ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Το ύστατο χαίρε έδωσαν χθες οι Έλληνες στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο….. Χιλιάδες ορθοδόξων από όλη την Ελλάδα τον συνόδευσαν με δάκρυα στα μάτια στην τελευταία του κατοικία στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών…..

Το ύστατο χαίρε έδωσαν χθες οι Έλληνες στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο…..

 

Χιλιάδες ορθοδόξων από όλη την Ελλάδα τον συνόδευσαν με δάκρυα στα μάτια στην τελευταία του κατοικία στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών…..

 

Ο απλός κόσμος κατάφερε να καταλάβει την αγωνία και το όραμα του Χριστόδουλου και για αυτό βρέθηκε στο πλευρό του και τον αγάπησε, όσο κανέναν άλλον ιεράρχη….

 

Αγωνίστηκε για τον εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας, πάλεψε για να επιστρέψουν οι νέοι στους κόλπους της…..

 

Με τη δεκαετή παρουσία του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο άφησε το δικό του μοναδικό στίγμα, που πολύ δύσκολα θα το συναγωνιστεί ο αντικαταστάτης του…..

 


 

Όλες αυτές τις ημέρες του πένθους, πολλοί βγήκαν και μίλησαν για τον άνθρωπο Χριστόδουλο, για τον Ποιμενάρχη, για την σημαντική προσωπικότητα και το έργο του, για την παρουσία του εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων…..

 

Μόνο καλά λόγια είχαν να πουν όλοι…. ακόμη και εκείνοι που ήταν οι δημόσιοι κατήγοροί του…..

 

Ως δημοσιογράφος είχα την τύχη να συναντήσω το μακαριστό Χριστόδουλο το 1998 όταν τον προσκάλεσε η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης για να πραγματοποιήσει ομιλία στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου της Του Θεού Σοφίας…..

 

 Τότε ήταν Μητροπολίτης Δημητριάδος, λίγο καιρό αργότερα, ούτε δυο μήνες αν θυμάμαι καλά, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος…..

 

Από τότε -γιατί το συνάντησα αργότερα και ως αρχιεπίσκοπο-κατάλαβα πόσο δυνατή και έντονη προσωπικότητα είχε, με δίψα να επικοινωνήσει και να μεταδώσει την αγάπη για την Ελλάδα και το έθνος σε κάθε άκρη της γης…..

 

Να ενώσει το λαό και την Εκκλησία… να φέρει το μακρυμάλη με το σκουλαρίκι κοντά του…

 

Να φέρει την άνοιξη  σε όλους…

 


 

Φοβόταν πως η παγκοσμιοποίηση θα έπληττε την εθνική μας ταυτότητα και δε δίσταζε να το επισημαίνει….

 

Διατηρούσε τις επιφυλάξεις του για τις πολιτικές της Ε.Ε…

 

Ωστόσο έκανε και τις υπερβάσεις του, δεν έμενε πίσω από τείχη περασμένων δεκαετιών…

 

Δεν υπήρχαν για εκείνον εχθροί, αλλά εν δυνάμει φίλοι…

 

Το απέδειξε με την επίσκεψή του στο Βατικανό…

 

Μια τέτοια λοιπόν προσωπικότητα, που είχε το σθένος να ορθώσει το ανάστημα της και να πει πως και η Εκκλησία θα πρέπει να έχει άποψη σε αυτά  που προβληματίζουν το σύγχρονο άνθρωπο και να βρεθεί κοντά του μέσα από το ποιμαντικό και κοινωνικό της έργο, εύλογο ήταν να δημιουργήσει και εχθρούς…

 

Και εχθροί του έγιναν εκείνοι που τον φοβήθηκαν ή που δεν κατάλαβαν την όλη του στάση και συμπεριφορά…

 

Ο Χριστόδουλος δεν ήταν  πολιτικός, όσο και αν κάποιοι το έλεγαν και ζητούσαν το διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας…… Ήταν ένας χαρισματικός θρησκευτικός ηγέτης, ένας εκσυγχρονιστής Ιεράρχης που νοιαζόταν για την ουσία των πραγμάτων και όχι για την εικόνα…..

 


 

Τα επιφανειακά άλλωστε είναι τόσο ρηχά, που γρήγορα φαίνεται ο πάτος τους…

 

Και αυτό το κατάλαβε πολύ καλά η νεολαία και για  αυτό πήγαινε τον Χριστόδουλο, όπως και εκείνος πήγαινε τα νιάτα και τα κέρδιζε όχι μόνο με τα ανέκδοτά του, αλλά και με την όλη επικοινωνία του μαζί τους…

 

Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος ήθελε να είναι κοντά στο λαό, κοντά στη νεολαία και για αυτό άνοιξε μαζί της  νέους δίαυλους επικοινωνίας ακόμη και μέσω τηλεοπτικών δεκτών και ίντερνετ, κάτι για το οποίο από κάποιους κατηγορήθηκε….

 

Το αν έκανε καλά η άσχημα, αποδείχθηκε μετά θάνατον, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε μεγάλη προσωπικότητα …

 

Η πανελληνία συγκίνηση για το χαμό του το μαρτυρά, όπως άλλωστε και οι χιλιάδες των ανθρώπων και δη των νέων που σχημάτιζαν ουρές εδώ και τέσσερις ημέρες για να του πουν το στερνό αντίο…

 

Ο Χριστόδουλος βρίσκεται τώρα ψηλά, κοντά στο δημιουργό του…

 

Σειρά έχουν πλέον οι δελφίνοι του να ολοκληρώσουν απερίσπαστοι πια  τις διαδικασίες εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος…..             

Σχετικά Άρθρα

Back to top button