ΆρθραΕκλογές

Η Ξάνθη μπορεί να ωφεληθεί με νέα έργα και στήριξη των επιχειρήσεων μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Θράκη

Η τετραετία διακυβέρνησης της ΝΔ δεν θα μείνει στην ιστορία μόνο για το σκάνδαλο των υποκλοπών, τον πρωτοφανή αριθμό απευθείας αναθέσεων ή τις επιδοτήσεις που έδωσε στο καρτέλ της ενέργειας. Μετά την κρίση του κορωνοϊού, ένα ιδιαίτερα μεγάλο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης δόθηκε στη χώρα μας, το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο η κυβέρνηση απέκλεισε τις μικρές επιχειρήσεις προς όφελος των μεγάλων ομίλων. Οι επιχειρηματίες της Ξάνθης πιθανότατα δε γνωρίζουν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούσε να τους χρηματοδοτήσει για να ανακάμψουν από την οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός, όπως έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έβαλαν στο επίκεντρο την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Παρότι αυτή αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και στη χώρα μας, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προτίμησε να τις αποκλείσει.

Τέτοιες πολιτικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης άφησαν αρνητικό αποτύπωμα σε ολόκληρη τη χώρα αλλά πολύ περισσότερο στην περιοχή μας. Πρόκειται για μια τετραετία κατά την οποία η συζήτηση δε γίνεται πλέον για τον ρυθμό ανάπτυξης αλλά για τον ρυθμό φτωχοποίησης. Μάλιστα, η περιοχή μας κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή την μεγαλύτερη αύξηση  φτώχειας. Φτωχύναμε περισσότερο από τους υπόλοιπους Έλληνες και πιο γρήγορα. Το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων έπεσε ενώ την ίδια στιγμή, βάσει σχεδίου πολλές από τις δημόσιες υποδομές, όπως αυτές της υγείας, απαξιώθηκαν και αφέθηκαν στην τύχη τους.

Μετά από μια τετραετία φτωχοποίησης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εναλλακτικό σχέδιο για την πραγματική ανάκαμψη ολόκληρης της χώρας.

Σε αυτό το σχέδιο, περιλαμβάνεται και η δίκαιη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπάρχει ακόμα περιθώριο για να αναθεωρηθεί το Ταμείο και μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να το κάνει ώστε να αξιοποιηθούν οι πόροι χωρίς αποκλεισμούς.

Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία για την Ξάνθη, αφού το Ταμείο δίνει τη δυνατότητα για πολλές παρεμβάσεις. Μια από αυτές είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Θράκη με ισχυρό αντίκτυπο και στην Ξάνθη,  που θα απαντά στα θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της.

Πρώτο μέλημα του Προγράμματος θα είναι η υποστήριξη της παραμεθόριας μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με χρηματοδότηση των υφιστάμενων επιχειρήσεων αλλά και κίνητρα για να ιδρυθούν νέες, βιώσιμες επιχειρήσεις. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, χορηγώντας επιδοτήσεις και αλλά χαμηλότοκα δάνεια. Επιχειρήσεις της Ξάνθης θα μπορούν ωφεληθούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής που διανύουμε, ώστε όχι απλά να επιβιώσουν αλλά να αναβαθμιστούν τεχνολογικά και να καινοτομήσουν. Σε αυτήν την κατεύθυνση, μπορούν να ληφθούν μέτρα και για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο μεταφορικό κόστος καθώς και το αυξημένο κόστος ενέργειας.

Στον τομέα της βελτίωσης των υποδομών, μπορούν να ενταχθούν μεγάλα αλλά και μικρά έργα για να γίνει η Ξάνθη ένας ελκυστικός τόπος για τους κατοίκους. Αρμόδιοι για να προτείνουν τέτοια έργα είναι οι τοπικοί φορείς, μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης. Στόχος τέτοιων έργων είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η δημιουργία κινήτρων για την εγκατάσταση νέων κατοίκων στην περιοχή. Είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ερημοποίηση των χωριών μας και η φυγή των νέων προς τα αστικά κέντρα. Στο ίδιο πλαίσιο, για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα, μπορούν να γίνουν τοπικές υποδομές, όπως έργα αντιπλημμυρικά, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά, που θα λύσουν προβλήματα των αγροτών ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύουν το περιβάλλον.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε μοχλό ανάπτυξης. Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία του τεχνολογικού campus, το οποίο θα πλαισιώσει τη Πολυτεχνική Σχολή στην Ξάνθη και θα τροφοδοτείται από αυτήν. Με αυτόν τον τρόπο, η Ξάνθη θα συγκρατήσει  ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης ενώ επιχειρήσεις ολόκληρης της Θράκης θα μπορούν να ωφεληθούν από τις υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα παρέχονται σε αυτό.

Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας που έχει το Πρόγραμμα δεν περιορίζεται μόνο σε έργα υποδομής αλλά μπορεί να συμπεριλάβει και παρεμβάσεις με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. Για παράδειγμα, πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξοπλιστεί πλήρως το Νοσοκομείο της Ξάνθης και να αναβαθμιστεί προς όφελος όλων των Ξανθιωτών. Κατά την προηγούμενη τετραετία, το Νοσοκομείο απαξιώθηκε πλήρως κάνοντας ιδιαίτερα δύσκολη την  πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη. Η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί με αναβάθμιση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου αξιοποιώντας πόρους από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, παράλληλα με την στελέχωση του με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις δυνατότητες που προσφέρει για την Ξάνθη το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που σχεδιάζουμε. Η δυσμενής κατάσταση που διαμορφώθηκε την προηγούμενη τετραετία πρέπει να αλλάξει χωρίς καμία καθυστέρηση. Μπορούμε να το κάνουμε, αξιοποιώντας την εμπειρία μας και εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο και δίκαιο σχέδιο που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, για όφελος όλων των συμπολιτών μας.

Στάθης Γιαννακίδης

Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. ΞΑΝΘΗΣ

πρώην Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button