Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΣΕΤΙΝ

Σχετικά με τα ερωτήματα τα οποία απευθύνει σε Δελτίο Τύπου ο Βουλευτής κ. Μάντατζη Tσετίν για την έλλειψη υποδομών ηλεκτροδότησης και ύδρευσης στην περιοχή του Εράνου και των Ασκύρων Ξάνθης, ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης δήλωσε σχετικά:

   Σχετικά με τα ερωτήματα τα οποία απευθύνει σε Δελτίο Τύπου ο Βουλευτής κ. Μάντατζη Tσετίν για την έλλειψη υποδομών ηλεκτροδότησης και ύδρευσης στην περιοχή του Εράνου και των Ασκύρων Ξάνθης, ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης δήλωσε σχετικά: 



   “Δεν με εξέπληξε η εκ μέρους του κ. Μάντατζη επιλογή των δύο εγκαταλελειμμένων οικισμών για μη ύπαρξη δικτύων ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, που δεν έχουν κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Ο ορεινός όγκος του Νομού μας αριθμεί πλέον των 25.000 κατοίκων και περίπου 80 κατοικημένους οικισμούς. Τα προβλήματα του ορεινού όγκου ήσαν τεράστια.


   Στα τελευταία 10 χρόνια έχουν καταβληθεί, με πολύ κόπο και σκληρή δουλειά, τεράστια ποσά και έγιναν άλματα στις υποδομές. Έχει πέσει η μπάρα της υπανάπτυξης και αυτό το αναγνωρίζουν οι πάντες. Γνωρίζει, και ως Δημοτικός Σύμβουλος, ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, η αρμοδιότητα του εξηλεκτρισμού και η επέκταση των δικτύων σε οικισμούς δεν ανήκει στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για την ύδρευση.


   Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι αρμόδια για τον αγροτικό εξηλεκτρισμό, υπό όρους. Γνωρίζει επίσης ότι, με νόμο οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν αρμοδιότητα σε συγκεκριμένα οδικά δίκτυα, μόνον στα επαρχιακά και στα αγροτικά. Όχι στους εθνικούς, στους δημοτικούς δρόμους, που συνδέουν τους οικισμούς, καθώς και στους δασικούς δρόμους. Παρά ταύτα, εάν μας το επιτρέπουν προγράμματα στοχευμένων χρηματοδοτήσεων, παρεμβαίνουμε στα πλαίσια αυτών.


   Είναι γνωστό επίσης σε όλους ότι παρότι τελευταία αυξήθηκαν οι πόροι, δεν είναι επαρκείς παρά μόνο για μικρό μέρος των ετήσιων αναγκών του Νομού, με προτεραιότητα τις περιοχές που κατοικούνται και που η επένδυση είναι κοινωνικά ανταποδοτική. Γι’ αυτό γίνεται σκληρός αγώνας για την επίτευξη χρηματοδοτήσεων.


Δοθείσης ευκαιρίας, υπενθυμίζουμε ότι, με πρωτοβουλία μας έγινε για πρώτη φορά, όπως έπρεπε να γίνει δεκαετίες πριν, η οδική σύνδεση Σατρών, Ασκύρων και Σουνίου, η έλλειψη της οποίας δημιούργησε τα προβλήματα εγκατάλειψης της ανατολικής ορεινής περιοχής του Ν. Ξάνθης και όλων σχεδόν των εκεί ορεινών οικισμών.


   Ήδη στα πλαίσια του σχεδιασμού αυτού του δρόμου, το πρώτο του τμήμα από την περιοχή των Σατρών προς τα Ασκυρα, με δύο έργα προϋπολογισμού τεσσάρων εκατομμυρίων  (4.000.000) ευρώ περίπου, που εντάχθηκαν στο ΠΕΠ ΑΜΘ, υλοποιείται. 


   Επίσης, από τους λιγοστούς πόρους της Νομαρχίας, προχωρεί η ολοκλήρωση της μελέτης χάραξης, κατασκευής για όλο το μήκος του δρόμου από το Σούνιο – Ασκυρα έως τις Σάτρες, 24 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 768.021 ευρώ, το πρώτο τμήμα της οποίας ήδη υλοποιείται με τα παραπάνω έργα. 


   Λυπούμαστε για την υστέρηση και την αδιαφορία πολλών δεκαετιών, που οδήγησε στην εγκατάλειψη των οικισμών. Τι χρειάζεται για τους εγκαταλελειμμένους οικισμούς, το γνωρίζουμε και εμείς και ο Δήμος, χρηματοδοτήσεις λείπουν. 


   Πλέον αυτών, παρότι υπάρχουν μόνο 13 κάτοικοι στη Ρύμη, το έτος 2002 χρηματοδοτήσαμε τον δρόμο Φίλια – Ρύμη με 110.0000 ευρώ, προχωρήσαμε σε πρώτη διάνοιξη με κατασκευή τεχνικών στον οικισμό Γυαλιστερό το 2000 και προχωρήσαμε σε βελτιώσεις σε όλο το μήκος του δρόμου από το Τέμενος μέχρι το Σούνιο με διανοίξεις, τεχνικά, για τα οποία δαπανήθηκε ένα ικανό ποσό. 


   Ο σχεδιασμός ήταν, εκτός από τον κεντρικό άξονα Ξάνθης-Εχίνου-Βουλγαρίας, να υπάρξει ο ανατολικός παράλληλος κάθετος δρόμος Εχίνου – Σατρών – Ασκύρων – Σουνίου – Πολυσίτου – Λιμάνι Πόρτο Λάγους, τμήματα του οποίου όπως προαναφέρθηκε κατασκευάζονται ή βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο μελέτης, όπως και η γέφυρα του Πολυσίτου. Με την ευκαιρία κάνουμε γνωστό ότι γι’ αυτόν τον άξονα χρειαζόμαστε άλλα 20 εκατομμύρια ευρώ και αντί της εκ του ασφαλούς κριτικής και λόγων, χρειαζόμαστε και αγωνιζόμαστε για πόρους.


   Σημειώνουμε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στην περιοχή αυτή έκανε τα τελευταία χρόνια όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες, στην πάγια πρακτική μας, Εργα και Όχι Λόγια” .


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ


ΝΟΜΑΡΧΗ


Σχετικά Άρθρα

Back to top button