Αισιόδοξο το Επιμελητήριο Ξάνθης για το 2008

Την καθιερωμένη, αλλά και ταυτόχρονα κορυφαία, εκδήλωση για την κοπή την βασιλόπιτας, όπου και χαράσσονται οι νέοι στόχοι για την καινούρια χρονιά, πραγματοποίησε το βράδυ της περασμένη Κυριακής σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ξάνθης. Το παρόν έδωσαν σύσσωμες οι αρχές και φορείς του τόπου, καθώς και τα μέλη του ΕΒΕ Ξάνθης.

   Την καθιερωμένη, αλλά και ταυτόχρονα κορυφαία, εκδήλωση για την κοπή την βασιλόπιτας, όπου και χαράσσονται οι νέοι στόχοι για την καινούρια χρονιά, πραγματοποίησε το βράδυ της περασμένη Κυριακής σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ξάνθης.


    Το παρόν έδωσαν σύσσωμες οι αρχές και φορείς του τόπου, καθώς και τα μέλη του ΕΒΕ Ξάνθης.


Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,  κ. Δημήτρης Σταμάτης, αλλά και ο Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης.


      Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, αφού υποδέχθηκε τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης, ανέβηκε στο βήμα όπου αφού επεσήμανε τη σπουδαιότητα που προσδίδει ο φορέας της επιχειρηματικής και οικονομικής κοινότητας της Ξάνθης στην καθιερωμένη αυτή συνάντηση, καθώς προχωρούν και σε μια ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, προχώρησε σε ένα σύντομο απολογισμό των κυριότερων δράσεων του ΕΒΕ τη χρονιά που μας πέρασε, αλλά και κάποιους από τους στόχους που θέτουν για το 2008. Έτσι μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο Τμήμα Ανάπτυξης που ίδρυσε το Επιμελητήριο και το οποίο στόχο έχει  στην προώθηση και αξιοποίηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή. Παράλληλα για το 2008 αναμένει την υλοποίηση στης πρότασης του Επιμελητηρίου για νέα ΒΙΠΕ απέναντι από το Εργοστάσιο Ζάχαρης της Ξάνθης, καθώς και τη προώθηση του Βιοτεχνικού Πάρκου στο πρώην ΔΕΡΑΣ με τη συνεργασία του Δήμου Ξάνθης.


     Επίσης έκανε αναφορά στη παρουσία του ΕΒΕ Ξάνθης σε μια σειρά εκδηλώσεων, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, όπως σε εκθέσεις και συνέδρια.


     Τέλος επεσήμανε τις νέες προοπτικές ανάπτυξης που ανοίγονται στον οικονομικό τομέα με την ένταξη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην Ε.Ε. και τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που μπορούν να υλοποιηθούν από  επιχειρηματίες του νομού προς όφελος πάντα της ανάπτυξης των κατοίκων της περιοχής και της κοινωνικής συνοχής.


    Ακολούθως ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων ευλόγησε την πρωτοχρονιάτική πίτα, το νόμισμα της οποίας έπεσε στον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιοτεχνιών- Βιομηχάνων Ξάνθης, κ. Βασίλη Σκαρλάτο. Τυχερός της χρονιάς  επίσης ήταν και το μέλος του ΕΒΕ, κ. Λάζαρος Καλεντερίδης, ο οποίος έτυχε το φλουρί από τις μικρές βασιλόπιτες που μοιράστηκαν σε όλους  τους παρισταμένους της εκδήλωσης.


Μετά το έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων του νομού, οι οποίοι επεσήμαναν την ανάγκη ανάκαμψης της αρνητικής εικόνας  που παρουσιάζεται στο οικονομικό γίγνεσθαι της περιοχής, καθώς και την ανάγκη στήριξης των επιχειρηματιών του νομού, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή το 2008 να είναι ευοίωνο και δημιουργικό για όλους.


     Από την πλευρά τους οι τοπικές αρχές επεσήμαναν για άλλη μια φορά πως θα βρίσκονται στο πλευρό της επιχειρηματικής κοινότητας και πως θα στηρίζουν κάθε υγιή επενδυτική τους δραστηριότητα, ενώ από την πλευρά τους θα φροντίσουν στο να γίνουν πράξη μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομής.


     Ο κ. Σγουρίδης επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης οραμάτων για την ανάπτυξη της περιοχής και μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλλουν στην αναπτέρωση της αισιοδοξίας και του επενδυτικού κλίματος στην περιοχή.


    Στο μεταξύ, από την πλευρά της οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης,  τόσο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπυτξης και Τροφίμων, όσο και ο Γενικός Γραμματέας ΑΜ-Θ, κ. Σταμάτης επεσήμαναν στην βαρύτητα που δίνεται στην ανάπτυξη της περιφέρειας, μέσα από το Δ’ΚΠΣ.


    Ο κ. Σταμάτης κάλεσε μεταξύ άλλων τους επιχειρηματίες της περιοχής να έχουν σαφείς και συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους, συντονισμό δράσεων και να κερδίσουν την χαμένη τους αξιοπιστία, μέσα από υγιείς επενδυτικές προτάσεις και όχι της αρπαχτής.


    Τέλος από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέκος Κοντός, τόνισε πω η κυβέρνηση στηρίζει την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα και πως καταβάλλονται και ανάλογες προσπάθειες, όπως ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, αλλά και η δημιουργία έργων υποδομής.


     Αναφερόμενος στο θέμα των συνεταιριστικών εργοστασίων, σημείωσε χαρακτηριστικά “θα πάρουμε γενναίες αποφάσεις για να δώσουμε προοπτική και όχι να τα κλείσουμε. Θα γίνουν αλλαγές μέσα στο 2008, είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι, κάτω από διαφορετικό ιδιοκτησιακό καθεστώς”.


   Καταλήγοντας μεταξύ άλλων εξήρε  τη δημιουργία τη μεταποίηση ενός λόμπι Ξανθιωτών επιχειρηματιών, που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση με τις υγιείς επενδυτικές τους δραστηριότητες, που συμβάλουν και στην ανάπτυξη της περιοχής και στην δημιουργία ενός αισιόδοξου κλίματος καλυτέρευσης των οικονομικών συνθηκών.


                                                    Δέσποινα Γκούμα           

Σχετικά Άρθρα

Back to top button