ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ

Με τιμές αρχηγού κράτους, δημοσία δαπάνη θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ο οποίος κατέληξε στις 5:15 τα ξημερώματα μετά από πολύμηνη αλλά και γενναία, κατά γενική ομολογία, μάχη με τον καρκίνο.

    Με τιμές αρχηγού κράτους, δημοσία δαπάνη θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ο οποίος κατέληξε στις 5:15 τα ξημερώματα μετά από πολύμηνη αλλά και γενναία, κατά γενική ομολογία, μάχη με τον καρκίνο.


    Από το πρωί οι καμπάνες σ’ όλη τη χώρα ηχούν πένθιμα, ενώ οι σημαίες στα δημόσια κτίρια και στα σχολεία κυματίζουν μεσίστιες. Το σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου έχει ήδη τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών ενώ προηγήθηκε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του.


   Με κοινή υπουργική απόφαση -Εσωτερικών, Οικονομίας, Υγείας, Παιδείας και Εθνικής Άμυνας- κηρύχθηκε 4ήμερο εθνικό πένθος και την ημέρα της κηδείας του, την Πέμπτη, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.


   Με την ίδια απόφαση προβλέπεται ότι η κηδεία θα γίνει δημοσία δαπάνη ενώ μέχρι την ημέρα της κηδείας θα του αποδίδονται τιμές αρχηγού κράτους.


    Η σορός θα τοποθετηθεί σε κιλλίβαντα πυροβόλου ενώ μπάντα και πεζοπόρο σύνταγμα και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων θα αποδίδουν τιμές, την ώρα που 21 κανονιοβολισμοί θα ηχούν στο Λυκαβηττό.    Η Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου ορίστηκε η ημερομηνία της ψηφοφορίας για τη διαδοχή. 


  Συλλυπητήρια


   δημάρχου Ξάνθης


 


   Με βαθύτατη λύπη πληροφορήθηκα την κοίμηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελάδος κυρού Χριστόδουλου.


   Ως Δήμαρχος της γενέτειράς του Ξάνθης, ερμηνεύοντας και τα αισθήματα των συμπολιτών μου, εκφράζω την βαθιά μας οδύνη.


   Η πατρίδα μας και η Ορθοδοξία έχασαν έναν σπουδαίο ποιμενάρχη, μια ξεχωριστή προσωπικότητα που έκανε ανατροπές στα εκκλησιαστικά πράγματα της Ελλάδας και έφερε την νεολαία, που τόσο αγαπούσε, στην εκκλησία.


   Η ευθύτητα των λόγων του, η απλότητα, η αγωνιστικότητα, η αγάπη του για την Ελλάδα, η γενναιότητα και η καρτερία που επέδειξε τις δύσκολες ώρες της προσωπικής του μάχης, άγγιξαν τις καρδιές μας και συνιστούν πολύτιμες διδαχές για όλους μας.


   Ο Θεός να τον κατατάξει στη χορεία των Αγίων.


Ο Δήμαρχος Ξάνθης


Μιχαήλ Χ. Στυλιανίδης


 


   Το Νομαρχιακό Συμβούλιο του Νομού Ξάνθης κατά την έκτακτη συνεδρίαση του στις 28 Ιανουαρίου 2008 για την εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, εκφράζοντας τα αισθήματα όλου του λαού του Νομού Ξάνθης, εξέδωσε ομόφωνα το κάτωθι ψήφισμα:


ΨΗΦΙΣΜΑ


   Η είδηση της εκδημίας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου συγκλόνισε βαθύτατα τον λαό του Νομού μας.


   Η Ξάνθη πενθεί για το τέκνο της, το οποίο με ομόφωνη απόφασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο το έτος 2000, ανακήρυξε ως επιφανή προσωπικότητα του 20ου Αιώνα για τον Νομό μας. Η χαρισματική προσωπικότητά του έκανε περήφανους τους κατοίκους του Νομού μας και την γενέτειρα του, καθώς προσέφερε τα μέγιστα στην Ορθοδοξία, τον Ελληνικό Λαό και στην Ελλαδική Εκκλησία, στο πηδάλιο της οποίας βρέθηκε για μια δεκαετία.


   Ο Νομάρχης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης συμμετέχοντας στο πένθος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισαν ομόφωνα όπως κατατεθεί στη μνήμη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος:


   α) Το ποσό των 2.000 ευρώ στο Σύλλογο Ατόμων με Αλτσχάϊμερ.


   β) Το ποσό των 2.000 ευρώ στο Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης 


   Τέλος εκφράζοντας τα βαθύτατα συλλυπητήρια του λαού του Νομού μας απεφάσισαν όπως σύσσωμοι συμμετάσχουν στο Αρχιερατικό Τρισάγιο που θα τελεστεί από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, σήμερα το απόγευμα στο Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας.


  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ν.Σ


ΑΝΕΣΤΗΣ ΚΑΡΑΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ


 


 


  Δήλωση Τσετίν Μάντατζη


για την κοίμηση


του Μακαριστού


Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου:


   “Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, υπήρξε ένας πεφωτισμένος ιεράρχης, πνευματικός ηγέτης, που με την παρουσία του τίμησε την Ελλάδα και την Ορθοδοξία. 


   Η Ξάνθη πενθεί ιδιαίτερα και για την απώλεια ενός άξιου τέκνου της, που αγάπησε και τίμησε τον τόπο του. 


    Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τους οικείους του, την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας και προς όλους τους πιστούς που νιώθουν βαθύ πένθος  για την απώλεια του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου”

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button