ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Ήρθε η ώρα να γίνει πράξη η απόφαση και νομικώς κατοχυρωμένη φυσικά του Υπουργείου Εσωτερικών και της Γραμματείας Νέας Γενιάς για τη θέσπιση Δημοτικών Συμβουλίων Νέων….

   Ήρθε η ώρα να γίνει πράξη η απόφαση και νομικώς κατοχυρωμένη φυσικά του Υπουργείου Εσωτερικών και της Γραμματείας Νέας Γενιάς για τη θέσπιση Δημοτικών Συμβουλίων Νέων….


Μετά από δυο περίπου χρόνια, όταν πρωτοέπεσε στο τραπέζι ως ιδέα η ίδρυση των Συμβουλίων της νεολαίας, έφτασε η στιγμή να ξεκινήσουν  οι διαδικασίες για τη στελέχωσή τους μέσα από τις προβλεπόμενες εκλογικές διαδικασίες…..


Εκλογικές διαδικασίες που θα αναδείξουν τους κατά τόπους δημοτικούς συμβούλους, εκπροσώπους των νέων….


Θα έχουν πλέον βήμα και λόγο στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων που θα αφορούν τη διαβίωση και λειτουργίας τους μέσα στις πόλεις που διαμένουν και κινούνται…..


Μπορεί ο ρόλος τους να είναι κυρίαρχα γνωμοδοτικός, ωστόσο ουσιαστικός για το σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων  από πλευράς των κατά τόπους Δημοτικών Αρχών…..


 


   Συμβούλια Νέων, από την άνοιξη, σε λιγότερο από ένα μήνα, θα πρέπει να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες και να στηθούν οι κάλπες…. Βέβαια για να στηθούν οι κάλπες και τα παραβάν θα πρέπει να υπάρξουν και οι υποψήφιοι …..


Για την εκδήλωση όμως ενδιαφέροντος θα πρέπει να προηγηθεί ενημέρωση …. Να μάθουν οι νέοι για τη δυνατότητα που τους δίνεται μέσα από δημοκρατικούς θεσμούς να αξιοποιούν εργαλεία προς όφελός τους… Πόσοι όμως νέοι ηλικίας από 15έως και 28 ετών γνωρίζουν την κίνηση αυτή της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και των συναρμοδίων υπουργείων….; Αν κρίνουμε από τη μέχρι τώρα ανταπόκριση της νεολαίας μας, μάλλον ο μέχρι τώρα αριθμός συμμετοχής που δηλώθηκε δεν κρίνεται και ιδιαίτερα ικανοποιητικός…..


Σε πολλούς Δήμους δεν υπάρχει καν εκδήλωση συμμετοχής, χωρίς βέβαια να αποκλείσουμε και εκείνους και δη των μεγάλων αστικών κέντρων που το ενδιαφέρον των νέων είναι μεγάλο…..


Για να υπάρξουν λοιπόν υποψήφιοι έτσι ώστε να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη των Συμβουλίων Νέων, θα πρέπει να υπάρχει και ένας ικανοποιητικός αριθμός συμμετοχών….


Άρα χρειάζεται μια εκστρατεία ενημέρωσης των αρμοδίων φορέων που καλούνται να φέρουν σε πέρας την όλη διαδικασία….


Θα πρέπει να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των νέων, να τους βγάλουν από τα μπαράκια και τα ίντερνετ καφέ και να τους  κάνουν ενεργούς δημότες…..


    Η νεολαία έχει καλές ιδέες, έχει άποψη και λόγο…..


Έχει διάθεση και όρεξη…..


Πολλοί βέβαια διερωτώνται αν έχουν χρόνο…..


Για κάτι καλό και ουσιαστικό για την ίδια τους την εξέλιξη ως προσωπικότητες και ως ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί πολίτες, χρόνος πάντοτε μπορεί να βρεθεί….


Και ο χρόνος βρίσκεται όταν ιεραρχεί κανείς σωστά τις προτεραιότητές του…..


Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η νεολαία…..


Μια νεολαία που απέδειξε μετά από πολύ καιρό πως έχει και τη δύναμη και τη διάθεση της συμμετοχής στη διαμόρφωση αποφάσεων που την αφορούν, όπως συνέβη πέρσι με τις κινητοποιήσεις της για το άρθρο 16….


    Γεγονός πάντως είναι ότι η μέχρι τώρα εικόνα που έχει περάσει στην κοινή γνώμη για τους νέους και τις νέες δεν είναι και η καλύτερη……


 Αν ρωτήσεις έναν εξηντάρη ή έναν της γενιάς του Πολυτεχνείου θα σου πουν ότι  ο σημερινός νέος έχει μάθει να τρώει από τα έτοιμα του μπαμπά, κοιτάει την καλοπέραση του, να μην έχει οράματα, να έχει γίνει μαλθακός ή να μην έχει διάθεση  να δείξει το ανάστημά του απέναντι σε ότι δεν του αρέσει, να μην είναι πολιτικοποιημένο άτομο……


Σε κάποια μπορεί να έχουν δίκαιο, σε κάποια όχι …..


Η ουσία είναι πως τώρα μέσω του νέου αυτού θεσμού των Συμβουλίων των Νέων του δίνεται το εργαλείο να ορθώσουν το ανάστημά τους στους μεγάλους και να καταθέσουν της δικές τους προτάσεις….


    Τώρα πλέον καλούνται να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στα τοπικά δρώμενα….. Είναι πλέον και στο χέρι τους να αλλάξουν ότι τους ενοχλεί ή να κάνουν καλύτερο ότι τους βρίσκει σύμφωνους…..


Για αυτό και θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα αυτή, μήπως και καταφέρουν λιγάκι  όντας κατά κάποιο τρόπο συμμέτοχοι στα τοπικά κέντρα λήψης των αποφάσεων, να λύσουν εκ των έσω κάποια προβλήματα της νεολαίας, όπως είναι η ανεργία, τα ναρκωτικά, το βρώμικο περιβάλλον, οι υποδομές που αφορούν τη νεολαία, αλλά και να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις για τη δική τους συμμετοχή στα δρώμενα του τόπου τους…..      


Η εκστρατεία ενημέρωσης λοιπόν θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα όχι μόνο στις τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου και  στα Λύκεια, αλλά και στα μπαράκια και τις καφετέριες….


Ένας τόπος για να πάει μπροστά χρειάζεται τα νιάτα του να είναι ενεργά και έχουν και ρόλο ουσιαστικό…. 


Είναι λοιπόν στο χέρι της ίδιας της νεολαίας να αποδείξει τι μπορεί να κάνει και τα Συμβούλια Νέων είναι ένα καλό βήμα…..


Σχετικά Άρθρα

Back to top button