Ο ΟΑΕΕ πουλά μετοχές για να πληρώσει συντάξεις

Μετά την αποκάλυψη της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, της ΓΣΕΒΕΕ, ότι η Διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών προχωρά σε πώληση μετοχών για να πληρώσει τις συντάξεις, οι κατά τόπους Ομοσπονδίες της χώρας βρίσκονται σε θέση μάχης για τη διασφάλιση των κεκτημένων τους.

Μετά την αποκάλυψη της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, της ΓΣΕΒΕΕ, ότι η Διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών προχωρά σε πώληση μετοχών για να πληρώσει τις συντάξεις, οι κατά τόπους Ομοσπονδίες της χώρας βρίσκονται σε θέση μάχης για τη διασφάλιση των κεκτημένων τους.



Η ανησυχία στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών έγινε πιο έντονη, μετά και την επιβεβαίωση του Διοικητή του ΟΑΕΕ, κ. Κόντου ότι ο Οργανισμός προχώρησε ήδη στην πώληση 500.000 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας αξίας 33 εκατομμυρίων ευρώ και άλλες μετοχές προκειμένου να αποκτήσει ρευστότητα και να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις του. Μάλιστα άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουληθούν και άλλες μετοχές στο μέλλον αν χρειαστεί.


Η ανάγκη για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του ΟΑΕΕ δημιουργήθηκε από τη μέχρι τώρα ολιγωρία της κυβέρνησης να καλύψει τα ελλείμματα του ΤΣΑ και του ΤΑΕ, από την ενοποίηση των Ταμείων.


Αν και κατά το παρελθόν δια του τότε αρμοδίου υπουργού είχε δεσμευτεί πως όχι μόνο θα καλύψει το όποιο έλλειμμα, αλλά θα υπάρξει και γενναία κρατική επιχορήγηση, κάτι τέτοιο δε συνέβη, με αποτέλεσμα η Διοίκηση του ΟΑΕΕ να προχωρήσει σε πώληση των μετοχών του για να πληρώσει τις συντάξεις των ασφαλισμένων του μηνός Οκτωβρίου.


Προβληματισμένος για την όλη τροπή που έχει πάρει το ζήτημα δηλώνει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ξάνθης, κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου.


“Την επομένη των εκλογών και ενώ είχαν συμφωνηθεί άλλα, βλέπουμε τον κ. Κόντο να πουλά τμήμα της περιουσίας του ΟΑΕΕ. Δυστυχώς η κυβέρνηση αν και είχε υποσχεθεί πως θα κάλυπτε τα ελλείμματα του ΤΑΕ και του ΤΑΕ, τα οποία είναι γύρω στα 160 εκατομμύρια ευρώ, μέχρι τώρα δεν το έχει πράξει. Επιπλέον δε, δεν έχει δώσει στον ΟΑΕΕ τα χρήματα τα οποία οφείλει ως κρατική επιχορήγηση-η χρηματοδότηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών είναι τριμερής”.


Εκείνο για το οποίο ανησυχούν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ είναι πως η καθυστέρηση επίλυσης του προβλήματος από την κυβέρνηση να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισφορών και τη μείωση των συντάξεων.


Την ανησυχία αυτή εκφράζει η ΓΣΕΒΕΕ μέσω επιστολής της στον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Μαγγίνα, όπου μεταξύ άλλων τονίζει χαρακτηριστικά “η συνεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης να επιλύσει το θέμα της χρηματοδότησης των Ταμείων που ενοποιούνται, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους και η πλήρης αδυναμία πληρωμής των συντάξεων , υποκρύπτει σχεδιασμούς για δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων που θα οδηγήσουν σε μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών”.


Στο σημείο αυτό ο κ. Τσιακίρογλου υπενθυμίζει παλαιότερη υπόσχεση του πρώην Υπουργού Απασχόλησης κ. Τσιτουρίδη, όταν και κατά το παρελθόν είχε εκφραστεί ο φόβος από τους ΜΜΕ για αύξηση εισφορών και μείωση συντάξεων έως και 30%, πως κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να συμβεί. Βέβαια ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξάνθης σημειώνει πως το μόνο εύκολο είναι να δίνονται υποσχέσεις. 


Όσο για το δια ταύτα προτείνει για μια ακόμη φορά στον κ. Κόντο μαζί με όλους του φορείς, ΓΣΕΒΕΕ, Ομοσπονδίες, Σωματεία να ασκήσουν πίεση προς την κυβέρνηση έτσι ώστε να μην γίνει πλέον και το Ταμείο του ΟΑΕΕ προβληματικό.


Παράλληλα, τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελεύθερων Επαγγελματιών Ξάνθης, Σωτήρης Τσιακίρογλου  προχωρά ένα βήμα παραπάνω και καταθέτει τη δική του πρόταση, έτσι ώστε ο Οργανισμός Ασφάλισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να λειτουργήσει με πιο στέρεες βάσεις προς όφελος των ασφαλισμένων του, κρούοντας επί προσθέτως και τον κώδωνα του κινδύνου για τους ΜΜΕ, καλώντας  τους σε επαγρύπνηση.


“Η δοτή διοίκηση του κ. Κόντου πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να μπει διοίκηση αιρετή πλέον, η οποία θα έχει κάποιον μικρομεσαίο, πρόεδρο που να προέρχεται από τους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον του Ταμείου αυτού. Γιατί γενικά το μέλλον όλων των κοινωνικών ασφαλίσεων είναι ζοφερό. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια νέα διοίκηση και όχι μια διοίκηση των 10-12 ετών, η οποία παίρνει παρατάσεις με Π.Δ .


Θέλουμε μια Διοίκηση που να μπορεί να σχεδιάσει, που θα μπορέσει να κατευθύνει την πορεία του νέου αυτού Οργανισμού, του ΟΑΕΕ .


Να τον κρατήσουμε σε σωστά επίπεδα, προκειμένου οι ασφαλισμένοι του να έχουν και σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά οπωσδήποτε και τις συντάξεις αυτές τις οποίες μας δίνουν να μη μειωθούν.


Δε θα πρέπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες να ξεχνάμε και το Π.Δ του ’99, όπου προβλεπόταν και μείωση έως και 35% των συντάξεων, θέμα που φοβάμαι πως θα μας απασχολήσει και για το οποίο θα υπάρξουν και εξελίξεις. Βέβαια είναι δεδομένος ο αγώνας μας για να διατηρήσουμε τα υπεσχημένα και τα κεκτημένα μας”.       


Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button