Πότε θα δοθούν οι επιδοτήσεις στους καπνοπαραγωγούς της Ξάνθης;;;

Η καλλιέργεια καπνού ενώ αποτελούσε έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους του αγροτικού τομέα της χώρας μας, που απασχολούσε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της υπαίθρου, με ιδιαίτερα σημαντικές εισοδηματικές αποδόσεις για τους παραγωγούς, σήμερα με τις ανεύθυνες πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ η καπνοκαλλιέργεια φθίνει και οι καπνοπαραγωγοί οδηγούνται σε αδιέξοδο και απόγνωση.

Η καλλιέργεια καπνού ενώ αποτελούσε έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους του αγροτικού τομέα της χώρας μας, που απασχολούσε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της υπαίθρου, με ιδιαίτερα σημαντικές εισοδηματικές αποδόσεις για τους παραγωγούς, σήμερα με τις ανεύθυνες πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ η καπνοκαλλιέργεια φθίνει και οι καπνοπαραγωγοί οδηγούνται σε αδιέξοδο και απόγνωση.


Ιδιαίτερα σε περιοχές, όπως η Ξάνθη, που ο καπνός αποτελεί μονοκαλλιέργεια και την κύρια πηγή εισοδήματος για τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες του νομού, η κατάσταση εμφανίζεται ακόμη πιο δύσκολη και οι καπνοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν τις εκμεταλλεύσεις τους να οδηγούνται στην καταστροφή, χωρίς η κυβέρνηση να λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο που θα έβγαζε τον κλάδο από την κρίση ή έστω θα περιόριζε τις συνέπειες της κρίσης.


Επομένως, η λήψη μέτρων για την προστασία της καπνοκαλλιέργειας από την Πολιτεία, ενώ θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη ή έστω επιβεβλημένη, απουσιάζει παντελώς από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.


Οι καπνοπαραγωγοί έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους από την κυβέρνηση να τα ”βγάλουν πέρα μόνοι τους”, καθώς τη στιγμή που προσπαθούσαν να συνέλθουν από τις συνέπειες της προσαρμογής στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τη μείωση του εισοδήματός τους, η κυβέρνηση αρνείται να τους καταβάλει ακόμη και όσα δικαιούνται, όπως είναι η προκαταβολή και εξόφληση της επιδότησης του 2007, η οποία θα έπρεπε να τους είχε καταβληθεί από τις 16 Οκτωβρίου που ξεκινά το γεωργικό οικονομικό έτος για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει στην καταβολή των επιδοτήσεων του 2007 από τις 16 Οκτωβρίου, ενώ στη χώρα μας υπάρχουν και παραγωγοί που ακόμη δεν τους έχει χορηγηθεί η επιδότηση του προηγούμενου έτους 2006.


Από την άλλη, οι καπνοπαραγωγοί βρίσκονται σε ακόμη πιο δυσμενή θέση σε σχέση με τους συναδέλφους τους των άλλων προϊόντων, καθώς από το 2009 και μετά θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της περικοπής κατά 50% των επιδοτήσεών τους για τον καπνό, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ απέτυχε τον Απρίλιο του 2004 στις διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των καπνοπαραγωγών, τα οποία είχαν κατοχυρωθεί για όλα τα μεσογειακά προϊόντα (Καπνός, Ελαιόλαδο, Βαμβάκι) από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Συμβούλιο Κορυφής του Ιουνίου 2003.


Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, θα ανέμενε κανείς από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι θα έκανε μια συστηματική δουλειά όλο αυτό το διάστημα ώστε να προετοιμαστούν οι καπνοπαραγωγοί τόσο στις συνέπειες της νέας ΚΑΠ, όσο και στην περικοπή των επιδοτήσεών τους κατά 50% από το 2009.


Αντίθετα ο κρατικός μηχανισμός και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν εκπονήσει κανένα πρόγραμμα ενίσχυσης των καπνοπαραγωγών και την κατάθεση προτάσεων εναλλακτικών πηγών εισοδήματος για τους καπνοπαραγωγούς.


Έτσι, σήμερα οι καπνοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση για τα αδιέξοδα στα οποία τους έχει οδηγήσει η κυβέρνηση με τις πολιτικές της.


Οι καπνοπαραγωγοί αισθάνονται μοναξιά, αφού η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τα αιτήματά τους και τα προβλήματά τους και καθώς βλέπουν τις εκμεταλλεύσεις τους να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα για το πρόβλημα των καπνοπαραγωγών, χωρίς να δείχνει ότι  έχει τη βούληση να ελέγξει την κατάσταση και να λάβει μέτρα προστασίας και ενίσχυσής τους πριν να καταστραφούν ολοκληρωτικά.


Για όλους τους παραπάνω λόγους, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


 1. Πότε επιτέλους θα καταβάλει την προκαταβολή και την εξόφληση των επιδοτήσεων στους καπνοπαραγωγούς της Ξάνθης;


2. Προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί η Κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση την απώλεια και την περικοπή του 50% των επιδοτήσεων για τον καπνό μετά το 2009, ώστε να εξακολουθήσουν και οι καπνοπαραγωγοί να συνεχίσουν μέχρι το 2013 να λαμβάνουν ολόκληρη την επιδότηση, όπως ισχύει σε όλα τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα;


 3. Πότε επιτέλους διατίθεται να λάβει μέτρα για την προστασία της καπνοκαλλιέργειας και τον σχεδιασμό προγραμμάτων ενίσχυσης των καπνοπαραγωγών και τη διασφάλιση εναλλακτικών πηγών εισοδήματος;


Οι  Ερωτώντες Βουλευτές


Μάντατζη Τσετίν -Τσιρώνης Δημήτρης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button