ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο, ούτε και τρία τα μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας…. Τέσσερις δεκάδες, συν μία μονάδα -ήτοι 41-μέτρα καλούνται να βάλουν φρένο στην ακρίβεια και να προστατέψουν τους καταναλωτές…..

*Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο, ούτε και τρία τα μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας…. Τέσσερις δεκάδες, συν μία μονάδα -ήτοι 41-μέτρα καλούνται να βάλουν φρένο στην ακρίβεια και να προστατέψουν τους καταναλωτές…..


“Η ασυδοσία θα κοπεί φέτα-φέτα μέχρι να εξαφανιστεί από την αγορά”…..προειδοποίησε απειλητικά τους ασυνείδητους εμπόρους ελληνικής αγοράς ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας….


Στο άκουσμα της “απειλής” τρόμαξε ο κόσμος της αγοράς και ησύχασαν οι καταναλωτές…..;


 *Αν όχι σαράντα μία τρύπες στο νερό τουλάχιστον τις σαράντα θα τις πετύχουν σίγουρα τα μέτρα του Φώλια…..


Αν τα όπλα είναι άσφαιρα όσα και αν έχεις στο οπλοστάσιό σου, αποτέλεσμα δεν πρόκειται να φέρουν…..


Κάπως έτσι θα συμβεί και με τα νέα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης …..


Τι νέα δηλαδή, που τα περισσότερα είναι παλιά και τα έβγαλαν τώρα από το συρτάρι…


Για παράδειγμα το “Παρατηρητήριο Τιμών” ήταν από την εποχή που στο τιμόνι του συγκεκριμένου υπουργείου  βρισκόταν ο Άκης ο Τσοχατζόπουλος…..


Και όσο για τις γιγαντοθόνες στις Λαϊκές Αγορές που θα αναγράφουν τις ενδεικτικές τιμές που κάθε φορά θα πωλούνται τα φρούτα και τα λαχανικά, ε και αυτό μου θύμισε την εποχή που ο Κίμωνας ο Κουλούρης γύριζε από λαϊκή σε λαϊκή και έδινε το δικό του αγώνα για την πάταξη της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας….


 *Συμπέρασμα,  μέτρα παίρνονται αλλά σπανίως εφαρμόζονται…..


Τα περισσότερα παραμένουν ανενεργά και όταν η κατάσταση ξεφεύγει κάπως τότε θυμούνται πως κάτι έχουν χαντακώσει στα συρτάρια τους, ίσως γιατί ήταν δύσκολη η υλοποίησή τους ή πάλι γιατί αποφασίσθηκαν όταν ήταν άλλο κόμμα στην κυβέρνηση…


Η χώρα μας δεν έχει έλλειψη σε νόμους και μέτρα, αυτό όλοι οι Έλληνες το γνωρίζουν καλά…..


Άλλωστε ο τρόπος για  την απόκτησή  τους είναι εύκολος….καθώς έχει να κάνει μόνο με άυλες διαδικασίες… …


Κάθονται οι “σοφοί” γύρω από ένα τραπέζι συγκεντρώνουν τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους υφισταμένους τους, διορθώνουν, διαγράφουν, προσθέτουν και στο τέλος βγάζουν από το “φούρνο” νόμους και μέτρα που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα της ζωής…..


Το δύσκολο της όλης υπόθεσης είναι η εφαρμογή τους, γιατί όλοι λογαριάζουν το πολιτικό κόστος……


 *Η καθημερινότητα θέλει απλές λύσεις για να είναι εφαρμόσιμες και σίγουρα όχι πολυδαίδαλές καταστάσεις……


Και τι σημαίνει δηλαδή που ο Φώλιας βγήκε και ανακοίνωσε με στόμφο τα 41  μέτρα του για την πάταξη της ακρίβειας…..


Για  να κόψει την ασυδοσία φέτα-φέτα μέχρι να εξαφανιστεί από την αγορά, όπως είπε, θα πρέπει και το μαχαίρι ή τα μαχαίρια που θα επιλεγούν για να  κάνουν τη δουλειά, να κόβουν καλά….


Αλλά και να βρεθούν χέρια που να ξέρουν να τα χειρίζονται καλά…. Δηλαδή το όλο πρόβλημα βρίσκεται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στη στελέχωσή τους και όχι στην πληθώρα των μέτρων….


 *Δέκα μέτρα και καλά, που λέει ο λόγος, δε θα μπορούσαν να βάλουν φρένο στην ακρίβεια….;


Όπως επίσης και Ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα μπορούν να στελεχώνουν συνεργεία ελέγχου τα όποια θα πραγματοποιούν καθημερινά ελέγχους στην αγορά και όχι κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, τέσσερις και πέντε φορές το χρόνο, όταν έχουμε εκπτώσεις ή έρχεται η Σαρακοστή και οι Απόκριες…….;


Οι Ελεγκτικοί μηχανισμοί δε θα πρέπει να κάθονται στα γραφεία τους, αλλά να βγαίνουν έξω, στους δρόμους δίπλα στο πλευρό των καταναλωτών…..


 Τι να σου κάνει η “μαύρη λίστα” όπου θα καταγράφονται οι κακοί καταστηματάρχες αν συλλαμβάνονται να αισχροκερδούν…..;


Το θέμα είναι να φτάσει το μαχαίρι στο “κόκαλο” της ακρίβειας…..


Που σημαίνει να βρεθούν εκείνοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα είναι αποφασισμένοι να βάλουν τάξη στην αγορά, θα μπορούν να αντιστέκονται στις όποιες πιέσεις των πολιτικών προσώπων των κατά τόπους πολιτικών κοινωνιών …..


Και φυσικά οι αυστηρές κυρώσεις να μην μένουν μόνο στα χαρτιά…..


Όταν επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες του χώρου της αγοράς θα πρέπει να πληρώνονται και όχι να διαγράφονται….         

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button