ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Μικρό παιδάκι όταν ήμουν άκουγα τη γιαγιά που έλεγε για τα δύσκολα χρόνια που πέρασε…. Για τα βάσανα της ζωής και τις στερήσεις που έζησε…..

Μικρό παιδάκι όταν ήμουν άκουγα τη γιαγιά που έλεγε για τα δύσκολα χρόνια που πέρασε….


Για τα βάσανα της ζωής και τις στερήσεις που έζησε…..


Γυρνούσε προς τους γονείς μου, πάντα γεμάτη αισιοδοξία και έλεγε το γνωστό τα καλύτερα χρόνια τώρα, αλλά ακόμη περισσότερο εκείνα που έπονται….


Η γιαγιά εδώ και κάποια χρόνια αποδήμησε εις Κύριον και δεν πρόλαβε να δει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην κοινωνία….


Ούτε πρόλαβα και εγώ τώρα που είμαι μεγάλη να τη ρωτούσα αν την ίδια αισιοδοξία για καλύτερες ημέρες θα είχε και τώρα….


Γιατί πλέον στην εποχή μας τείνει να γίνει κανόνας το κάθε πέρσι και καλύτερα….


 



Μπορεί η κυβέρνηση να ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης για το Δ’ ΚΠΣ και για την ανάγκη ενός ενιαίου και συντονισμένου εθνικού σχεδιασμού περιφερειακής ανασυγκρότησης, μια ανάγκη ετοιμότητας, έτσι ώστε όταν αρχίσει να ρέει και πάλι η κάνουλα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, να μπορέσουμε ταχύτατα να τα αξιοποιήσουμε προς όφελός μας, ωστόσο οι περισσότεροι Έλληνες εμφανίζονται δύσπιστοι για το μέλλον…’


Η απαισιοδοξία για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα συνεχίζει να φωλιάζει στις καρδιές του κόσμου και αυτό είναι το άσχημο…..


Αυτή η ανατροπή της αρνητικής εικόνας για τις περισσότερες εκφάνσεις της ζωής πώς θα μπορέσει να επιτευχθεί…..;


Πολλοί θα πουν με πολύ δουλειά και με ακόμη περισσότερη υπομονή….


 



Η δουλειά είναι το εύκολο της υπόθεσης, αρκεί βέβαια να την έχεις…..


Μάλιστα όταν οι Έλληνες  την έχουν, είναι μαθημένοι όχι μόνο στη δουλειά, αλλά στις ατέλειωτες ώρες εργασίας….


Δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά με επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά το γνωστό Ευρωβαρόμετρο…..


Δε χρειάζεται να το γράψω πως δουλεύουμε περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους εταίρους μας στην Ε.Ε., αλλά αμειβόμαστε με τους μικρότερους μισθούς….


Το έχουμε εμπεδώσει για τα καλά από τα διάφορα ρεπορτάζ αγοράς των τηλεοπτικών μας καναλιών…..


Στο όλο ζήτημα λοιπόν το δύσκολο είναι η υπομονή και τα όριά της ….  


 



Πώς λοιπόν να ανακτήσεις τη χαμένη σου αισιοδοξία όταν για παράδειγμα η ακρίβεια μέρα με την ημέρα σκαρφαλώνει όλο και πιο ψηλά κοντεύοντας να φτάσει την κορυφή των Ιμαλαϊων….;


Το μέσο κόστος του οικογενειακού προϋπολογισμού μιας τετραμελούς οικογένειας  εξαιτίας των συχνών ανατιμήσεων σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης ξεπερνά το μήνα τα 2.800 ευρώ ….


Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα καθημερινός  βραχνάς της κάθε ελληνικής οικογένειας…..


Και καλά όταν αμοίβεσαι με έναν αξιοπρεπή μισθό, σύμφωνα με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους σου, κάπως μπορείς και ανταπεξέρχεσαι στις υποχρεώσεις σου μέσα από ένα σωστό προγραμματισμό λιτότητας…..


Όταν όμως ο μισθός είναι μισθός πείνας και μετά βίας επαρκεί για το νοίκι και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του νερού και των κοινοχρήστων, τότε σου έρχεται να βάλεις θηλιά στο λαιμό σου…..


 



Άσε που αργά ή γρήγορα ενδέχεται και να σου τη φορέσει και κάποια από τις Τράπεζες που χρωστάς……


Όλοι αρμόδιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα υπερχρεωμένα ελληνικά νοικοκυριά, ωστόσο αντί να βλέπουμε μέτρα στήριξης τους, παραμένουν μόνο στα να επισημαίνουν τους κινδύνους…..


Ούτε μέτρα για τον περιορισμό της ακρίβειας βλέπουμε να λαμβάνονται, ούτε να βελτιώνονται οι εργασιακές σχέσεις και αμοιβές…..


Η αλήθεια είναι πως το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται μέχρι τέλος Φλεβάρη να ανακοινώσει τη λήψη μέτρων για την ακρίβεια….οίδομεν….


 



 Αντί για αυτό βλέπουμε να αλλάζουν άρδην οι μορφές απασχόλησης, με τη δικαιολογία πάντα πως είναι επιταγές της Ε.Ε……


Και ερωτώ εγώ πώς μπορεί να ανταπεξέρθει μια οικογένεια στα καθημερινές βασικές τις ανάγκες, όταν ο πατέρας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα παίρνοντας το βασικό μισθό και η μητέρα με μερική απασχόληση ή κάποιο πρόγραμμα Stage…..;


 Τα must της εποχής στον εργασιακή αγορά τα προγράμματα μερικής απασχόλησης και τα προγράμματα  Stage …..


Πώς λοιπόν να ελπίζει κανείς σε καλύτερες ημέρες, όταν σε τοπικό επίπεδο βιώνουμε τις συνέπειες της αποβιομηχάνισης της περιοχής και το λουκέτο των συνεταιριστικών εργοστασίων ….


Όταν γενικώς πανελλαδικά έχουμε επιδημία λουκέτων και απολύσεων την τελευταία διετία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ….;


Α, ρε γιαγιά όταν έλεγες ότι έρχονται καλύτερα χρόνια, μήπως εννοούσες αυτά του Παραδείσου….; 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button