Δήλωση – παρέμβαση του Τρ. Παπαδόπουλου για την εκλογική διαδικασία

Ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία με τον θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου και τα πολιτικά πράγματα πήραν τον δρόμο τους με τις τομές στη δομή του υπουργικού συμβουλίου, που προηγούμενοι τις ξεχνούσαν στις εξαγγελίες. “Φρέσκα” πρόσωπα στην κυβέρνηση που φέρνουν ένα αεράκι ελπίδας και αισιοδοξίας για τη συνέχεια. Όμως δεν πρέπει να προσπερνάμε και να ξεχνάμε άσχημες καταστάσεις που διαπιστώνουμε και οι οποίες πιθανόν να επαναληφθούν. Όπως παραδείγματος χάριν συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην διαδικασία των εκλογών.

Ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία με τον θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου και τα πολιτικά πράγματα πήραν τον δρόμο τους με τις τομές στη δομή του υπουργικού συμβουλίου, που προηγούμενοι τις ξεχνούσαν στις εξαγγελίες.


“Φρέσκα” πρόσωπα στην κυβέρνηση που φέρνουν ένα αεράκι ελπίδας και αισιοδοξίας για τη συνέχεια. Όμως δεν πρέπει να προσπερνάμε και να ξεχνάμε άσχημες καταστάσεις που διαπιστώνουμε και οι οποίες πιθανόν να επαναληφθούν. Όπως παραδείγματος χάριν συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην διαδικασία των εκλογών.


Αν κάποιος περιδιάβαινε τα εκλογικά τμήματα την ημέρα των εκλογών, θα διαπίστωνε μια άσχημη εικόνα. Στα περισσότερα εκλογικά τμήμα απουσίαζαν πολλά από τα μέλη των εφορευτικών επίτροπών, αν όχι όλα. Σε άλλα έλλειπαν ακόμη και οι αντιπρόσωποι των κομμάτων. Η εικόνα αυτή δεν ήταν ενός σοβαρού κράτους.


Αυτή η εικόνα έχει δυστυχώς προέκταση και σε διάφορες φήμες που κυκλοφορούν κατά καιρούς για αλλοιώσεις αποτελεσμάτων που προσβάλλουν τους πολίτες και απαξιώνουν ακόμη περισσότερο το πολιτικό σύστημα στην κοινωνία.


Δεν τολμούμε να αναδείξουμε το πρόβλημα και έτσι διαιωνίζεται και χειροτερεύει. Σίγουρα όλα αυτά δεν μας τιμούν ως χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, αφού αυτές είναι καταστάσεις που απαξιώνουν τους θεσμούς αλλά και την κορυφαία διαδικασία της Δημοκρατίας, τις εκλογές, για την ανάδειξη μάλιστα πρωθυπουργού και κυβέρνησης.


Προτείνω στα πλαίσια των μέτρων για την αναβάθμιση της πολιτικής ζωής του τόπου, η νέα κυβέρνηση ν’ αντιμετωπίσει με προσοχή κα σοβαρότητα το ζήτημα αυτό. Επειδή όμως οι γενικόλογες ευχές και συστάσεις δεν αρκούν, προτείνω συγκεκριμένα:


1. Η εφορευτική επιτροπή να κληρώνεται από μία λίστα ατόμων με ικανότητες και δυνατότητες, κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται για την επιλογή ενόρκων, με αυστηρό έλεγχο και ποινές σε περίπτωση απουσίας, οι οποίες και πάλι να είναι παρόμοιες με αυτές που εφαρμόζονται για την περίπτωση απουσίας των ενόρκων.


2. Να καθιερωθεί το ασυμβίβαστο της εντοπιότητας των δικαστικών αντιπροσώπων


3. Από λίστα ατόμων με ειδικά προσόντα να κληρώνεται ο γραμματέας


4. Συμβολική αμοιβή όλων όσων συμμετέχουν στην διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας, δηλαδή οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, οι γραμματείς, τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής καθώς και οι διαπιστευμένοι εκλογικοί αντιπρόσωποι των κομμάτων που είναι αναγνωρισμένα από την Βουλή.


Έτσι πιστεύω ότι κατοχυρώνεται και αναβαθμίζεται ο θεσμός και φυσικά έτσι θεσμοθετούμε όργανα που τιμούν και αναβαθμίζουν την δημοκρατία, την κοινωνία και τους πολίτες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button