ΟΡΑΤΗ Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΞ τόνισε ο Χρίστος Πούλιος

Ο επικεφαλής των “Πολιτών για την Αλλαγή” κ.Χρίστος Πούλιος παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης επί του θέματος της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΞ για το 2008, τόνισε για άλλη μια φορά, με έμφαση, τον “ορατό κίνδυνο η ΔΕΥΑΞ να καταρρεύσει ολοκληρωτικά εις βάρος του Δήμου και των Ξανθιωτών” υπενθυμίζοντας τα στοιχεία που αν και ανησυχούν σφόδρα τη Δημοτική Αντιπολίτευση, δε φαίνεται ν’απασχολούν τη Δημοτική Αρχή:

   Ο επικεφαλής των “Πολιτών για την Αλλαγή” κ.Χρίστος Πούλιος παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης επί του θέματος της τιμολογιακής  πολιτικής της ΔΕΥΑΞ για το 2008, τόνισε για άλλη μια φορά, με έμφαση, τον “ορατό κίνδυνο η ΔΕΥΑΞ να καταρρεύσει ολοκληρωτικά εις βάρος του Δήμου και των Ξανθιωτών” υπενθυμίζοντας τα στοιχεία που αν και ανησυχούν σφόδρα τη Δημοτική Αντιπολίτευση, δε φαίνεται ν’απασχολούν τη Δημοτική Αρχή:    “1) το 68% των εσόδων της χρησιμεύει για να καλύπτει τις ανάγκες της μισθοδοσίας του προσωπικού της Επιχείρησης, 


   2) δεν έχει να εμφανίσει ούτε μία κερδοφόρα χρήση τα τελευταία χρόνια, 


   3) οι συσσωρευμένες ζημίες της σύμφωνα με στοιχεία της Επιχείρησης, θα αγγίξουν τα 10 εκ.Ε το τρέχον οικονομικό έτος”. 


     Κλείνοντας, ο κ.Πούλιος είπε χαρακτηριστικά “η ΔΕΥΑΞ μοιάζει με οργανισμό που αργοπεθαίνει εξαιτίας βαριάς νόσου και η Δημοτική Αρχή έχει εναποθέσει τις ελπίδες της σε κάποιο θαύμα για τη σωτηρία του… Εμείς λέμε πως εκτός από το …θαύμα και τον …οβολό των Ξανθιωτών, οφείλουμε να επέμβουμε με θεραπευτική αγωγή. Δυστυχώς, μοιάζει να μιλάμε σε ώττα μη ακουόντων…”.


 


    Για τη Στέγη Πολιτισμού


 


   “Είναι ένας Προϋπολογισμός με καθαρά διαχειριστικό χαρακτήρα χωρίς όραμα και προοπτική για τη Στέγη Πολιτισμού. Και αυτό δεν αφορά βέβαια την κατανομή των κονδυλίων από την υπεύθυνη σύνταξης του προϋπολογισμού αλλά τα ίδια τα ποσά, έτσι όπως δίδονται από το Δήμο.


   Πιο συγκεκριμένα, η τακτική επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό των 550.000 Ε, τη στιγμή που μόνον για μισθούς χρειαζόμαστε 650.000 Ε, τι να πει κανείς!!!


   Και αν πει κάποιος ότι θα δοθούν έκτακτες επιχορηγήσεις, το ερώτημα είναι γιατί αυτές δεν δίδονται ως τακτικές έτσι ώστε να υπάρχει ένας γενικότερος προγραμματισμός και μια οργάνωση. Πάλι, τελευταία ώρα θα παρακαλούμε το Δήμαρχο να μας δώσει την έκτακτη επιχορήγηση.


    Τι θα γίνει λοιπόν με το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ αλλά και νέες δραστηριότητες που σκέφτεται να σχεδιάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Στέγης;


   Κάθε πότε θα γίνεται το Χατζιδάκειο αφού από τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού διαφαίνεται ότι επιχορηγείται μόνο με 45.000Ε;;;


    Όσο για το κονδύλι των 45.000Ε που συμπεριλαμβάνεται στην εισήγηση του Προϋπολογισμού της Στέγης για τη σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων, εμείς είμαστε αντίθετοι προτείνοντας την προκήρυξη μόνίμων θέσεων για το προσωπικό ώστε ο φορέας να έχει την αναγκαία αυτοτέλεια.


    Τέλος, οφείλουμε να ζητήσουμε απαντήσεις και σεις να μας τις δώσετε, σ’ ό,τι αφορά το χρέος της Στέγης προς πρώην υπάλληλο του φορέα και την κατάσχεση που αντιμετωπίζει. Η κ.Βατού Αρετή, εργαζόμενη στη Στέγη, έγινε “αορίστου χρόνου” το 2005 και κέρδισε δικαστικά τη διαφορά από το 1997 που έπρεπε να είχε γίνει. Το αποτέλεσμα αυτών είναι να χρωστά η Στέγη 100.000 Ε (με διακανονισμό) στο ΙΚΑ με συνέπεια να μην μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα πριν κάνει το διακανονισμό της οφειλής, αλλά ούτε και επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Στην ίδια την πρώην υπάλληλό της η Στέγη χρωστά 72.837 (πρωτόδικη εφέσιμη απόφαση) με άμεσα καταβλητέα 20.000 Ε συν τα δικαστικά έξοδα (1.500 Ε).


    Τα 21.500 Ε δε δόθηκαν και γι’ αυτό η εργαζόμενη προχώρησε σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Στέγης (οικόπεδο όμορο του στραγαλοποιείου επί της 28ης/, Πινακοθήκη/ ΦΕΞ) κάτι που δε μας τιμά.  


   Σημειώνω ότι ακόμη επτά (7) υπάλληλοι κέρδισαν επιδόματα της τάξεως των 18.000 Ε έκαστος αναδρομικά, που ισοδυναμούν στο σύνολο με οφειλή προς αυτούς, ύψους 125.000 Ε!!!


   Ποιος ευθύνεται για την πρώτη περίπτωση;


   Πώς θα πληρωθούν αυτά τα ποσά;;;


    Κλείνοντας να σημειώσω ότι δεν έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα των “24μηνων” με συνέπεια να χάνει η Στέγη μαθητές αλλά και να μένουν σε εκκρεμότητα καθηγητές του Ωδείου – όπου παρεμπιπτόντως – διαπιστώθηκε ότι υπήρχε εργαζόμενος ο οποίος δούλευε χωρίς άδεια.


   Για όλους αυτούς τους λόγους, η ψήφος μας στην εισηγητική έκθεση Προϋπολογισμού της Στέγης για το 2008, δε μπορεί παρά να είναι αρνητική”. 


 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button