ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Τελικά ούτε και αυτή τη φορά τη γλιτώσαμε από τις πλημμύρες …. Μπορεί να έχει παρέλθει προ πολλού η εποχή που στα χωριά οι δρόμοι ήταν χωματόδρομοι και στις πόλεις ξεκινούσαν τα πρώτα έργα υποδομής, ύδρευσης, αποχετευτικά όμβριων κ.λ.π., ωστόσο ακόμη και σήμερα οι άνθρωποι και πολύ περισσότερο η αφεντιά μας, οι Έλληνες δεν καταφέραμε να θωρακιστούμε απέναντι σε επικίνδυνα και ακραία καιρικά φαινόμενα….

    Τελικά  ούτε και αυτή τη φορά  τη γλιτώσαμε από τις πλημμύρες ….


Μπορεί να έχει παρέλθει προ πολλού η εποχή που στα χωριά οι δρόμοι ήταν χωματόδρομοι και στις πόλεις ξεκινούσαν τα πρώτα έργα υποδομής, ύδρευσης, αποχετευτικά όμβριων κ.λ.π., ωστόσο ακόμη και σήμερα οι άνθρωποι και πολύ περισσότερο η αφεντιά μας, οι Έλληνες δεν καταφέραμε να θωρακιστούμε απέναντι σε επικίνδυνα και ακραία καιρικά φαινόμενα….


Κάθε φορά που η ΕΜΥ προβλέπει έντονες καταιγίδες και βροχοπτώσεις, οι κάτοικοι πολλών περιοχών της χώρας και από φέτος ακόμη περισσότερες λόγω των πυρκαγιών του καλοκαιριού, έντρομοι και ανήμποροι κάνουν το σταυρό τους για να δουν τι θα τους ξημερώσει ….


Αν τούτη τη φορά σταθούν τυχεροί και τους λυπηθούν τα “στοιχειά” της φύσης….


 



   Σε άλλα μέρη του πλανήτη και εννοείται φυσικά στις αναπτυγμένες χώρες με μπροστάρη  τις ΗΠΑ, καταστρώνουν τα σχεδία τους για να χτίσουν παραθεριστικές κατοικίες στο φεγγάρι και εμείς εδώ βγάζουμε με τους κουβάδες το νερό από τα σπίτια που πλημμυρίζουν από μια ξαφνική νεροποντή….. 


Τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης πέρασαν από τη χώρα μας και πάμε για το τέταρτο και ακόμη να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τα έργα υποδομής….


Και όχι μόνο δεν τα ολοκληρώσαμε , αλλά και αυτά που υποτίθεται πως κάναμε τα περισσότερα έχουν τα κακά τους χάλια…..


Αφήστε που κάποια  μέχρι να περάσουν από τη φάση της σύνταξης και της έγκρισης των μελετών στη φάση της υλοποίησης, οι τεχνικές τους και οι προδιαγραφές τους χαρακτηρίζονται ξεπερασμένες …..


Το ράβε-ξήλωνε, το χτίζε- γκρέμιζε αποδεικνύεται πολύ χρονοβόρο με αποτέλεσμα ποτέ να μην καταφέρνουμε να έχουμε ολοκληρώσει κάποιο έργο στην ώρα του….


Και άντε και πες ότι ένα έργο τελείωσε , πριν καλά-καλά παραδοθεί, ξαφνικά βλέπεις συνεργεία να έχουν κάνει κατάληψη σε αυτό για να ξεκινήσουν τις εργασίες επισκευής τους….


Αν δε με πιστεύεται, ένα θα σας γράψω “Εγνατία Οδός”….


 


    Μη μου πείτε ότι είμαι η μοναδική που διατυπώνω τούτη την παρατήρηση, πως στην πλειοψηφία τους τα έργα που κατά καιρούς παραδίδονται στους πολίτες, παρουσιάζουν τα περισσότερα κακοτεχνίες…..


 Και για του λόγου το αληθές, κοιτάξτε τους δρόμους όταν βρέχει….


Τα πλημμυρισμένα σπίτια από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις…


Υποτίθεται ότι έχουν  φροντίσει οι αρχές να κάνουν αντιπλημμυρικά έργα….


Εγκιβωτίσανε χειμάρρους, έκαναν αγωγούς ομβρίων, αποστραγγιστικά κανάλια, κλπ…κλπ….


Αφού λοιπόν μας θωρακίσανε καλά, πως κάθε λίγο και λιγάκι πλημμυρίζουμε, περιουσίες και καλλιέργειες καταστρέφονται και  οι απλοί και ταλαίπωροι πολίτες κλαίνε τη μοίρα τους….;


Και τι κοινότυπο… κάθε φορά τα καιρικά φαινόμενα να πλήττουν τις υποβαθμισμένες περιοχές και οικισμούς….


Παραδείγματα πάμπολλα… πιο πρόσφατο αυτό στο Νομό Ροδόπης….


Ο νομός κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι εικόνες που έκαναν το γύρω της χώρας ήταν από χωριά από τα οποία απουσίαζαν μεγάλα έργα υποδομής….


Κατά τα άλλα φορολογούνται οι πολίτες για να βελτιώσουν οι εκάστοτε αρχές  την ποιότητα ζωής των πολιτών…


 



    Σε κάθε θέση όμως  υπάρχει και ο αντίλογος….


Ένας αντίλογος που έρχεται τις περισσότερες φορές από εκείνους που έχουν επωμιστεί με την ευθύνη να φροντίζουν για το καλό των πολιτών….


Βγαίνει και λένε λοιπόν οι εκάστοτε κατά τόπους αρχές….εμείς κάνουμε ότι δύναται….δεν είναι στο χέρι μας τα έργα να τελειώνουν στην ώρα τους γιατί υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες…..


Και άντε τον παράγοντα καιρό τον καταλαβαίνω… γιατί όσο και να προσπαθήσουμε τελικά, δεν μπορούμε να τα βάλουμε με  τα “στοιχεια της φύσης”…με τις βουλές  του Θεού…..


Όσο για τους υπόλοιπους αστάθμητους παράγοντες, αυτούς τους υποψιάζομαι όπως φυσικά και εσείς,  για αυτό και δε χρειάζεται να τους κατονομάσω..


 Ενώ από την άλλη πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών και στους πολίτες, που χτίζουν όπου βρουν, λες κα δεν υπάρχουν τα αρμόδια όργανα που ελέγχουν και εγκρίνουν, πριν χορηγήσουν τις όποιες άδειες, όπου ακολουθείται η νόμιμη οδός…..


Ούτε φυσικά στέκει και η δικαιολογία πως δε φροντίζουν να καθαρίζουν τις σχάρες έξω από τα σπίτια τους….        

Σχετικά Άρθρα

Back to top button