Α. Παπαρήγα “δεν εμπιστευόμαστε καμιά κυβέρνηση”

Στα πλαίσια μιας διαδρομής που ξεκίνησε προς το λαό με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την ανάπτυξη ενός συνεχούς διαλόγου και την κατάθεση μιας πολιτικής πρότασης που θα λειτουργήσει ως αντιντόμπινγκ, κλιμάκιο με επικεφαλής τη Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα πραγματοποίησε στάση στην Ξάνθη το πρωί της περασμένης Κυριακής, όπου και παραχώρησε συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

   Στα πλαίσια μιας διαδρομής που ξεκίνησε προς το λαό με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την ανάπτυξη ενός συνεχούς διαλόγου και την κατάθεση μιας πολιτικής πρότασης που θα λειτουργήσει ως αντιντόμπινγκ, κλιμάκιο με επικεφαλής τη Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα πραγματοποίησε στάση στην Ξάνθη το πρωί της περασμένης Κυριακής, όπου και παραχώρησε συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης.


   Η κυρία Παπαρήγα πραγματοποιώντας διήμερη επίσκεψη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και συνοδευόμενη μεταξύ άλλων από τα μέλη της Γραμματείας, κ. Σούλα Βλυσίδου και Μεντρέκα Παναγιώτη, το περασμένο Σάββατο μίλησε σε κεντρική εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη, ενώ την επόμενη μέρα, την Κυριακή, βρέθηκε στην Ξάνθη και ολοκλήρωσε την περιοδεία της μεταβαίνοντας στην πόλη της Καβάλας, όπου και επισκέφτηκε το Μουσείο Καπνού.


   Στο μεταξύ από την πόλη της Ξάνθης η Γραμματέας του ΚΚΕ έστειλε το μήνυμα πως το κόμμα της δεν εμπιστεύεται καμιά ελληνική κυβέρνηση, καθώς έχουν εντάξει τα όποια τα όποια δικαιώματά στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Το πολιτικό σύστημα είναι διάτρητο σημείωσε χαρακτηριστικά.


   “Το ΚΚΕ λειτουργεί ως αντιντόμπινγκ. Παρακολουθούμε να ασκείται μια πολιτική προς το λαό σε δόση ντοπαρίσματος με μοιρολατρία…Το ντομπάρισμα είναι γενικό και δεν αφορά μόνο την Εθνική Ομάδα της Άρσης Βαρών. Βλέπουμε ένα ντοπάρισμα στα βιβλία, στην πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης και αλλού. Η δική μας πολιτική εκστρατεία θα λειτουργήσει ως αντιντόμπιγκ. Ο μονόδρομος του κεφαλαίου θα πρέπει να συναντήσει εμπόδια και εμείς είμαστε ένα εμπόδιο”.   


   Όσο για την πολιτική πρόταση που καταθέτει μέσα από την πορεία της προς το λαό, είναι μια πρόταση συμμαχίας και όχι εξουσίας. Καλεί σε συστράτευση και συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων με τους μικροαγρότες και μικροεπαγγελαματίες ενάντια όχι μόνο στην εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά με κύριο αντίπαλο τα επιχειρηματικά μεγαθήρια και επιδίωξη την ματαίωση των αλλαγών που επιδιώκουν τα μονοπώλια στις εργασιακές σχέσεις.


   Η κ. Παπαρήγα πρότεινε να κυριαρχήσει ο διάλογος και η μαχητικότητα στα λαϊκά κοινωνικά στρώματα.


  Εμφανίσθηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξη για τις αλλαγές που επιχειρούνται στις εργασιακές σχέσεις και κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση.

 

   Αναφερόμενη στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τόνισε πως δεν έγινε τίποτε ουσιαστικά το καινούριο. Το θέμα είναι το μοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Οι λύκοι μεταξύ τους τσακώνονται Απλώς τώρα λόγω των Σκοπίων ακούστηκε και το όνομα της Ελλάδας.

 

  Σε ότι αφορά την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, σημείωσε πως γίνεται ένα παζάρι και πως πολλές χώρες βαλκανικές μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ανεπίσημα έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ή θα το πράξουν. Εξέφρασε την ανησυχία ότι η απόσχιση του Κοσόβου μπορεί να πυροδοτήσει εθνικιστικές συγκρούσεις, αλλά και να χρησιμοποιηθεί εδώ και αλλού το μοντέλο αυτό (πχ Κύπρος, Θράκη).

 

  Το φάρμακο σε αυτό τον κίνδυνο είναι η ένωση όλων των λαών, όπως επεσήμανε.

 


 

  Στο μεταξύ η Γραμματέας του ΚΚΕ, συμφώνησε πως την περίοδο που διανύουμε υπάρχει μια έντονη κριτική των πολιτών, οι οποίοι και εγκαταλείπουν τα κόμματα εξουσίας.

 

  Ωστόσο άσκησε έντονη κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ , το οποίο όπως είπε δεν αποτελεί την εναλλακτική πρόταση για το συμφέρον του λαού, αλλά εξυπηρετεί τα κόμματα εξουσίας.

 

  “Οι συνθήκες είναι πιο ώριμες και  σημαντικές λαϊκές δυνάμεις που  τους συμφέρει μια άλλη στάση, μια άλλη πολιτική πρόταση ενάντια στα κόμματα εξουσίας είναι αδύνατον να μη συναντηθούν με το δικό μας δρόμο. Εξάλλου η μάχη που δίνουμε δεν είναι μόνο για την κάλπη”.

 

 Σε ερώτηση για τη μειονότητα και το ρόλο του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα σημείωσε χαρακτηριστικά “εμείς τη μειονότητα τη βλέπουμε κάτω από το γενικό σύνθημα προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε”. Όσο για την επίδραση του ΚΚΕ στους τοπικούς αγώνες είναι πολύ σημαντική ανεξάρτητα με τα ποσοστά. “Οι πολιτικές μας απειλούν το κεφάλαιο και έχουν πολλαπλασιαστική ανταπόκριση”. 

 

Σε ότι αφορά τα Συνεταιριστικά εργοστάσια της περιοχής και την πώληση της ΡΟΔΟΠΗΣ, σημείωσε έχουν πάρει τέτοια τροπή καθώς δεν υπάρχει εργατικό κίνημα, αλλά και οι εργαζόμενοι ζουν πάντοτε με το φόβο της ανεργίας.

 

“Θα έλεγα λοιπόν στους εργαζόμενους πως μια οικονομία χωρίς επιχειρηματίες μπορεί να ζήσει, χωρίς εργαζόμενους όχι. Και για τους εργαζόμενους στη ΡΟΔΟΠΗ θα τους επεσήμανα πως πρόκειται για πολύ κοντοπρόθεσμα μέτρα, για αυτό προσέξτε αλλά μην θεωρείτε λύση την πώληση του εργοστασίου”.

 

Τέλος σε ερώτηση του “Α” για το ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για τον Καποδίστρια 2 και την ενδεχόμενη κατάργηση των νομαρχιών η Γραμματέας του ΚΚΕ, κ. Αλέκα Παπαρήγα επεσήμανε πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Βουλή στο βαθμό που θα εξασφαλιστούν οι πόροι.

 

“Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ο θέμα αυτό έχει ξεκινήσει από το ’94. Το ‘98 είχε ήδη επεξεργαστεί από το ΠΑΣΟΚ με την ανάδειξη 14 νομαρχιών και 12 περιφερειών κλπ. Ναι εντάξει μπορεί να κάνουν εκλεγμένο περιφερειάρχη και λοιπόν; Αυτό τι σημαίνει. Και το Κοινοβούλιο εκλέγεται, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η πλειοψηφία είναι δημοκρατική. Αν δηλαδή είναι το κερασάκι στην τούρτα αυτό. Να ξεκαθαρίσουμε ο Καποδίοστρίας 2 είναι ένα αποφασιστικό βήμα για τη δημιουργία τμημάτων του κρατικού μηχανισμού που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη διείσδυση των επιχειρηματιών στους κοινωνικούς τομείς, αλλά και σε τοπικά αναπτυξιακά έργα. 

 

Αλλά θα μου πείτε και τώρα αυτό γίνεται, αλλά αυτό θα γίνει πιο αποφασιστικά. Και σκοπεύουν να μεταβιβάσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση τα σχολεία, εκτός από πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία κλπ. Μπορεί αυτό να ακούγεται ωραίο, ότι θα είναι στον τοπικό έλεγχο, το μόνο που θα γίνεται θα είναι να αδειάζουν οι τοπικές τσέπες. 

 

Και θα υπάρχει, κρατήστε αυτό η ταξική διαφοροποίηση, μέσα ας πούμε εδώ μέσα στην ίδια την Ξάνθη, θα έχει σχολεία Α’ Β ‘ Γ’  Δ’ κατηγορίας. Καταργείται ο ενιαίος χαρακτήρας του συστήματος και πάμε ανά μονάδα με κριτήρια τους νόμους της αγοράς.

 

Ο Καποδίστριας 2 πρέπει να οδηγήσει να το πω καθαρά σε λαϊκό ξεσηκωμό.  Υπάρχει ένα πρόβλημα για πότε θα τον περάσουν γιατί από  ότι φαίνεται πρέπει  το Υπουργείο Οικονομικών να διαθέσει τα χρήματα, γιατί χρειάζονται αρκετά χρήματα για την υποδομή κα φαίνεται ότι δεν υπάρχουν. Αν δε διασφαλιστούν τα χρήματα δε θα τον περάσουν άμεσα. Αλλά θα περάσουν πολλά πράγματα με το νέο Χωροταξικό κα αντιλαϊκές  δραστηριότητες πριν διαμορφωθεί ο Καποδίστριας 2″.                                                                                                              

 

Δέσποινα Γκούμα  

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button