ΕΝΙΑΙΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων πληρωμής για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009.
Με περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να τρέχουν ακόμα να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους για το ΕΤΑΚ του 2008, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τρέχει και δεν φτάνει, προκειμένου να πιάσει τις προθεσμίες και να μπορέσει να εισπράξει περίπου 1 δισ. ευρώ μέχρι τη λήξη του έτους από το τέλος της διετίας 2008 -2009.

Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων πληρωμής για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009.


Με περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να τρέχουν ακόμα να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους για το ΕΤΑΚ του 2008, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τρέχει και δεν φτάνει, προκειμένου να πιάσει τις προθεσμίες και να μπορέσει να εισπράξει περίπου 1 δισ. ευρώ μέχρι τη λήξη του έτους από το τέλος της διετίας 2008 -2009. Εν τούτοις παραμένει ανοιχτό αν θα προχωρήσουν σε διπλασιασμό από το 0,1% στο 0,2% του τέλους για το τρέχον έτος, ενδεχόμενο το οποίο δεν αποκλείουν ακόμα και σήμερα οι επιτελείς του υπουργείου, καθώς θεωρούν ότι θα μπορούσε να ενταχθεί στο διαρθρωτικό πακέτο του Οκτωβρίου. Οι φοροτέχνες δεν έχουν ακόμη λεπτομερή στοιχεία για να ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά με την παράταση καταβολής για το προηγούμενο έτος που έληξε στις 26 Μαρτίου.


Μέχρι σήμερα, για το τέλος του 2008, έχουν ταχυδρομηθεί 2.800.000 εκκαθαριστικά σημειώματα πληρωμής και πάνω από 1.000.000 προσκλήσεις διόρθωσης λαθών, ενώ υπάρχουν και ιδιοκτήτες που δεν έχουν παραλάβει κανένα εκ των δύο σημειωμάτων. Για τα περίπου 500.000 διορθωτικά σημειώματα που εκκρεμούν στις εφορίες είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, καθώς η πλειονότητα αυτών εστάλη μέσα στο καλοκαίρι του 2009 και δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν τα έχουν βρει ακόμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα δόθηκε από το Υπουργείο οικονομικών παράταση καταβολής της οφειλής από τα νομικά πρόσωπα ενώ η αντιπρόεδρος των φοροτεχνικών Ξάνθης κ. Ρένα Μπατζακίδου αναφέρει ότι ακόμη δεν ήρθε η σχετική εγκύκλιος. Στόχος των επιτελών του υπουργείου είναι το τέλος της χρονιάς να τους βρει όχι μόνο με διορθωμένο το σύνολο των εκκαθαριστικών του ΕΤΑΚ του 2008, αλλά και με εισπράξιμο το ποσό που ενδεχομένως θα καταλογιστεί μετέπειτα σε όσους είχαν λάθη,


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ


 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button