ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και ΔΗΜΟΣ άμεση προτεραιότητα -ρεαλιστική προοπτική

Ο Δήμος Ξάνθης, αλλά και όλος ο νομός δεν έχουν να επιδείξουν καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση της ανακύκλωσης. Πιστεύουμε ότι σήμερα είναι ώριμες οι συνθήκες να ξεκινήσουμε την υλοποίηση της ανακύκλωσης γνωρίζοντας ότι δεν προϋποθέτει μόνο καλές προθέσεις και αντιλήψεις.

    Ο Δήμος Ξάνθης, αλλά και όλος ο νομός δεν έχουν να επιδείξουν καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση της ανακύκλωσης. Πιστεύουμε ότι σήμερα είναι ώριμες οι συνθήκες να ξεκινήσουμε την υλοποίηση της ανακύκλωσης γνωρίζοντας ότι δεν προϋποθέτει μόνο καλές προθέσεις και αντιλήψεις. Η ανακύκλωση πέραν των άλλων σημαίνει και αλλαγή καθημερινών συνηθειών, αλλαγή σχέσεων με το Δήμο, κοινωνική συμφωνία και ενεργό συμμετοχή. Με λίγα λόγια περιλαμβάνει μια άλλη ματιά για τη λήψη των αποφάσεων και προϋποθέτει από τη μεριά του Δήμου επιδίωξη της πλατιάς συμμετοχής και ενεργοποίησης των πολιτών. Είναι σημαντικό και μας ενδιαφέρει να συζητήσουμε για το πλαίσιο στο οποίο μπορεί να κινηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να προχωρήσει σε σχέδια ανακύκλωσης. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το νομικό πλαίσιο (Ευρώπης – Ελλάδας) και την εμπειρία άλλων Δήμων από την εφαρμογή της.

 

    Η ανακύκλωση ως αναπόσπαστο μέρος ενός σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων είναι το άμεσο βήμα που οφείλουμε πραγματοποιήσουμε. Η ανακύκλωση όχι μόνο αποτελεί μια άμεση προτεραιότητα για το Δήμο και το Νομό μας αλλά συνιστά και μια ρεαλιστική προοπτική για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η δημοτική μας κίνηση παίρνει την πρωτοβουλία να θέσει δημόσια το ζήτημα της ανακύκλωσης  επιδιώκοντας τη μέγιστη συμμετοχή των πολιτών αλλά και την άμεση υλοποίηση σχεδίου ανακύκλωσης.

 

    Σ’ αυτά τα πλαίσια διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα:

 


 

   ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και ΔΗΜΟΣ

 

   άμεση προτεραιότητα -ρεαλιστική προοπτική

 

 η οποία θα γίνει την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου στις 19:00  στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης με ομιλητές τους:

 


 

* Θοδωρή Δρίτσα, Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ

 

* Γαβριήλ Καμπάνη, Αντιδήμαρχο Δήμου Ελευσίνας

 

 * Νίκο Χρυσόγελο, Υπεύθυνο προγραμμάτων  Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

 

 Θα ακολουθήσει συζήτηση με σύντομες παρεμβάσεις από τους προσκεκλημένους και τους παρευρισκόμενους. 

 


 

“Στη συνέχεια παρατίθενται ορισμένα στοιχεία για τους ομιλητές”

 

   Ο Θοδωρής Δρίτσας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Συμμετείχε στους αγώνες για το Κυπριακό, 15% “προίκα στην παιδεία 114, δικτατορία,  Πολυτεχνείο. Μετά τη μεταπολίτευση δραστηριοποιήθηκε σε συλλογικές κινήσεις για την πόλη, το περιβάλλον, τα δικαιώματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Είναι μέλος του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ από την ίδρυσή του. Προτάθηκε από το “Λιμάνι της Αγωνίας” ως υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά σε τρεις συνεχείς αναμετρήσεις. Εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος δύο φορές. Ανήκει στην Αριστερά ως ανένταχτος. Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής με το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές το 2004 και στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση (2007), όπου και εκλέχτηκε βουλευτής Α? Πειραιά & Νησιών.

 

Ο Γαβριήλ Καμπάνης είναι οικονομολόγος, υπάλληλος του ΙΚΑ  και Αντιδήμαρχος του Δήμου Ελευσίνας. Είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου. Ο Δήμος Ελευσίνας είναι ένας από τους Δήμους της χώρας μας που υλοποιεί με μεγάλη  επιτυχία προγράμματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.        

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι Χημικός Περιβαλλοντολόγος, υπεύθυνος προγραμμάτων της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στα θέματα μείωσης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των απορριμμάτων από το 1990. Συμμετείχε στην επιτροπή που προετοίμασε τη νομοθεσία εκπροσωπώντας τις οικολογικές απόψεις και είναι μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων προϊόντων από το 2002. 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button