ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ

Το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης ασχολήθηκε με το ζήτημα της ανακύκλωσης. Για άλλη μια φορά η συζήτηση από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής περιορίστηκε σε ευχολόγια και γενικόλογες παρατηρήσεις. Απέναντι στη δυναμική που αναπτύσσεται μετά την απόφαση της ΔΙΑΜΑΘ για την υλοποίηση της ανακύκλωσης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, η υπηρεσιακής νοοτροπίας στάση του Δήμου Ξάνθης είναι απογοητευτική και αναποτελεσματική. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η έλλειψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών και το χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

   Το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης ασχολήθηκε με το ζήτημα της ανακύκλωσης. Για άλλη μια φορά η συζήτηση από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής περιορίστηκε σε ευχολόγια και γενικόλογες παρατηρήσεις.


   Απέναντι στη δυναμική που αναπτύσσεται μετά την απόφαση της ΔΙΑΜΑΘ για την υλοποίηση της ανακύκλωσης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, η υπηρεσιακής νοοτροπίας στάση του Δήμου Ξάνθης είναι απογοητευτική και αναποτελεσματική.


   Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η έλλειψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών και το χάσιμο πολύτιμου χρόνου.


Είναι δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή, ενώ πραγματοποιούνται σημαντικές εξελίξεις, ο Δήμος Ξάνθης παρακολουθεί ως θεατής τα γεγονότα.


   Όπως διαφαίνεται, και έγκαιρα είχαμε προτείνει, η Περιφέρεια τοποθετεί σε πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση σχεδίου ανακύκλωσης στα πλαίσια ενός Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΣΔΑ).


   Ο Δήμαρχος Ξάνθης διατηρεί ακόμη τις αντιλήψεις του περασμένου χρόνου. Δήμοι της περιφέρειας (Κομοτηνής, Καβάλας, Δράμας, Αλεξ/πολης) πρωτοστατούν στην υιοθέτηση και σχεδιασμό του σχεδίου ανακύκλωσης ενώ ο Δήμος Ξάνθης απουσιάζει προβάλλοντας απορίες υπηρεσιακού τύπου.


  Οι πρωτοβουλίες των δημοτών μας, αν και αξιέπαινες, δεν τυγχάνουν καμίας βοήθειας από ο Δήμο.


Όλα αυτά οδηγούν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.


   Ο Δήμος Ξάνθης είναι μακριά από τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της Ξανθιώτικης κοινωνίας για την ανακύκλωση, παρακολουθεί ως θεατής τους σχεδιασμούς σε επίπεδο συνεργασίας Δήμων της περιφέρειας και αδυνατεί να προωθήσει ένα πλαίσιο θετικών ενεργειών για την ανακύκλωση.


   Καταθέσαμε τις προτάσεις μας στο Δήμο Ξάνθης.


Ζητήσαμε την αναδιάρθρωση της υπηρεσίας καθαριότητας και τη δημιουργία ξεχωριστής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος για την προετοιμασία του Δήμου μας.


Ζητήσαμε τη λειτουργία υπό την αιγίδα του Δ. Ξάνθης ενός συμβουλίου για την ανακύκλωση με τη συμμετοχή των φορέων και των πολιτών που ευαισθητοποιούνται και παίρνουν πρωτοβουλίες για το ζήτημα.


  Καταθέτουμε τις προτάσεις μας απευθυνόμενοι στους συνδημότες μας.


Προτείνουμε και επιδιώκουμε τη συνεργασία και το συντονισμό όλων εκείνων των συμπολιτών μας που παίρνουν πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση.


   Η κοινή μας δράση θα προωθήσει τις εξελίξεις και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην υλοποίηση των στόχων που θέτει κάθε σύγχρονη κοινωνία για το ζήτημα της ανακύκλωσης.


Είναι φανερό ότι οι πολίτες αποτελούν τον αποφασιστικό παράγοντα για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου.


Ας ξεκινήσει λοιπόν να γίνεται πραγματικότητα αυτό που οι πολίτες της Ξάνθης έχουν κατακτήσει ως άποψη και ο Δήμος μας αδυνατεί να αντιληφθεί. Δημοτική Κίνηση


“Πολίτες για την Ξάνθη”

Σχετικά Άρθρα

Back to top button