ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Μπορεί στην επικαιρότητα να κυριαρχεί ο απόηχος των παράλληλων εκδηλώσεων στην Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό -συλλαλητήριο και συγκέντρωση-, το ασφαλιστικό και η δήλωση του πρωθυπουργού πως αναλαμβάνει προσωπικά το πολιτικό κόστος των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται, παρόλο που επίκειται θύελλα απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και η πτώση του δικομματισμού που δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις… αυτά βέβαια και άλλα πολλά σε πανελλαδικό επίπεδο….

Μπορεί στην επικαιρότητα να κυριαρχεί ο απόηχος των παράλληλων εκδηλώσεων στην Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό -συλλαλητήριο και συγκέντρωση-, το ασφαλιστικό και η δήλωση του πρωθυπουργού πως αναλαμβάνει προσωπικά το πολιτικό κόστος των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται, παρόλο που επίκειται θύελλα απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και η πτώση του δικομματισμού που δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις… αυτά  βέβαια και άλλα πολλά σε πανελλαδικό επίπεδο….


Γεγονότα που μόνο αισιόδοξες και χαρούμενες σκέψεις δε σου προκαλούν….


Περιττό να επισημάνουμε ότι σε τοπικό επίπεδο τα πάντα κινούνται σε καρναβαλικούς ρυθμούς και η ατμόσφαιρα υποτίθεται πως είναι πιο χαλαρή…


Όμως γενικά ο κόσμος κατά βάθος σκέφτεται τα στραβά και ανάποδα της ζωής και κυρίως τα οικονομικά του χάλια, αναζητώντας διεξόδους και αποζητώντας στιγμές ευτυχίας….


 Ευτυχία πώς την ορίζει κανείς και πού μπορεί να τη βρει…..;


Ειδική δεν είμαι για να δώσω και τις ανάλογες απαντήσεις…..


Για αυτό όταν βρίσκω τα δύσκολα προστρέχω στους ειδικούς και στις έρευνές τους….


Μια τέτοια έρευνα έπεσε προχθές στην αντίληψή μου …..


Σαν μάνα εξ ουρανού έπεσε και ήρθε να μου δώσει απαντήσεις επιστημονικές….


Το λοιπόν μάθετε πως η ευτυχία ίσως ρυθμίζεται εν  μέρει από τα γονίδια… κάτι σαν κληρονομικό χάρισμα δηλαδή…..


Σύμφωνα με την έρευνα τα επίπεδα ευτυχίας κάθε ανθρώπου ελέγχονται κατά το ήμισυ από το γενετικό του προφίλ…..


Τη μελέτη υπογράφουν Βρετανοί και Αυστραλοί ερευνητές, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι μαζί με τη ζωή και την ελευθερία η αναζήτηση της ευτυχίας είναι βασική ανθρώπινη επιθυμία…..


 Μέσα από την μελέτη τους επισημαίνουν ότι αν και η ευτυχία εξαρτάται από ένα μεγάλο φάσμα εξωτερικών επιδράσεων, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια κληρονομική παράμετρος της ευτυχίας που μπορεί να εξηγηθεί πλήρως από τη γενετική αρχιτεκτονική της προσωπικότητας…..


Η έρευνα βασίστηκε στη γενικά αποδεκτή υπόθεση ότι η ευτυχία εξαρτάται μεταξύ άλλων από τρεις παραμέτρους της προσωπικότητας, τα επίπεδα άγχους(ανησυχίας), κοινωνικότητας και ευσυνειδησίας (φιλότιμο)…..


Προκείμενου να διαχωρίσουν τις γενετικές από τις περιβαλλοντικές επιδράσεις. Οι ερευνητές μελέτησαν 900 ζευγάρια μονοζυγωτικών διδύμων…..


Επειδή τα μονοζυγωτικά δίδυμα φέρουν το ίδιο γενετικό υλικό, οι επιστήμονες συχνά βασίζονται σε συγκρίσεις  τέτοιων διδύμων που ζουν χωριστά, προκειμένου  να εξακριβώσουν κατά πόσο μια πάθηση ή ένα χαρακτηριστικό οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες….όΟι διαφορες στα αποτελέσματα ψυχολογικών τεστ που συνέκριναν μονοζυγωτικούς  και ετεροζυγωτικούς διδύμους υποδεικνύουν ότι οι εν λόγω παράμετροι της ευτυχίας καθορίζονται από τα γονίδια σε ποσοστό 50%…..


Ανεξάρτητοι, τώρα, Βρετανοί επιστήμονες που κλήθηκαν να  σχολιάσουν τη μελέτη συμφώνησαν ότι τα συμπεράσματα είναι πιθανώς αληθή, τόνισαν όμως ότι  η κατάκτηση της ευτυχίας εξαρτάται και από τον τρόπο ζωής αι τις δικές μας προσπάθειες….


Επεσήμαναν μάλιστα ότι οι ψυχολόγοι έχουν αναπτύξει τεχνικές με τη βοήθεια των οποίων ένας άνθρωπος μπορεί να “εκπαιδευτεί” στο να νιώθει ποιο ικανοποιημένος….  


 Τι θέλει λοιπόν να μας πει τούτη  η μελέτη για την ευτυχία….;


Πως δηλαδή τα χαμόγελα ευτυχίας είναι κληρονομικά…..;


Να συμπεράνουμε πως τα ευτυχισμένα ζευγάρια κάνουν και ευτυχισμένα παιδιά….;


Ή μήπως θα πρέπει να αναζητήσουμε στο DNA μας τα επίπεδα της ευτυχίας μας….;


Δηλαδή οι εξωγενείς παράγοντες δεν παίζουν και τόσο σημαντικό ρόλο στο να γίνουμε ευτυχισμένοι….;


Η μελέτη υπογραμμίζει ότι κατά το ήμισυ οφείλεται στα γονίδια που κουβαλάμε και κατά το υπόλοιπο ήμισυ στο ευρύτερο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και κινούμαστε….


Άρα εγώ μπορώ να συμπεράνω πως σε ότι αφορά την ευτυχία, υπάρχουν οι απόλυτα τυχεροί που θα τη γευτούν στο 100%, αν  κυλά στα γονίδιά τους και δέχονται και εξωτερικές επιδράσεις που την ευνοούν,  υπάρχουν όμως και εκείνοι που θα τη νιώσουν σε μικρότερο βαθμό αν δεν είναι γραμμένοι στα γονίδιά τους….;


Όπως και να έχει είναι και στο χέρι μας να διεκδικήσουμε και να βρούμε την ευτυχία, όσο δύσκολο και αν αυτό φαντάζει ή αν σπανίζει στις μέρες …..   

Σχετικά Άρθρα

Back to top button