Οργανωμένη αντίδραση στη ληστρική φοροεπιδρομή που πλήττει βάναυσα τα λαϊκά στρώματα

Αίτημα ένταξης θέματος στην ημερήσια διάταξη

στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξάνθης

 

 Κύριε Πρόεδρε,

 Σας παρακαλούμε να εντάξετε στην ημερήσια διάταξη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξάνθης, στις 26 Σεπτεμβρίου 2011 το εξής θέμα:

 Λήψη απόφασης επί της οργανωμένης αντίδρασης στη ληστρική φοροεπιδρομή που πλήττει βάναυσα τα λαϊκά στρώματα, με αιχμή τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, την αδυναμία των Σχο

Αίτημα ένταξης θέματος στην ημερήσια διάταξη

στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξάνθης

 

 Κύριε Πρόεδρε,

 Σας παρακαλούμε να εντάξετε στην ημερήσια διάταξη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξάνθης, στις 26 Σεπτεμβρίου 2011 το εξής θέμα:

 Λήψη απόφασης επί της οργανωμένης αντίδρασης στη ληστρική φοροεπιδρομή που πλήττει βάναυσα τα λαϊκά στρώματα, με αιχμή τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, την αδυναμία των Σχολικών Επιτροπών να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες των σχολικών μονάδων, την επιδείνωση της θέσης των ανέργων, των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, των φτωχών εργατών.

 Το ίδιο θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 με αίτημα να το εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, κρίνοντας ότι τα παραπάνω ζητήματα έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα. Η ανταπόκριση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, παρά τις επί μέρους επιφυλάξεις, θεωρούμε ότι ήταν θετική.

 

Με τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαιώνεται ότι «Καλλικράτης» σημαίνει κυβερνητικό όργανο σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης, εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και λαιμητόμος για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Παράλληλα, αναδεικνύονται οι ευθύνες διαχρονικά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και των αιρετών τους σε ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ που μαζί με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν και προετοίμασαν τον «Καλλικράτη» και την προώθηση της «οικονομικής αυτοτέλειας» της Τοπικής Διοίκησης. Σήμερα εφαρμόζουν, πρωτοστατώντας πολλές φορές, τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της κυβέρνησης, αρνούμενες να διεκδικήσουν πόρους, προσανατολιζόμενες αντίθετα στη λογική της φορομπηξίας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης, παραδέχτηκε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 στην ουσία είναι ο προϋπολογισμός του 2009, χωρίς τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες. Στο κόστος αυτών θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος των μεταφερόμενων με τον «Καλλικράτη» αρμοδιοτήτων. Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της ίδιας της ΚΕΔΚΕ, το κόστος των ήδη μεταφερθεισών αρμοδιοτήτων φτάνει τα 642 εκατομμύρια ευρώ και των μεταφερομένων με τον «Καλλικράτη», περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι περικοπές στα έσοδα των δήμων κατά 500 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο και κατά 490 εκατομμύρια ευρώ από την παρακράτηση του 10% των πόρων της τοπικής διοίκησης.

Στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο πριν λίγους μήνες καθρεφτίζεται στο ακέραιο η βάρβαρη ταξική πολιτική που εκφράζεται με πετσόκομμα μισθών, νέα ομηρία συμβασιούχων με μερική απασχόληση, με τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων στο γύψο, με τις ακάλυπτες ανάγκες σε Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς.

Καλούμε το λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του και καταθέτουμε προτάσεις πάλης και μέτρα για άμεση υλοποίηση:

  1. 1.    Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά από την κυβέρνηση να δώσει τα χρήματα που χρωστάει και να μην υπάρξουν περικοπές σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση σχολείων, με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα. Αντίθετα αυτές πρέπει να απλωθούν σε περίοδο κρίσης γιατί η φτώχεια έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και πρέπει αυτές οι δραστηριότητες να είναι δωρεάν και να προσφέρονται από ανθρώπους οι οποίοι να έχουν μισθό και εργασιακά δικαιώματα και έτσι να δίνουν απερίσπαστοι και από καρδιάς τη μάχη για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».
  2. 2.    Το Δημοτικό συμβούλιο απαιτεί γενναία χρηματοδότηση του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσα από τη φορολόγηση 45% του μεγάλου κεφαλαίου.
  3. 3.    Αντιπροσωπεία του Δήμου με παραστάσεις προς την κυβέρνηση να προβάλει το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας, με ταυτόχρονη κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης στα οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, στην εκπαίδευση και στην υγεία. Διοργάνωση λαϊκών συνελεύσεων ή άλλης μορφής εκδηλώσεων για το συγκεκριμένο θέμα σε κάθε γειτονιά και αν είναι δυνατόν σε χώρους δουλειάς.
  4. 4.    Αποφασίζουμε να συζητήσουμε άμεσα σε ειδική συνεδρίαση γιατη μείωση των τελών για μισθωτούς – αυτοαπασχολούμενους και άμεση κατάργησή τους για φτωχούς και ανέργους.
  5. 5.    Συγκαλείται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου η σχολική επιτροπή του Δήμου και συντονίζει τη δράση της με σωματεία εκπαιδευτικών και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων με προσανατολισμό την άμεση χορήγηση των βιβλίων που σήμερα λείπουν, την εξασφάλιση πιστώσεων για τη θέρμανση και την υγιεινή και ασφάλεια των σχολικών χώρων.
  6. 6.    Ο Δήμος Ξάνθης δεν θα απολύσει ούτε έναν εργαζόμενο είτε άμεσα είτε με τη μορφή του μεσαιωνικού μέτρου της εφεδρείας. Αντίθετα θα προσλάβει επαρκές προσωπικό στο δήμο με μόνιμη και σταθερή δουλειά σε τομείς που αφορούν την καθαριότητα και τις κοινωνικές δραστηριότητές του.
  7. 7.    Ο Δήμος εντός του επόμενου μήνα, μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου και με ευθύνη του αντίστοιχου Αντιδημάρχου να αποφασίσει να καταργηθούν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς για εργαζόμενους με οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο από το όριο φτώχειας (έχει οριστεί στις 11000 Ευρώ από το 2008) και τη σοβαρή μείωσή τους για κάθε οικογένεια. Με την ίδια απόφαση να ζητηθεί η ενίσχυση σε προσωπικό, ιδίως εκπαιδευτικό, ώστε οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί να καλύψουν και τις ανάγκες άνεργων ζευγαριών. Να μην επεκταθεί το ωράριο των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, γιατί με τον τρόπο αυτό σταδιακά οι σταθμοί θα χάσουν τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα.
  8. 8.    Βασικό κριτήριο για μας είναι η οικονομική κατάσταση των φορολογούμενων δημοτών. Με βάση αυτή τη θέση μας ζητήσαμε ήδη από το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο να συζητηθούν μέτρα για την ανακούφιση των οικονομικά αδύνατων χαμηλοσυνταξιούχων, ΑΜΕΑ, χαμηλόμισθων. Αποφασίζουμε ότι δεν θα διακοπεί η υδροδότηση σε κανέναν άνεργο, αλλά και εργαζόμενο ή αυταπασχολούμενο ο οποίος βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία.
  9. 9.    Σε συνεννόηση με το ΚΤΕΛ, αποφασίζουμε την επιδότηση των εισιτηρίων, ώστε να υπάρξουν ζώνες εντός της ημέρας όπου οι εργαζόμενοι, οι μαθητές, οι φοιτητές και όσοι έχουν πραγματικές ανάγκες θα μετακινούνται δωρεάν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

10.Τα δημόσια έργα αντί να αποτελούν δικαίωμα για τη δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση του λαού, αποτελούν ένα ακόμη πεδίο αφαίμαξης των ήδη πενιχρών λαϊκών εισοδημάτων. Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι τα διόδια είναι μέρος του πολέμου που έχουν εξαπολύσει κατά του λαού ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ε.Ε. για να προστατέψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Τα διόδια και οι διαρκείς αυξήσεις δεν έγιναν για καλύτερους δρόμους, αλλά για να ωφεληθούν οι μεγαλοεργολάβοι. «Καμιά ανοχή στη ληστεία μέσω των διοδίων. Να καταργηθούν τώρα όλα!». Συμβολική κατάληψη του χώρου όπου πρόκειται να λειτουργήσουν πολύ σύντομα τα διόδια στο νομό μας στις 3 του Οκτώβρη, παραμονή της ημέρας απελευθέρωσης της πόλης.

11.Ο Δήμαρχος και το προεδρείο του Δήμου να προβεί μέσα στην εβδομάδα σε παράσταση προς την τοπική Διοίκηση της ΔΕΗ και να ζητήσει αφ’ ενός να μην κοπεί το ρεύμα σε όποιον συμπολίτη αδυνατεί αντικειμενικά να καταβάλει τη δαπάνη που αναλογεί στην κατανάλωση ρεύματος. Κυρίως, όμως να απαιτήσει να μην εισπραχθεί από τη ΔΕΗ το τέλος για τα ακίνητα. Ο λαός δεν θέλει, αλλά κυρίως δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το δυσβάσταχτο βάρος και να μην μας διαφεύγει ότι μέρος των απλήρωτων σήμερα λογαριασμών αφορά και τα έσοδα του Δήμου.

12.Θεωρούμε δίκαιη την απαίτηση των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων να μην πληρώσουν τα χαράτσια είτε τα φορολογικά είτε εκείνα που αφορούν το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, αλλά και όσα τους επιφυλάσσουν για το άμεσο μέλλον και μόνο σκοπό έχουν τη σωτηρία των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων και όσων με δυο λόγια απομυζούν τον πλούτο που παράγουν με τον ιδρώτα τους οι εργαζόμενοι. Το Δημοτικό Συμβούλιο να παραβρεθεί στη ΔΟΥ Ξάνθης την ημέρα που οι εργαζόμενοι μαζικά και οργανωμένα θα καταθέσουν ανεξόφλητα τα φοροχαράτσια.

 

Ξάνθη 26 Σεπτεμβρίου 2011

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button