Έμειναν 2 οι μνηστήρες

Αν και το θέμα της μετατροπής του εργοστασίου Ζάχαρης Ξάνθης σε παραγωγής Βιοαιθανόλης ξεκίνησε με βήματα χελώνας, καθώς από την λήψη της σχετικής απόφασης έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια μέχρι να περάσει και σχετική νομοθετική ρύθμιση που ανοίγει το δρόμο της υλοποίησης και των πρώτων έμπρακτων ενεργειών, ωστόσο όπως δείχνουν νεότερες εξελίξεις μάλλον οι σχετικές διαδικασίες επιταχύνονται.

   Αν και το θέμα της μετατροπής του εργοστασίου Ζάχαρης Ξάνθης σε παραγωγής Βιοαιθανόλης ξεκίνησε με βήματα χελώνας, καθώς από την λήψη της σχετικής απόφασης έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια μέχρι να περάσει και σχετική νομοθετική ρύθμιση που ανοίγει το δρόμο της υλοποίησης και των πρώτων έμπρακτων ενεργειών, ωστόσο όπως δείχνουν νεότερες εξελίξεις μάλλον οι σχετικές διαδικασίες επιταχύνονται.


   Μετά την απόφαση της κυβέρνησης και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης να αναζητήσει τον στρατηγικό εκείνον επενδυτή που θα τη βοηθούσε να μοιραστούν το κόστος της μετατροπής των εργοστασίων της Ξάνθης και Λάρισας σε παραγωγής Βιοαιθανόλης και την προκήρυξη του σχετικού Δημόσιου Διεθνούς Διαγωνισμού για την κατάθεση των προσφορών, φαίνεται πως η όλη φάση περνά στο τελικό της στάδιο.


   Μετά από την πρώτη γνωστοποίηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, πως εννέα διεθνείς οίκοι του εσωτερικού και του εξωτερικού είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον, μεταξύ των οποίων κάποιοι και από τα Βαλκάνια, και την απαραίτητη εξέταση των προτάσεων από το αρμόδιο Γραφείο Συμβούλου του Διαγωνισμού, οι οποίοι είχαν περάσει στη δεύτερη φαση του Διεθνούς Διαγωνισμού το ζήτημα επανέρχεται και πάλι στην επικαιρότητα καθώς υπάρχουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις.


   Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες δυο είναι οι επικρατέστερες προτάσεις που έχει στα χέρια του ο Σύμβουλος Διαγωνισμού της ΕΒΖ, η “Price WaterHouse & Deloitte“. Οι προσφορές που έχουν κατατεθεί είναι από δυο μεγάλους διεθνείς επιχειρηματικούς οίκους, έναν από τις ΗΠΑ και έναν από την Ελλάδα.


   Συγκεκριμένα πρόκειται για την “CAL WESTPACIFIC ETHANOL” και την προσφορά του Ομίλου Βαρδινογιάννη μέσω της MOTOR OIL HELLAS-ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ.


  Οι παραπάνω επιχειρηματικοί όμιλοι επικύρωσαν την περασμένη Δευτέρα το ενδιαφέρον τους καταθέτοντας και τις σχετικές προτάσεις τους.


  Οι δυο αυτές προσφορές θα εξεταστούν από το σύμβουλο της “Price WaterHouse & Deloitte“, ο οποίος και θα καταθέσει την εισηγητική του έκθεση γύρω από τον επικρατέστερο “μνηστήρα” κατά πάσα πιθανότητα και μέσα στον Απρίλιο.


  Έτσι λοιπόν μεταξύ δυο ομίλων ενός ελληνικού και ενός αμερικανικού θα δοθεί η επιχειρηματική “μάχη” για το ποιος τελικά θα αναγορευτεί στρατηγικός επενδυτής  με τις όποιες υποχρεώσεις και δικαιώματα συνεπάγεται αυτή η θέση. Να σημειωθεί πως για τη μετατροπή των δυο εργοστασίων σε παραγωγής Βιοαιθανόλης το κόστος υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ένα μεγάλο μέρος του οποίου θα καλύψει ο στρατηγικός επενδυτής.  


  Πάντως μέχρι την οριστικοποίηση του στρατηγικού επενδυτή, σίγουρα μέσα στο 2008, η ΕΒΖ έχει ήδη προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές σε ότι αφορά τόσο το καθεστώς των δύο αυτών εργοστασίων τα οποία δε θα ανήκουν στην ΕΒΖ, όσο και το μέλλον των εργαζομένων σε αυτά, καθώς τους προτάθηκε η μετάταξή τους στις Περιφέρειες και για όσους είναι κοντά στο να συνταξιοδοτηθούν, να ενταχθούν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ.


   Όσο για το χρονοδιάγραμμα που δίδεται από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για να ολοκληρώσει ο στρατηγικός επενδυτής τη μετατροπή των εργοστασίων σε παραγωγής Βιοιαθανόλης, είναι δυο έτη.


  Αν λοιπόν όλα πάνε καλά και εκτός απροόπτου δεν αποκλείεται, μέσα στο 2010 στην Ξάνθη να είναι έτοιμο να λειτουργήσει το εργοστάσιο της Βιοαιθανόλης, έτσι ώστε να δώσει νέα ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία του νομού και στην τόνωση του αγροτικού εισοδήματος της ευρύτερης περιοχής  άλλα και των κατοίκων του νομού με τη διασφάλιση νέων θέσεων εργασίας.


 


Μεταξύ δύο ομίλων, ενός αμερικανικού και ενός ελληνικού, θα δοθεί τελικά η επιχειρηματική “μάχη”, που θα αναδείξει τον προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή για τη μετατροπή των ζαχαρουργείων Λάρισας και Ξάνθης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης. 


Συγκεκριμένα, από τους εννέα ομίλους, που είχαν περάσει στη δεύτερη φάση του διεθνούς διαγωνισμού, μόνο οι δύο επικύρωσαν το ενδιαφέρον τους, καταθέτοντας τη Δευτέρα προσφορές. Πρόκειται για την αμερικανική CAL WESTPACIFIC ETHANOL, από τις μεγαλύτερες εταιρίες του χώρου στις ΗΠΑ και εισηγμένη στον Nasdaq και για τον όμιλο Βαρδινογιάννη, μέσω της MOTOR OIL HELLAS– ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ.


Οι προσφορές των δύο ομίλων βρίσκονται προς το παρόν στα χέρια του συμβούλου του διαγωνισμού (των οίκων PriceWaterHouse και Deloitte), ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι σύντομα έτοιμος να καταθέσει την εισηγητική του έκθεση γύρω από τον επικρατέστερο “μνηστήρα”, ακόμη και εντός του Απριλίου.  Η μετατροπή των δύο εργοστασίων θα κοστίσει περί τα 180 – 200 εκατ. ευρώ, κόστος που η ΕΒΖ φιλοδοξεί να “μοιράσει” με τον στρατηγικό επενδυτή.


Σχετικά Άρθρα

Back to top button