τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

ΠΡΟΣ : α) κ. Υπουργό Ανάπτυξης β) κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Είναι σε όλους γνωστό ότι η κτηνοτροφία στην Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος είναι κατώτερες των περυσινών κατά 5-10 περίπου λεπτά ανά κιλό, ενώ στο ίδιο επίπεδο διαφοράς κυμαίνονται και οι τιμές του αγελαδινού.

ΠΡΟΣ :


α) κ. Υπουργό Ανάπτυξης               


β) κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης


και τροφίμων


 



Είναι σε όλους γνωστό ότι η κτηνοτροφία στην Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση.  


 Οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος είναι κατώτερες των περυσινών κατά 5-10 περίπου λεπτά ανά κιλό, ενώ στο ίδιο επίπεδο  διαφοράς κυμαίνονται και οι τιμές του αγελαδινού.


Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί,  είναι το γεγονός ότι ο παραγωγός δεν γνωρίζει την τιμή του προϊόντος κατά την παράδοσή του, εν αναμονή προφανώς διαμόρφωσής της από το ΚΑΡΤΕΛ και δεν του επιτρέπεται  επίσης να ζυγίζει ο ίδιος το προϊόν του, επί ποινή μη παραλαβής του, δίνοντας έτσι το δικαίωμα εύλογων υπονοιών. 


 Την ίδια στιγμή οι τιμές των ζωοτροφών έχουν αυξηθεί κατά 280%. Οι τιμές των εμβολίων έχουν αυξηθεί κατά 70% , των νωπών χόρτων κατά 50% και  για όσους κτηνοτρόφους έχουν ιδία παραγωγή ζωοτροφών το κόστος    σχεδόν τριπλασιάστηκε. 


Με δεδομένο λοιπόν ότι πολλοί κτηνοτρόφοι, κυρίως μικρών ζώων, έχουν αδιάθετη την περυσινή τους παραγωγή σε ζώα και  οι τιμές που  άρχισαν να ανοίγουν είναι ήδη πολύ χαμηλές – 2 ευρώ ζωντανό και 4 ευρώ σφαγμένο 


 



Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί


Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε: 


1. Σε ότι αφορά στο κρέας, να ελεγχθεί η αισχροκέρδεια των ενδιαμέσων  και να προστατευτεί ο καταναλωτής;


2. Σε ότι αφορά στα προϊόντα γάλακτος, να προστατευτεί ο κτηνοτρόφος από την εκβιαστική και εξευτελιστική πρακτική του ΚΑΡΤΕΛ; 


 3. Σε ότι αφορά το εισόδημα των κτηνοτρόφων, αν θα το ενισχύσουν μια και το κόστος παραγωγής έχει μέσα σε ένα χρόνο υπερδιπλασιαστεί και οι τιμές είναι κατώτερες των προηγούμενων ετών. 



Ο Ερωτών Βουλευτής


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ


Σχετικά Άρθρα

Back to top button