Παρουσίαση των Προγραμμάτων “Αγροτικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας των γυναικών της υπαίθρου”

Τα “Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας των γυναικών της υπαίθρου”, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο ενημερωτικής εκστρατείας σε ορεινούς και απομονωμένους Δήμους και Κοινότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσίασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στην αίθουσα συσκέψεων της περιφέρειας στην Κομοτηνή, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Δημήτρης Σταμάτης, η υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής κα Λουίζα Σαλτσίδου και η εκπρόσωπος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας κα Μάγδα Γιαμουστάρη.

     Τα  “Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας των γυναικών της υπαίθρου”, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο ενημερωτικής εκστρατείας σε ορεινούς και απομονωμένους Δήμους και Κοινότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσίασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στην αίθουσα συσκέψεων της περιφέρειας στην Κομοτηνή,  ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Δημήτρης Σταμάτης, η  υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής κα Λουίζα Σαλτσίδου και η εκπρόσωπος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας κα Μάγδα Γιαμουστάρη.



 Την εν λόγω δράση πρόκειται να υλοποιήσουν τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής και Ξάνθης  σε συνεργασία με  την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας ΑΜ-Θ και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. 


 Η υλοποίηση ξεκινά στις 26 Φεβρουαρίου από τον Δήμου Παγγαίου του Νομού Καβάλας και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, ενώ το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη δράση για την επιχειρηματικότητα των νέων.  Αναλυτικά οι Δήμοι όπου θα πραγματοποιηθούν τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι: Βύσσας (Νομός ‘Έβρου),       Αρριανών, Ιάσμου, Φιλύρας και Κοινότητα Κέχρου (Νομός Ροδόπης), Κοινότητα Σατρών (Νομός Ξάνθης), Ορεινού, Ορφανού και Παγγαίου (Νομός Καβάλας) Προσοτσάνης και Παρανεστίου (Νομός Δράμας). 



    Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει πληροφόρηση για τα παρακάτω θέματα:


* Τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για τη νέα προγραμματική περίοδο


* Βελτίωση της ηλικιακής σύνθεσης του αγροτικού πληθυσμού (πρόωρη συνταξιοδότηση- Νέες αγρότισσες)


 * Η απασχόληση και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των γυναικών της υπαίθρου


* Αναπτυξιακές Δυνατότητες Ορεινών περιοχών


 * Εναλλακτικές δραστηριότητες και καλλιέργειες


 


     Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Δημήτρης Σταμάτης, στις δηλώσεις του σημείωσε


    “Αυτά  τα επιμορφωτικά σεμινάρια πιστεύω ότι θα είναι πάρα πολύ αποδοτικά γιατί καθώς μπαίνουμε στο τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, ταυτόχρονα με τη γνώση του χειρισμού όλων αυτών των θεμάτων, θα υπάρξει και η πρακτική εφαρμογή ώστε η ωφέλεια να είναι άμεση. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις γυναίκες  γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να επαυξηθεί η οικονομική συμμετοχή τους μια και αποτελούν ένα σημαντικό και κρίσιμο οικονομικό μέγεθος. Η είσοδος της γυναίκας στην παραγωγική διαδικασία διαμορφώνει κι άλλες δομές στην κοινωνική συνοχή. Πρέπει να επιδιώξουμε η Περιφέρεια μας, στο σύνολο της, να τρέξει με τις ίδιες ταχύτητες που τρέχουν άλλες Περιφέρειες της χώρας και της Ευρώπης. Ταυτόχρονα με τις κρατικές δομές και τους κρατικούς μηχανισμούς  πρέπει στις ίδιες συχνότητες και με τις ίδιες ταχύτητες να τρέξουν και τα άτομα. Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια μας αυτά τα επιμορφωτικά σεμινάρια, πιστεύω ότι θα υποστηριχτούν από τις τοπικές κοινωνίες και τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και για το κάθε άτομο ξεχωριστά αλλά και για την πατρίδα μας”. 


   Από την πλευρά της η κυρία Λουίζα Σαλτσίδου, υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής ανέφερε:


   “Κατόπιν της ουσιαστικής συμβολής και σημαντικής  υποστήριξης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, κυρίου Δημήτρη Σταμάτη,  αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε Δήμους που θεωρούμε ότι πραγματικά έχουν ανάγκη από ενημέρωση. Βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή περίοδο , ειδικά για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, καθώς όπως μας ενημέρωσαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται η προκήρυξη μετά το Πάσχα των μέτρων για τους νέους αγρότες και για τα έργα βελτίωσης. Είναι επομένως σημαντικό να ενημερωθούν έγκαιρα οι πολίτες, να ευαισθητοποιηθούν και να ετοιμάσουν τα σχέδια τους. Όλες αυτές οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν ανάλογα με το προφίλ και τις ανάγκες του κάθε Δήμου ενώ θα δοθούν και τα απαραίτητα στοιχεία με τους ανθρώπους που θα μπορούν να επικοινωνούν άμεσα οι ενδιαφερόμενοι ώστε  να νιώσουν ότι μπορούν να υποστηριχτούν”.  


    Τέλος η κυρία Μάγδα Γιαμουστάρη, εκπρόσωπος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας ΑΜ-Θ τόνισε στις δηλώσεις της:


    “Είμαστε βέβαιοι ότι θα πάει πολύ καλά το πρόγραμμα,  εξάλλου υπήρχε θετική ανταπόκριση απ’ όλους τους Δημάρχους στους οποίους απευθυνθήκαμε. Ήδη σε διάστημα δέκα ημερών από τους έντεκα Δήμους που απευθυνθήκαμε, Δήμους με ιδιαίτερα προβλήματα και που ενδιαφέρονται για αυτά τα ιδιαίτερα θέματα, μας απάντησαν οι επτά και ξεκινάμε άμεσα. Η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και στο επίπεδο άλλων δράσεων , ίσως κάτι που να αφορά τη γυναίκα, τον κοινωνικό και φυλετικό ρατσισμό. Αξίζει τέλος να αναφέρω ότι με τη φροντίδα του Γενικού Γραμματέα θα λειτουργεί και ειδικό γραφείο της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, που θα είναι στελεχωμένο με υπάλληλο για να εξυπηρετεί γυναίκες αλλά και όποιον ενδιαφέρεται”. 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button