«Ο οικονομικός πόλεμος μαίνεται…..»

Άρχισαν να ηχούν δυνατά τα τύμπανα του οικονομικού πολέμου σε βάρος της χώρας μας …..
Ένας πόλεμος που εδώ και ένα περίπου χρόνο, άλλοτε μαίνεται στα φανερά, όπως στη συγκεκριμένη περίοδο και άλλοτε εξελίσσεται αθόρυβα και παρασκηνιακά….
Σαν το φτωχό συγγενή των ευρωπαίων εταίρων μας των χωρών του Βορρά έχουμε γίνει το κλωτσοσκούφι τους, που μας μεταχειρίζονται κατά το δοκούν…..

Άρχισαν να ηχούν δυνατά τα τύμπανα του οικονομικού πολέμου  σε βάρος της χώρας μας …..


Ένας πόλεμος που εδώ και ένα περίπου χρόνο, άλλοτε  μαίνεται στα φανερά, όπως  στη συγκεκριμένη περίοδο και άλλοτε εξελίσσεται αθόρυβα και παρασκηνιακά….


Σαν  το φτωχό συγγενή των ευρωπαίων εταίρων μας των χωρών του Βορρά έχουμε γίνει το κλωτσοσκούφι τους, που μας μεταχειρίζονται κατά το δοκούν…..


Στις πλάτες της Ελλάδας και των Ελλήνων παίζονται απίστευτα κερδοσκοπικά παιχνίδια όλο αυτό το διάστημα και ούτε ένας κατά τα άλλα σύμμαχός μας βγαίνει να μας υπερασπιστεί….


Τα όργανα άρχισαν για τα καλά και πάλι, καθώς πλησίασε η ώρα για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου….. 


Ασκούν ψυχολογικό πόλεμο στην κυβέρνηση προκειμένου να την πιέσουν να πάρει πάραυτα πρόσθετα μέτρα λιτότητας για να μειώσει τις αμέτρητες μαύρες τρύπες της…..


Οι οποίες παρεμπιπτόντως αντί να μειώνονται με τις νυχθημερόν θυσίες των Ελλήνων, αυτές πληθαίνουν…..


 


Οι ελεγκτές της Τρόικας βρίσκονται στην Αθήνα και κάνουν φύλλο και φτερό τις δαπάνες και τους προϋπολογισμούς των υπουργείων και ότι άλλο θεωρούν απαραίτητο, προκειμένου να κρίνουν αν η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα  τα όσα διατάσσει το μνημόνιο…..


Κατά την επταήμερη παραμονή τους στην Ελλάδα σχεδιάζουν να επισκεφτούν και την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να ελέγξουν αν τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα συμφωνούν με τα δικά τους…..


Κοινώς έχουν βγει στη γύρα και ξεσκονίζουν τα πάντα γύρω από τα δημοσιονομικά της χώρας …..


Ενώ θα συναντηθούν και με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να σφυγμομετρήσουν αντιδράσεις και να υπολογίσουν τα αποθέματα υπομονής και αντοχής που διαθέτουν για την επιβολή και νέων μέτρων…..


 


Και ενώ λοιπόν οι ελεγκτές συνεχίζουν απτόητοι και ανεπηρέαστοι το έργο τους, έφτασε και η είδηση ότι αναβάλλεται για το Γενάρη η καταβολή της γ΄ δόσης του μηχανισμού στήριξης…..


Αμέσως σήμανε συναγερμός και όλοι έπιασαν ότι «όπλα» διέθεταν …..


Ο πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε Βρυξέλλες ….


Το αν οι αστραπές και οι βροντές του Γιώργου έπιασαν τόπο και βγήκε η Κομισιόν και διέψευσε τις φήμες ή κάτι άλλο κρύβεται ο χρόνος θα δείξει ….


Γιατί είπαμε, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά…..


Πάντως η Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής για τον Ιανουάριο της τρίτης δόσης των εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ  του πακέτου στήριξης…..   


Μόνο που τελικά τα χρήματα φαίνεται πως θα τα πάρουμε όντως τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις επισημάνσεις του υπουργείου Οικονομικών της χώρας μας, αφού η εκταμίευση του παραπάνω ποσού θα ολοκληρωθεί στις αρχές του νέου χρόνου…..


Άρα, μην περιμένετε να κάνετε καλά Χριστούγεννα…..


 


Όπως και να έχει ο οικονομικός πόλεμος σε βάρος της χώρας μας μαίνεται και τα παιχνίδια κερδοσκοπίας συνεχίζονται…..


Οι εκλογές τελείωσαν και άρα τώρα μπορούν να πιέσουν την κυβέρνηση να πάρει και πρόσθετα μέτρα, παρόλο που η ίδια προεκλογικά διαβεβαίωνε ότι δε θα το πράξει….


Πάντως έτσι όπως εξελίσσεται η υπόθεση της εκταμίευσης της τρίτης δόσης, θέλει δε θέλει τα μέτρα θα τα πάρει αναγκαστικά….


Και από την άλλη και εμείς όσο και αν φωνάξουμε και αντιδράσουμε στο τέλος θα τα δεχτούμε…..


Μόνο που δεν ξέρω και κατά πόσο θα τα αντέξουμε….


Εδώ και μήνες ακούμε για επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη φορολογία, την αγορά εργασίας και τη δημόσια διοίκηση και μέχρι  στιγμής  η κυβέρνηση φοβούμενη το πολιτικό κόστος προχωρά με βήματα χελώνας, εξαγριώνοντας από την άλλη πλευρά την Τρόικα, η οποία με τη σειρά της αρχίζει τις απειλές…..


 


Και στο τέλος οι Έλληνες τι διαπιστώνουμε ….;


Ότι υπάρχει στασιμότητα των πάντων, ότι η ανάπτυξη καθυστερεί όλο και περισσότερο, ενώ οι στρατιές των ανέργων αυξάνονται ξεπερνώντας τις εξακόσιες χιλιάδες…..


Πότε θα φτάσουμε στο δια ταύτα….;


Μήπως έφτασε η ώρα να δώσουν τα χέρια οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κομμάτων και να συστρατευτούν σε ένα αραγές εθνικό μέτωπο  για να βγάλουν τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο την έχουν οδηγήσει οι δικές τους πολιτικές ….;


Μήπως ήρθε ο καιρός να πάρουν παραδείγματα από Έλληνες πολιτικούς που με τις πράξεις τους σημάδεψαν τη νεότερη ελληνική ιστορία ….;


Και για παράδειγμα τους φέρνω τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας και αυτό που είχε δηλώσει όταν η χώρα μας ήταν ψωροκώσταινα …


Ιωάννης Καποδίστριας
«Εφόσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτη πενίαν».


 


Ας το σκεφτούν λιγάκι αυτό ο Παπανδρέου και οι λοιποί αρχηγοί των κομμάτων, καθώς και οι 300 βουλευτές μας όταν έρθει η ώρα να αποφασίσουν και να ψηφίσουν πρόσθετα μέτρα λιτότητας σε βάρος των πολιτών…..


Μια μικρή αναστολή στην καταβολή των βουλευτικών τους αποζημιώσεων και συντάξεων –μπορεί να ακούγεται λαϊκισμός, όμως δεν είναι- ίσως έδινε μια μικρή ανάσα στην εθνική μας οικονομία και αποτελούσε ένα καλό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στην Τρόικα…..


Αν  οι πολιτικοί μας δώσουν το καλό παράδειγμα, τότε και οι πολίτες θα δεχτούν πιο εύκολα τα όποια μέτρα για την ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας , αξιοπιστίας και υπερηφάνειας …..


Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίζει να είναι διαχρονική η άποψη του Εμμανουήλ Ροϊδη του λόγιου, συγγραφέα και δημοσιογράφου ο οποίος είχε πει


 «Η Ελλάς δαπάνησε άπαν το χρήμα του λαού, αντί έργων χρησίμων, εις συντήρησιν κοπαδιού κομματικών κηφήνων, χάριν του οποίου στέργει την πενίαν, την κακοπραγίαν, την ασημότητα και τους εμπαιγμούς του κόσμου όλου».


Ποιο επίκαιρος από ποτέ…..


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button