Νομάρχης Ξάνθης: “οι καταγγελίες δεν αγγίζουν τη δική μου θητεία”

Με τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα να επικεντρώνουν κυρίαρχα το ενδιαφέρον των συμβούλων, συνεδρίασε προχθές το βράδυ το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης.

    Με τα  εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα  να επικεντρώνουν κυρίαρχα το ενδιαφέρον των συμβούλων, συνεδρίασε προχθές το βράδυ το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης. Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου χρόνου, μια ανακοίνωση από πλευράς Νομάρχη Ξάνθης, Γιώργου Παυλίδη, καθώς και τρεις ερωτήσεις και τρεις επερωτήσεις από τις δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ήταν αυτά που άνοιξαν την προ ημερησίας συζήτηση, σε χαμηλούς πάντα τόνους, γεγονός που προκάλεσε ευχάριστη εντύπωση, αν και σε κάποια σημεία της ειπώθηκαν αιχμηρές κουβέντες και από τις δυο πλευρές. 


     Συγκεκριμένα θέμα ηθικής τάξης έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Φώτης Καραλίδης  αναφορικά με τα τελευταία δημοσιεύματα σε μερίδα του τοπικού τύπου (στο φύλλο του Σαββάτου γράφτηκαν στον ‘Αγωνα” ) τα οποία έκαναν λόγο για αυθαίρετες κατασκευές και σειρά παρατυπιών στην επιχείρηση του Αντινομάρχη Ξάνθης, κ. Στέλιου Μωραϊτη. Οι καταγγελίες έγιναν από τον κ. Δραγουϊδη, θέτοντας κάποια ερωτήματα ως προς τη λειτουργία του κέντρου διασκέδασης “ΠΟΛΙΤΕΙΑ”. 


     Ο κ. Καραλίδης ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις από τον άμεσα ενδιαφερόμενο, δηλαδή τον κ. Μωραίτη, καλώντας τον να αποποιηθεί των αρμοδιοτήτων του ως Αντινομάρχη μέχρι την ολοκλήρωση της διερεύνησης του θέματος από πλευράς νομαρχίας.


     Παράλληλα ζήτησε από τον νομάρχη Ξάνθης, κ. Γιώργο Παυλίδη να ενημερώσει το Σώμα σε ποιες ενέργειες και ποιες δράσεις θα προχωρήσει ως προς τη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Υπογράμμισε πως αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα για την τοπική κοινωνία, αν τελικά έχουν βάση τα όσα ήρθαν στο φως τη δημοσιότητας και αφορούν τον πρώτο την τάξη αντινομάρχη Ξάνθης.


     Λιτός και κατηγορηματικός στην απάντησή του ήταν ο άμεσα εμπλεκόμενος, ο αντινομάρχης Ξάνθης, κ. Στέλιος Μωραίτης, ο οποίος επεσήμανε πως διαθέτει τις νόμιμες άδειες για τη λειτουργία του καταστήματος του. Άδειες που όπως είπε εκδόθηκαν από τη σύζυγο του ανθρώπου που τον καταγγέλλει, την μηχανικό κυρία  Κατσάλα το 1998.


     Από την πλευρά του ο νομάρχης, κ. Γιώργος Παυλίδης, επεσήμανε πως όσοι επιχειρούν να αναζητήσουν πολιτικές ευθύνες κατά τη διάρκεια τη περιόδου που εκείνος βρίσκεται στα ηνία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης, κάνουν μεγάλο λάθος.


     Τα όσα καταγγέλλονται αφορούν την περίοδο πριν από το 1999  και επομένως “ότι είναι στη δική μου περίοδο για εκείνα μόνο δίνω λόγο”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο ο κ. Παυλίδης σημείωσε πως ο χρόνος ελέγχου μιας πράξης αφορά την ώρα που εκδίδεται μια άδεια και την ώρα που κατασκευάζεται το έργο, αφήνοντας  έτσι να εννοηθεί πως  είναι  κάπως αργά να έρχονται στο φως της δημοσιότητας , τέτοιες κινήσεις. Παρόλα αυτά ο νομάρχης Ξάνθης είπε πως αν και δέχεται τις καταρχήν εξηγήσεις του κ. Μωραϊτη,  ήδη έχει δώσει  εντολή στην αρμόδια Πολεοδομική αρχή να διερευνηθούν οι καταγγελίες. Επεσήμανε πως δε  θα ανατεθεί καμιά αρμοδιότητα εποπτείας της Πολεοδομίας σε κανέναν αντινομάρχη.


     “Στις εκλογές του 1998 είχα πει ότι αν γίνω νομάρχης δε θα γίνω πολεοδόμος. Οι υπηρεσίες λειτουργούν κατά άψογο τρόπο. Η λειτουργία της Πολεοδομίας ήταν και είναι άψογη, ενώ έχω δώσει εντολή κάθε καταγγελία να διερευνάται. Δεν υπάρχουν ευνοούμενοι πολίτες, δεν υπάρχουν εκδιωκόμενοι πολίτες”.


     Τέλος σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, παίρνοντας πάλι το λόγο ο κ. Φώτης Καραλίδης, επανέλαβε και πως αν προκύψουν νομικά ζητήματα ύστερα από τη διερεύνηση του συνόλου των καταγγελιών, μπαίνει θέμα ηθική τάξης, αν και εύχεται όλα αυτά να μην έχουν βάση.


    Στο μεταξύ ανάμεσα στα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν από πλευράς Καραλίδη, ήταν και το θέμα των αναδασμών.


    Ειδικότερα με επερώτησή του, ζήτησε ενημέρωση για την πορεία των αναδασμών σε Κουτσό και Συδινή.


    Γιατί υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του αναδασμού στο Κουτσό, αλλά και γιατί καθυστερούν τα παράλληλα έργα στον αναδασμό της Συδινής, καθώς υπάρχει πρόβλημα σε ότι αφορά τους δρόμους.


     Απαντώντας ο νομάρχης Ξάνθης  κ. Παυλίδης, έκανε μια σύντομη αναφορά στο τι έχει κάνει μέχρι σήμερα η νομαρχία για τους αναδασμούς σε όλη την έκταση του νομού, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο χρησιμοποιήθηκαν ιδιωτικά συνεργεία για την ταχύτερη υλοποίησή τους, καθώς ότι δεν είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν από τότε που ανέλαβε η νυν νομαρχιακή αρχή.


    Ολοκληρώθηκαν μεταξύ άλλων οι αναδασμοί στην Γενισέα, στο Άβατο, στο Πολύσιτο, ενώ γίνονται και τα παράλληλα έργα σε Βαφέικα, Δάφνη Ποταμιά, Λαμπρινό, Πετροχώρι, Αλκιώνη. Επίσης μέσω ΠΕΠ υπάρχει έγκριση για τη νομαρχία Ξάνθης πίστωσης ύψους 9.300.000. ευρώ με συμπληρωματικό αίτημα για άλλα 4 εκατομμύρια για την υλοποίηση των παράλληλων έργων.


     Σε ότι αφορά πάντα τους αναδασμούς και τα παράλληλα έργα υποδομών υπάρχουν, αλλά δυο εκατομμύρια ευρώ ζητά η νομαρχία για το Άβατο και τα Μάγγανα. Συνολικά αυτή τη στιγμή απαιτούνται να δοθούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 12 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση των παράλληλων έργων και από την πλευρά τους οι αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας Ξάνθης δηλώνουν έτοιμες για την άμεση απορρόφησή τους, καθώς υπάρχουν τα τεχνικά δελτία.


    “Και αύριο να μου δώσουν τα χρήματα, θα τα δημοπρατήσουμε. Δε σταμάτησε ο αναδασμός, έχουν τελειώσει όλες οι εκτιμήσεις σε ότι αφορά το αγρόκτημα της Συδινής. Παραδίδονται αυτό το διάστημα τρεις αναδασμοί και εκτιμώ ότι από τις 15 Φεβρουαρίου θα επαναλειτουργήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι Επιτροπές Αναδασμού”, σημείωσε ο κ. Παυλίδης.


    Στο μεταξύ ο Νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης ενημέρωσε τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου και για τις προτάσεις που έκανε το γραφείο του σε ότι έχει σχέση με την υπό ψήφιση νέα ΚΥΑ για το Εθνικό Πάρκο ΑΜ-Θ και την οριοθέτηση ζωνών χρήσης γης σε περιβαλλοντικά προστατεύομενες περιοχές, όπως είναι η λίμνη Βιστωνίδα, τα Στενά του Νέστου, η περιοχή της πρώην Φωνής της Αμερικής, για την οποία μάλιστα κατέθεσε και ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πρόταση τουριστικού χαρακτήρα.


    Στα θέματα τώρα της ημερήσιας διάταξης -4 τον αριθμό- τα περισσότερα υπηρεσιακού χαρακτήρα, εκείνο που ενδιαφέρει την τοπική κοινωνία είναι η έγκριση επτά επιχειρησιακών προγραμμάτων μερικής απασχόλησης, συνολικών αιτούντων θέσεων εργασίας 71.


    Από τις θέσεις που τελικά θα εγκριθούν από το αρμόδιο υπουργείο, κάποιες από αυτές θα δοθούν και πάλι σε πρώην απολυμένους από τη “Φωνή της Αμερικής”. Μάλιστα σε ότι αφορά τους παραπάνω απολυμένους, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο κ. Δημήτρης Φωτιάδης μεταφέροντας την αγωνία τους, διεμήνυσε χαρακτηριστικά “μαζί με τους εβδομήντα αυτούς ανθρώπους θα κάνουμε κατάληψη στη νομαρχία  για να τους προσλάβει ως μόνιμους υπαλλήλους. Σύντομα θα βγουν στου δρόμους , για να μην πηδάνε από τα μπαλκόνια….”.     


    Τέλος το Νομαρχιακό Συμβούλιο ψήφισε θετικά υπέρ της ίδρυσης του 18ου  διθέσιου  Νηπιαγωγείου Ξάνθης.


Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button