νέας και στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων στην υγεία, με την συγκρότηση ενός κοινού επιδημιολογικού χάρτη.


   * Διαπιστώθηκε κι από πολλές πλευρές αναφέρθηκε, η ύπαρξη ανησυχητικών καταστάσεων ασθενειών που χρήζουν κοινής σοβαρής αντιμετώπισης σε επίπεδο Υπουργείων, με χρηματοδοτήσεις λήψης μέτρων (π.χ. καταπολέμησης των κουνουπιών προς εξάλειψη στις εκτεταμένες εστίες που υπάρχουν στην Βουλγαρία και αποτροπή μετάδοσης της ελονοσίας).


    * Αποφασίσθηκε η διά της συναθροίσεως των επιμέρους χαρτών των νομών που παρουσιάσθηκαν, συγκρότηση ενός ενιαίου επιδημιολογικού χάρτη, βάσης δεδομένων και τράπεζας πληροφοριών, στην αγγλική γλώσσα, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δικτύου έως 15 Μα?ου 2008. Να συμπληρώνεται και  να επικαιροποιείται, κάθε χρόνο, έως το τέλος Μαρτίου, με τα στοιχεία του τελευταίου ημερολογιακού έτους.


   * Επιπλέον αποφασίσθηκε η δημιουργία ιστού συνεργασίας των υπηρεσιών για τη συνεχή αμοιβαία και αναγκαία  ροή πληροφόρησης, ιδίως σε περιόδους κρίσεων.


      Στη συνάντηση συμμετείχαν Νομάρχες (πλέον του Νομάρχη Ξάνθη κ. Γιώργου Παυλίδη, ο Νομάρχης Σμόλιαν και Αντιπρόεδρος του Δικτύου κ. Peter Fidanov, o Νομάρχης Αδριανούπολης και Αντιπρόεδρος του Δικτύου κ.  Nurset Miroglu και ο Νομάρχης Έβρου και Διευθύνων Σύμβουλος του Δικτύου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης),  Αναπληρωτές τους και Πρόεδροι Νομαρχιακών Συμβουλίων, από τις Νομαρχίες Ξάνθης, Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Χασκόβου, Σμόλιαν, Κίρτζαλι, Μπλαγκόεβγκραντ και Αδριανούπολης. Τη συνάντηση χαιρέτησαν επίσης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Σγουρίδης Παναγιώτης και ο Διοικητής 4ης ΔΥΠΕ της Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης  κ. Βασίλης Δελής.


Από  κάθε πλευρά (Ελληνική – Βουλγαρική – Τουρκική)  συμμετείχαν τεχνοκράτες – εκπρόσωποι από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Νομαρχιών και των Νοσοκομείων, Διευθυντές Περιφερειακών Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας.


    Εισηγητές στη θεματική συνάντηση ήταν: ο κ. Νεάρχου Ανδρέας Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Ν. Ξάνθης, η κ. Ivanova Snejana στέλεχος της Περιφερειακής Διεύθυνσης του Haskovo, η κ. Hatice Gul και η κ. Semra Erez Διευθύντρια και στέλεχος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Edirne, ο κ. Ντόλας Ιορδάνης αντινομάρχης Έβρου, η κ. Todorova Monka στέλεχος Περιφερειακής Διεύθυνσης Smolian, ο κ. Μπαλαξής Δημήτρης αντινομάρχης Σερρών, ο κ. Argirov Dimitar στέλεχος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Kardjali, ο κ. Δερετζής Χαράλαμπος αντινομάρχης Δράμας, η κ. Pavlova Lena στέλεχος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Blagoevgrand, ο κ. Σερετίδης Θόδωρος Διευθυντής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Ροδόπης και ο κ. Βαφειάδης Αθανάσιος αντινομάρχης Καβάλας.


  Το Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας των Νομαρχιών δείχνει το δρόμο ώστε τα σύνορα να μη χωρίζουν αλλά να ενώνουν


  Σχετικά ο Νομάρχης Ξάνθης και Πρόεδρος του Δικτύου κ. Γιώργος Παυλίδης, αφού επαίνεσε για τις εξαιρετικές παρουσιάσεις των χαρτών και τους συντάκτες τους, δήλωσε: “Η συνάντηση του Δικτύου ήταν απόλυτα επιτυχής. Τα αποτελέσματα της διασυνοριακής συνεργασίας είναι ήδη ορατά. Υπάρχει υγιής πρόθεση για συνεργασία και μια διαρκής δομή που διαχρονικά θα στηρίζει αυτό τον τομέα.


  Οι συναντήσεις του Δικτύου, δεν αποτελούν μόνο ευκαιρία δημιουργίας διαπροσωπικών ανθρωπίνων  σχέσεων, αλλά σημαντικά βήματα για επίλυση θεμάτων καθημερινότητας τα οποία, ενώ θεωρούνται αυτονόητα, παρόλα αυτά απαιτούσαν χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες για να επιλυθούν.  


   Πληροφορηθήκαμε, τώρα για πρώτη φορά, ότι υπάρχουν ανησυχητικές καταστάσεις ασθενειών στην διασυνοριακή περιοχή του Δικτύου και πρέπει, όχι μόνο να αποτρέψουμε τη μετάδοσή τους, αλλά και να τις εξαλείψουμε. Ελονοσία, λύσσα και όχι μόνο, πρέπει να αντιμετωπισθούν με διάθεση πόρων και αποφασιστικά μέτρα. Είμαστε πολύ κοντά για να αδιαφορούμε, πολύ περισσότερο όταν οι φορείς μετάδοσης δεν γνωρίζουν σύνορα”.


  Στο χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος του Δικτύου και Νομάρχης Σμόλιαν κ. Πέταρ Φιντάνοφ δήλωσε:


    “Ευχαριστώ θερμά το συνάδελφο Νομάρχη Ξάνθης για την άριστη φιλοξενία του. Νομίζω πως το θέμα της δημόσιας υγείας είναι πολύ σημαντικό για κάθε Νομαρχία που είναι μέλος του Δικτύου. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σχέδιο για την καταπολέμηση των επιδημιολογικών φαινομένων. Χρειάζεται να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, αλλιώς καθένας μόνος του, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα”. 


   Στο χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος του Δικτύου και Νομάρχης Αδριανούπολης κ. Μίρογλου δήλωσε:


  “Ευχαριστώ θερμά τον Νομάρχη Ξάνθης για τη  φιλοξενία. Το πιο σημαντικό μέρος από όλες αυτές τις συναντήσεις είναι ότι, παρέχεται η δυνατότητα για καλύτερη γνωριμία και καλλιεργείται ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τελικό στόχο τη φιλία και τη συνεργασία. 


  Αντιμετωπίζω τις δραστηριότητες του δικτύου πολύ σοβαρά και συμφωνώ με τις τελικές διαπιστώσεις της συνάντησης. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση των επιτροπών που δημιουργούνται στα πλαίσια των συναντήσεων και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο που μπορούν να επιτελέσουν”.


  Η διοργάνωση της θεματικής συνάντησης εργασίας έγινε από την Νομαρχία Ξάνθης κι ήταν απόλυτα επιτυχής από κάθε άποψη. 


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ


ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ


 ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ  ΕΛΛΑΔΑΣ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button