Επίκαιρα τα μηνύματα της Εθνικής Επετείου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με σύμμαχο τον καλό καιρό εορτάσθηκε και φέτος στην Ξάνθη η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, αλλά και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με σύμμαχο τον καλό καιρό εορτάσθηκε και φέτος στην Ξάνθη η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, αλλά και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

 

Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στους προγόνους, αλλά και κατέκλυσαν τα πεζοδρόμια της κεντρικής οδού της 28ης Οκτωβρίου για να χειροκροτήσουν τη νεολαία της πόλης, μαθητές και στρατευμένα παιδιά που συμμετείχαν στην καθιερωμένη παρέλαση.  

 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το σημαιοστολισμό της πόλης και σύμφωνα με το πρόγραμμα ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία το πρωί της Τρίτης στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας χοροσταστούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμονος, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Γ. Μαλακιώσης, φιλόλογος του 1ου Λυκείου Ξάνθης.

 

Μετά τη δεξίωση του νομάρχη Ξάνθης, κ. Παυλίδη προς τιμή των Αναπήρων και θυμάτων πολέμου στην αίθουσα των τελετών της νομαρχίας, σύσσωμες οι αρχές και φορείς του τόπου μετέβησαν στο Ηρώο της πόλης, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη Δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους.

 

Την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου της 25 Μαρτίου του 1821 εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Ξάνθης, κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος μαζί με τις τοπικές αρχές παρακολούθησε από την εξέδρα των επισήμων τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση με την οποία κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις.

 

Φέτος συμπληρώθηκαν 187 χρόνια από τότε που οι Ηρωες του ’21 κήρυξαν την επανάσταση,  αποτινάσσοντας έτσι τον τουρκικό ζυγό και τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς.

 

Τα μηνύματα των προγόνων μας πάντα διαχρονικά και επίκαιρα, κυριάρχησαν στις δηλώσεις των επισήμων, οι οποίοι μεταξύ άλλων τόνισαν τα ιδανικά της ελευθερίας, της ομοψυχίας και ενότητας.         

 

Δηλώσεις των τοπικών αρχών

 

Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων

 

“Η σημερινή μέρα του Ευαγγελισμού είναι για ολόκληρη την ανθρωπότητα ημέρα χαράς και ημέρα ελπίδας. Αλλά για το δικό μας γένος εκτός από ημέρα χαράς και ημέρα ελπίδας είναι και ημέρα μνήμης . Ενθυμούμαστε  τους αγώνες της ελευθερίας και εκείνους που θυσιάστηκαν για τη δική μας ελευθερία.

 

Αλλά είναι και ημέρα ευθύνης για όλους μας να κρατήσουμε ότι εκείνοι μας παρέδωσαν, το ιδανικό της ελευθερίας, τον τόπο μας την ιστορία μας, την παράδοση και τη γλώσσα μας.

 

Θα ήθελα να συγχαρώ τα παιδιά μας, τη μαθητιώσα νεολαία, τα στρατευμένα μας παιδιά, γιατί σήμερα παρέλασαν με το ηρωικό εκείνο και λεβέντικο φρόνημα, μας έκαναν υπερήφανους.

 

Σε αυτούς θα εμπιστευτούμε αύριο αυτόν τον τόπο να το φυλάσσουν.

 

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της παρέλασης, στους δασκάλους και στους γονείς και εύχομαι σε όλο το λαό μας τα έτη να είναι πολλά και ευλογημένα”.

 


 

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

 

και Τροφίμων, κ. Α. Κοντός

 

“Σήμερα έχουμε διπλή γιορτή, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Επανάσταση του 1821. Η πρώτη συμβολίζει την πίστη των Ελλήνων στη θρησκεία και το θεό. Και η δεύτερη συμβολίζει τον αγώνα και την αγάπη στην πατρίδα.

 

Με πολύ μεγάλη περηφάνια είδαμε τα παιδιά μας, είτε είναι η μαθητιώσα νεολαία, είτε είναι παιδιά που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις να παρελαύνουν με περηφάνια από μπροστά μας.

 

Και βέβαια όλοι νιώσαμε την ανάγκη να προσπαθήσουμε περισσότερο, έτσι ώστε να γίνουν στον τόπο μας όλες οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη και να προχωρήσουν γρήγορα, έτσι ώστε η πατρίδα μας να γίνει πιο δυνατή.

 

Και έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο αυτό, ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Χρόνια πολλά.”.   

 


 

Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ,

 

κ. Π. Σγουρίδης

 

“Χρόνια πολλά στους Ξανθιώτες, στις Ξανθιώτισσες για τη γιορτή που έχουμε. Παρακολουθήσαμε την παρέλαση, γεμίσαμε περηφάνια από τα νιάτα μας, από το στρατό μας.

 

Η Ελλάδα βρίσκεται μπρος  σε προκλήσεις αυτή τη στιγμή και στο εσωτερικό της, αλλά και στο εξωτερικό. Τα προβλήματα των Σκοπίων και τα προβλήματα της Κύπρου ξανάρχονται μπροστά και ας ελπίσουμε ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα έχουμε την καλύτερη λύση για τα ζητήματα αυτά.

 

Διότι τότε μόνο η Ελλάδα θα απελευθερωθεί για να μπορέσει να απλώσει τις δημιουργικές της δυνάμεις, ώστε οι Έλληνες που πάντα ήταν μπροστά στο εμπόριο και στις επιστήμες να μπορεί να το ξεδιπλώσει στα Βαλκάνια και στη γύρω περιοχή, για το καλό της πατρίδας και για το καλό όλων μας. Και πάλι χρόνια πολλά, εύχομαι το καλύτερο για την πατρίδα μας”.

 


 

Νομάρχης Ξάνθης,

 

κ. Γ. Παυλίδης

 

“Η εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση των Ελλήνων του 1821, η πρώτη στην Ευρώπη, που δίδαξε την ελευθερία σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, είναι μια παρακαταθήκη για όλους εμάς.

 

Μια παρακαταθήκη για να αφήσουμε και στα παιδιά μας, ακόμη μια καλύτερη Ελλάδα, ακόμη ένα καλύτερο έθνος. Χρόνια πολλά”.

 


 

Διοικητής Δ’ ΣΣ,  Αντιστράτηγος,

 

Γ. Ταμουρίδης

 

“Καμαρώσαμε σήμερα την παρέλαση της νεολαίας μας, της μαθητιώσας, αλλά και της στρατευμένης, αποτίοντας  φόρο τιμής στους προγόνους μας, που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

 

Σε ότι μας αφορά από την πλευρά του Δ’ ΣΣ, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Δ’ ΣΣ ισχυρό, έτοιμο αποφασισμένο, είναι πάντα εδώ για να υπερασπιστεί  τα δίκαια της πατρίδας μας και να δώσει την ευκαιρία στο λαό να ασχολείται με τα ειρηνικά έργα.

 

Χρόνια πολλά σε όλους, ότι ο καθένας επιθυμεί”.   

 

Δέσποινα Γκούμα

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button