Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Δε θα πρέπει να προκαλεί σε κανέναν απορία το πόσο ακριβά φθάνουν στο τραπέζι μας τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρεατάκι κα φυσικά το γαλατάκι……

Δε θα πρέπει να προκαλεί σε κανέναν απορία το πόσο ακριβά φθάνουν στο τραπέζι μας τα  φρούτα, τα λαχανικά, το κρεατάκι κα φυσικά το γαλατάκι……


Όταν βγαίνουν στη φόρα εκβιασμοί, καρτέλ, και άλλα τινά στη διαδικασία που ακολουθείται μέχρι τα αγαθά του Θεού να φτάσουν στο τραπέζι μας, κάνουμε πως πέφτουμε από τα σύννεφα για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο των μεσαζόντων….


Η υποκρισία της σε όλο της μεγαλείο, καθώς οι περισσότεροι γνωρίζουν για τις συμφωνίες και τα στημένα παιχνίδια στο χώρο της αγοράς….


Οι μόνοι που μένουν από έξω και απροστάτευτοι είναι οι παραγωγοί και φυσικά οι καταναλωτές….


 


Δεν είναι εικασίες, αλλά πραγματικά γεγονότα οι μπίζνες που στήνονται στη βιομηχανία της διατροφικής μας αλυσίδας για να θησαυρίσουν, αυτοί που στην ουσία κοπιάζουν λιγότερο για τα αγαθά που φτάνουν στο τραπέζι μας…..


Είναι γνωστό πως στις πλάτες του αγρότη και του καταναλωτή οι ενδιάμεσοι θησαυρίζουν….


Πολλές φορές απορώ πώς μια μεσογειακή χώρα, όπως η Ελλάδα, που ο Θεός μας ευλόγησε να έχουμε και του πουλιού το γάλα, να πληρώνουμε τόσο ακριβά τη ντομάτα, την πατάτα, και τα φασολάκια-για να μην αραδιάσω όλα τα είδη λαχανικών-και φυσικά και το γάλα, το οποίο δε θα πρέπει να λείπει από κάθε σπίτι και πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν παιδιά….


Άρα όσο και να φτάσει η τιμή στο γάλα, εμείς θα το αγοράζουμε, αφού αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της διατροφής μας….


 


Όπως απαραίτητα για το καθημερινό μας διαιτολόγιο είναι και τα φρούτα, που δυστυχώς η τιμή τους τα κάνει απαγορευτικά για πολλές οικογένειες, που μετρούν και το τελευταίο ευρώ για να βγάλουν το μήνα τους…..


Και να πάρει η ευχή, πόσο λαχταριστά και νόστιμα είναι τα φρούτα της άνοιξης ….


Σε ποιον δεν αρέσουν οι φράουλες και τα κεράσια…..;


Μωρέ, σε όλους μας αρέσουν, η τιμή τους είναι που μας κάνει να το ξανασκεφτόμαστε και να καταλήγουμε στα μήλα , τα αχλάδια και τα πορτοκάλια…..


Αφήνουμε να κυκλοφορήσουν για τα καλά και όταν παραωριμάσουν και αρχίσουν να πέφτουν και οι τιμές τότε πλέον μπορούμε να αγοράσουμε και κανένα κεσεδάκι φράουλες ή κανένα κιλό κεράσια…..


Επτά με οκτώ ευρώ το κιλό τα κεράσια παρακαλώ…..σε λίγο θα τα τοποθετούν πίσω από θωρακισμένες βιτρίνες….


Θα πηγαίνει η νοικοκυρά στο μανάβη της γειτονιάς της,  θα ζητά κάποια  γραμμάρια κεράσια και εκείνος θα ξεκλειδώνει θα βγάζει με προσοχή το τελάρο και θα τοποθετεί την ποσότητα των κερασιών στη ζυγαριά ακριβείας …


Σιγά μη της χαρίζει κανένα κεράσι παραπάνω, με την τιμή που ο ίδιος τα αγοράζει από το μεσάζοντα….


 


Οι μόνοι αδικημένοι λοιπόν είναι οι παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι και φυσικά οι καταναλωτές….


Είναι ανήμποροι, αδύναμοι να αλλάξουν το όλο σκηνικό….


Κατά καιρούς, ας πάρουμε για παράδειγμα τους αγρότες, τους βλέπουμε όταν τα προβλήματα και τα χρέη τους ξεχειλίζουν, μαζί και η αγανάκτησή τους, να βγαίνουν στους δρόμους να κινητοποιούνται, να διαμαρτύρονται……


Δυστυχώς όμως χωρίς αποτέλεσμα…


Τι και αν πετούν έξω από νομαρχίες και Περιφέρειες  την απούλητη παραγωγή τους, ροδάκινα και ντομάτες, κλπ….


Τι και να χύνουν το γάλα στους δρόμους…..


Σε τελική ανάλυση, πάλι αυτοί είναι οι χαμένοι της υπόθεσης…..


 


Ιδρώνουν στο χωράφι, πληρώνουν φωτιά τους σπόρους, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, το πετρέλαιο να μην ξεχάσω –και με τα 120 δολάρια που έφτασε το βαρέλι ποιος ξέρει τι του ξημερώνει- και στο τέλος παίρνουν δεκάρες για την παραγωγή τους …..


Για σκεφτείτε με τι τιμή αγοράζουν οι μεσάζοντες το σιτάρι και πόσο αγοράζουμε εμείς στη συνέχεια το ψωμάκι…..;


Για σκεφτείτε πώς θα νιώθει και ο παραγωγός που από τα ροζιασμένα χέρια του βγαίνει η πρώτη ύλη για το ψωμί και το αγοράζει στην τριπλάσια τιμή από αυτή που πούλησε το σιτάρι του….;


Το ίδιο συμβαίνει και με τον κτηνοτρόφο που αναγκάζεται να πουλήσει το γάλα σε εξευτελιστική τιμή για να μην του μείνει στα χέρια…..


 


Και τι να πει και ο δύσμοιρος καταναλωτής που κάθε μέρα βλέπει τις τιμές να ανεβαίνουν σαν το ασανσέρ- και στην προκειμένη περίπτωση μόνο προς τα πάνω…


Τελικά δικαίως διερωτάται η κοινή γνώμη που είναι οι προστατευτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους…..


Πού είναι τα 41 μέτρα του Φώλια, που θα έβαζαν φρένο στη φρενήρη κούρσα της ακρίβειας…..;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button