Σωκράτης Ξυνίδης “να σταματήσουν οι Κασσάνδρες του ΠΑΣΟΚ…”

Έχοντας στα χέρια τους ένα κείμενο περίπου τριάντα σελίδων, τη “λευκή βίβλο”, την πρόταση του τοπικού ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη του νομού Ξάνθης, στην Αθήνα βρίσκονται από σήμερα τα 44 τοπικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα εκπροσωπήσουν το νομό Ξάνθης στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

  Έχοντας στα χέρια τους ένα κείμενο περίπου τριάντα σελίδων, τη “λευκή βίβλο”, την πρόταση του τοπικού ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη του νομού Ξάνθης, στην Αθήνα βρίσκονται από σήμερα τα 44 τοπικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα εκπροσωπήσουν το νομό Ξάνθης στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.


  Από τους 44 αντιπροσώπους οι 32 έχουν εκλεγεί από τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές των δημοτικών οργανώσεων του νομού και οι 12 συμμετέχουν στο συνέδριο εκ, θέσεως, όπως φυσικά είναι ο συντονιστής της Ν.Ε., Σωκράτης Ξυνίδης, η αναπληρώτρια συντονίστρια, κ. Τσούλου, ο Δήμαρχος Τοπείρου Στέλιος Χατζηευαγγέλου, η υποψήφια υπερνομάρχης, Γκιουλ Μπεγιάζ Καρά Χασάν, ο υποψήφιος νομάρχης Φώτης Καραλίδης, κ.α, έτσι όπως προβλέπεται από την σχετική Εγκύκλιο.


Σε μια περίοδο όχι και τόσο θετική για το ΠΑΣΟΚ και με βαρύ το κλίμα που δημιουργούν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του σημαντικού όπως προδιαγράφεται και ιδιαιτέρως κρίσιμου  Συνεδρίου, το οποίο αποτελεί φυσική απόρροια της καταστατικής πρόβλεψης μετά την επανεκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στη θέση του προέδρου του κόμματος. 


  Έτσι μετά την επιλογή της νέας ηγεσίας, σειρά έχει η ανανέωση όλων των οργάνων και σε όλα τα επίπεδα, διαδικασία η οποία θα δρομολογηθεί μέσα από το συνέδριο.


   Όσο για τους δύο βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι εργασίες είναι το ζήτημα των πολιτικών θέσεων και αρχών, καθώς και το κείμενο των καταστατικών αλλαγών.


  Αναμένεται να γίνει μια αποσαφήνιση ιδεολογικοπολιτικών ζητημάτων, αλλά και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εκλογής των κομματικών οργάνων.


  Μετά από τη δεύτερη εθνική ήττα του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο εθνικών εκλογών τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά από όλα όσα διαδραματίστηκαν τους τελευταίους μήνες στο εσωκομματικό επίπεδο, αλλά και τη κρίση που περνά τώρα, η έναρξη του Συνεδρίου συγκεντρώνει την προσοχή των όλων των πολιτικών αναλυτών, καθώς το βέβαιο είναι πως θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


  Για τη σημαντικότητα αυτού του συνεδρίου, για το τι προσδοκά από αυτό, για τα όσα τελευταία ελέχθησαν και την κριτική που άσκησαν υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το κόμμα στο οποίο ανήκουν, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον νέο πρόεδρό του τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για το στόχο που θέτουν να φέρουν σε πέρας οι αντιπρόσωποι της Ξάνθης μέσα από τις εργασίες αυτού του συνεδρίου μίλησε στον “Αγώνα” ο συντονιστής της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Σωκράτης Ξυνίδης.


  Μέσα από την ενδιαφέρουσα  συνέντευξή του, ο κ. Ξυνίδης μεταξύ άλλων καλεί τις Κασσάνδρες να πάψουν και να μην εκτίθενται, αλλά και τα στελέχη και τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να στρατευτούν όλοι μαζί ψυχή τε και σώματι και όχι τυπικά σε αυτόν τον αγώνα για τη νίκη του Κινήματος.


“Α” Έχει ιδιαίτερη βαρύτητα αυτό το Συνέδριο για την από εδώ και πέρα πορεία του ΠΑΣΟΚ;


-Σ.Ξ. “Σαφώς και έχει μια βαρύτητα και μια πολιτική σημασία, πολύ δε περισσότερο όταν έχουμε μια κυβέρνηση μόλις έξι μηνών η οποία πελαγοδρομεί.


Έχει χάσει τον έλεγχο σε όλους τους βασικούς τομείς που αφορούν την οργάνωση του κράτους, της πολιτείας, τη λειτουργία των θεσμών, τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και που δημιουργεί συνθήκες μόνιμης κρίσης.


Σε αυτή τη συγκυρία οπωσδήποτε ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ, με την εσωκομματική κρίση η οποία υπήρχε τους προηγούμενους μήνες, είναι μια αφορμή για πολλές σκέψεις και ενδεχομένως σηματοδοτεί και πολλές πολιτικές εξελίξεις”.



“Α” Ποιες είναι οι δικές σας προσδοκίες από αυτό το Συνέδριο;


-Σ.Ξ ” Αυτό το οποίο προσδοκώ από αυτό το Συνέδριο είναι να τεθεί καταρχήν με ξεκάθαρο τρόπο το ποιος είναι ο σχεδιασμός, η στρατηγική του μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές για την κατάληψη της εξουσίας. Να στρατευτούμε όλοι ψυχή τε και σώματι και όχι τυπικά σε αυτόν τον αγώνα, δίπλα στην καινούρια ηγεσία και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό προκειμένου να απαλλάξουμε τον ελληνικό λαό από τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ.


Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Αν θα δείτε σε όλους τους δείκτες σε όλα τα επίπεδα αυτή η κυβέρνηση και η προηγούμενη την οποία διαδέχτηκε, φυσική της συνέχεια, έχει αποτύχει παντελώς.


Οφείλει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι το μοναδικό κόμμα που έχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας, που δεν είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας, άλλα είναι ένα κόμμα το οποίο έχει δημιουργηθεί με σκοπό να κυβερνά τον τόπο και όχι να εισπράττει πρόσκαιρα οφέλη σε καταστάσεις διαμαρτυρίας, να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο.


Και να ανταποκριθεί στις συνθήκες, να φτιάξει δηλαδή μια τέτοια δυναμική που θα ξαναπείσει  τον ελληνικό λαό ότι υπάρχει όραμα, ότι υπάρχει στόχος εθνικός για το πού θέλουμε να πάμε την πατρίδα μας .


Φυσικά και να μπορέσει να  αξιοποιήσει τις  δυνάμεις που υπάρχουν στον τόπο μας, όπως έκανε πολλές φορές στο παρελθόν σε μια τέτοια θετική κατεύθυνση.


Εντέλει να καταφέρουμε να ξεφύγουμε από όλη αυτή τη μιζέρια, από όλη αυτή την απαισιοδοξία και από όλη αυτή την ανασφάλεια, που αυτή η κυβέρνηση έχει ρήξει τον ελληνικό λαό και τον τόπο”.



“Α” Πώς σχολιάζεται όμως και την έντονη και πολλές φορές ιδιαιτέρως σκληρή εσωκομματική κριτική που ασκείται από ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα όσα δήλωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ με μια ΜΚΟ.


-Σ.Ξ. “Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει Μη Κυβερνητική Οργάνωση, δεν μπορεί να είναι μη κυβερνητικό κόμμα, δεν μπορεί να είναι κόμμα που να μην εκφράζει πρόταση εξουσίας.


Όπως επίσης, γιατί και αυτό ακούγεται τώρα τελευταία με διάφορους συνειρμούς και συσχετισμούς που κάποιους βολεύει, δεν μπορεί να γίνει Ένωση Κέντρου.


Διότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολύ μεγάλο κόμμα, το οποίο έχει τη δυνατότητα όσο κρίση και αν περνά κατά περιόδους να κινητοποιεί και να εκφράζει τεράστιες μάζες του ελληνικού λαού.


Εάν μπορείτε να μου πείτε ένα άλλο κόμμα το οποίο μπορεί να κινητοποιήσει ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους για να εκλέξουν το νέο του πρόεδρο με άμεση ψηφοφορία ή να κινητοποιήσει μετά από τόσες και επίπονες διαδικασίες 1000 ανθρώπους για να επιλέξουν συνέδρους μέσα στην πόλη της Ξάνθης, σε μια πόλη των 40000-50000 κατοίκων.


Εάν μου πείτε ένα άλλο κόμμα, μικρό ή μεγάλο, οργανωμένο ή μη οργανωμένο, το οποίο μπορεί να κάνει αυτό το πράγμα ενδεχομένως να αρχίσω να συζητώ οτιδήποτε από αυτά τα οποία λένε όλες αυτές οι Κασσάνδρες.


Τέτοιες Κασσάνδρες στο ΠΑΣΟΚ υπήρξαν πολλές φορές κατά το παρελθόν, καλά θα κάνουν λοιπόν να μην εκτίθενται για ακόμη μια φορά.


Το ΠΑΣΟΚ είναι καταδικασμένο να κυβερνά, είναι καταδικασμένο να δημιουργεί την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, σε αυτή την κυβέρνηση, τη δεξιά και τις παραλλαγές της, που έρχονται και παρέρχονται στην εξουσία, δυστυχώς από δικά μας σφάλματα.


Και αυτά όμως είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι  και αναμενόμενα, αρκεί να το αξιοποιούμε εμείς θετικά, να μπορούμε να ανακτούμε τις δυνάμεις μας, να επαναχαράσσουμε την πορεία, να διορθώνουμε τα λάθη μας, να ξαναεκφράζουμε το λαό και τον απλό πολίτη, για να μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπρος και να του δίνουμε αυτά τα οποία του παίρνει η δεξιά κάθε φορά που έρχεται στην εξουσία”.



“Α” Θα ήθελα τη θέση σας για τα νέα δεδομένα που διαγράφονται στο πολιτικό σκηνικό με την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα και την ανάληψη της προεδρίας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.


-Σ.Ξ. Υπάρχουν συγκυρίες συγκεκριμένες που η κάθε πολιτική δύναμη προσπαθεί να τις εκμεταλλευτεί και να διεισδύσει  μέσα στο πολιτικό κοινό στο οποίο απευθύνεται. Θεωρώ ότι αυτό κάνει και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ και η νέα ηγεσία του. Δεν βλέπω δηλαδή κάτι το οποίο με ξενίζει σε αυτά τα οποία κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του, το τελευταίο διάστημα από τότε που εξελέγη.


Καλά κάνουν και επιδιώκουν να αυξήσουν την πολιτική επιρροή την οποία ασκούν στο εκλογικό σώμα. Εμείς άλλωστε, όπως και όλα τα πολιτικά κόμματα το ίδιο κάνουμε.


Για μένα είναι θετικό το ότι ακόμα και αυτή η λογική, την οποία εκφράζει και αυτός ο τρόπος με τον οποίο παρεμβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δημιουργούν αντιδεξιές ψήφους, συσπειρώνουν όλη την ευρύτερη κεντροαριστερά απέναντι σε μια συντηρητική άποψη διακυβέρνησης της χώρας. 


Και με αυτή την έννοια δε θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απειλή για το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί ως εκ του ρόλου του στον πολιτικό χάρτη. Αντίθετα θεωρώ ότι είναι θετικό το ότι εκφράζει ένα μέρος του κόσμου που δεν μπορεί να εκφράσει το ΠΑΣΟΚ και αυτός ο κόσμος είναι καθαρά και ξάστερα αντιδεξιός”.



“Α” Τέλος, κ. Ξυνίδη θα ήθελα να επανέλθω στα του Συνεδρίου και των εργασιών που ξεκινούν την Πέμπτη 13 Μαρτίου και να κλείσουμε με το κείμενο που θα καταθέσετε στο συνέδριο  και αφορά την πρόταση του τοπικού ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη του νομού. Ποιος είναι ο στόχος που θέτετε για αυτή την πρόταση;


-Σ.Ξ. Επιδιώκουμε αυτή  να αποτελέσει ντοκουμέντο του Συνεδρίου μας , να αξιολογηθεί συνολικά από το συνέδριό μας και αισιοδοξούμε ότι θα αποτελέσει τη λευκή βίβλο του τοπικού ΠΑΣΟΚ για το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον για τώρα και μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.


Και αν θέλετε ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να δείξουμε κάτι και για τις υπόλοιπες οργανώσεις της χώρας ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εξειδίκευση όλων των θεμάτων που λέμε σαν ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο νομού.


Έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να αντιλαμβάνεται τι λέμε για τα συγκεκριμένα προβλήματα και ζητήματα σε κάθε περιοχή και νομό που αντιμετωπίζουν.


Αυτή είναι η προοπτική μας, αυτή είναι αν θέλετε η φιλοδοξία μας και πιστεύουμε ότι μέσα από τη διαδικασία του Συνεδρίου θα ικανοποιήσουμε και αυτή μας τη φιλοδοξία”.                 


Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button