Τιμήθηκε και φέτος το Έπος του 1940

Αν και ο καιρός ήταν συννεφιασμένος και απειλητικός για βροχή, τελικά έγινε σύμμαχος και επέτρεψε να πραγματοποιηθούν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και να κορυφωθούν, όπως πάντα, με τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Αν και ο καιρός ήταν συννεφιασμένος και απειλητικός για βροχή, τελικά έγινε σύμμαχος και επέτρεψε να πραγματοποιηθούν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και να κορυφωθούν, όπως πάντα, με τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.


Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τα πεζοδρόμια της ομώνυμης κεντρικής οδού της πόλης για να δει και να χειροκροτήσει τους νέους της Ξάνθης να τιμούν  με την παρέλασή  τους ήρωες του Έπους του ’40.


Αν και πέρασαν 67 χρόνια από εκείνο το ηρωϊκό ΟΧΙ και τη θυσία των προγόνων, το μήνυμα της Επετείου μένει πάντα διαχρονικό και κατανοητό από μικρούς και μεγάλους.


Πριν από την καθιερωμένη παρέλαση, το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Της Του Θεού, χοροστατούντος  του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμονος και παρουσία του εκπροσώπου της κυβέρνησης, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου των Εξωτερικών, κ. Δημήτρη Κατσούδα, καθώς και  των αρχών και φορέων του νομού και πολιτών.


Μετά το πέρας της Δοξολογίας τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος καθηγήτρια του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Ξάνθης, κ. Κελλίδου Αναστασία.


Ακολούθως ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης έδωσε δεξίωση προς τιμή των Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου στην αίθουσα τελετών της Νομαρχίας.


Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, τελέσθηκε η επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο της πόλης και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.


Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, όπου μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, κ. Κατσούδας, αλλά και οι τοπικές αρχές χειροκρότησαν τους νέους που παρέλαυναν. Για μια ακόμη φορά το θερμότερο χειροκρότημα του κόσμου απέσπασαν τα στρατιωτικά αγήματα, τα οποία με το βηματισμό τους προκαλούσαν ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας τους πολίτες που έδωσαν το παρόν και στη φετινή παρέλαση.


  ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ


ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ


  Γ.Γ. ΥΠΕΞ, Δημήτρης Κατσούδας


“Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που βρίσκομαι πίσω στην Ξάνθη υπό την του γενικού Γραμματέα του Υπουργείου των Εξωτερικών, σε μια περιοχή, η οποία για άλλη μια φορά-γιατί είναι πολλές οι φορές που έχω έρθει εδώ-βλέπω να σφύζει από ζωή από ενθουσιασμό.


Και η όλη παρουσίαση της παρέλασης, η συμμετοχή του κόσμου, αλλά και το όλο πνεύμα που συνάντησα από χθες και μέχρι σήμερα το βράδυ που θα φύγω, μου δίνουν αισιοδοξία ότι αυτή εδώ η περιοχή θα γίνει μια από τις πιο δυναμικές περιοχές της Ελλάδας”.


 ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ, κκ Παντελεήμων     


“Θα ήθελα να ευχηθώ σε ολόκληρο το λαό μας σήμερα αυτή τη λαμπρή ημέρα, που ο ελληνικός λαός, θα λέγαμε, διέσωσε την αξιοπρέπεια όλου του πολιτισμένου κόσμου με το ΟΧΙ και την αντίστασή του. Να ευχηθώ ο Θεός να χαρίζει στο λαό μας και σε ολόκληρο τον κόσμο την ειρήνη, την αγάπη και τη συνεργασία.


Θα ήθελα να συγχαρώ τα παιδιά μας, τη μαθητιώσα νεολαία, αλλά και τα στρατευμένα μας παιδιά, που πέρασαν από μπροστά μας, τιμώντας αυτή την ημέρα και τιμώντας και εκείνους οι οποίοι θυσιάστηκαν και έπεσαν για να ζούμε εμείς ελεύθερα. Και να κλείσω τις ευχές με εκείνη την προσευχή της Εκκλησίας προς τον Χριστό “εμάς τους επιζώντες σήμερα να μας καταστήσει άξιους αυτής της ελευθερίας, ούτως ώστε σωστά να την αξιοποιήσουμε για το καλό του λαού μας και ολόκληρου του κόσμου”. Χρόνια Πολλά”.


 ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Δ’ΣΣ , Π. Τσαλικίδης


“Ασφαλώς είμαστε έτοιμοι ως Ένοπλες Δυνάμεις, ως Δ’ΣΣ στην ευαίσθητη αυτή περιοχή να φανούμε αντάξιοι αυτών που θυσιάστηκαν και συγκεκριμένα πριν από 67 χρόνια παππούδες και γιαγιάδες ήταν. Διαβάσαμε στην ιστορία, αλλά ακούσαμε και αφηγήσεις της θυσίας και της προσφοράς τους.


Να είμαστε και εμείς καλοί πατριώτες, καλοί στρατιώτες, να υπηρετούμε την ειρήνη, διατηρώντας υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας. Το οφείλουμε αυτό σε εκείνους που έπεσαν το 1940.


Και σε όλους τους συμπολίτες εύχομαι με την ευκαιρία της επετείου αυτής, χρόνια πολλά και προκομμένα”.


 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΞΑΝΘΗΣ,


Π. Σγουρίδης


“Το ΟΧΙ σήμερα έχει μια άλλη σημασία. Τότε ο λαός είπε ΟΧΙ απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό. Προάσπισε τη Δημοκρατία. Προάσπισε την ελευθερία του. Σήμερα θα πρέπει ο ίδιος λαός να πει ένα ναι στον Εθελοντισμό, να πει ένα ναι στην αλληλεγγύη. Θα πρέπει να πει ένα ναι στην κοινωνική συνοχή. Θα πρέπει να παλέψει για νέα ιδανικά . Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός και η σημερινή παρέλαση το απέδειξε. Το βλέμμα όλων των παιδιών έδειχνε τη θέλησή τους για αυτόν το νέο πατριωτισμό, πάνω στον οποίο θα στηρίξουμε τα οράματά μας για τη σύγχρονη Ελλάδα”. 


 ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΞΑΝΘΗΣ,


Γιώργος Παυλίδης


“Εξήντα επτά χρόνια μετά το Έπος του 1940, η Εθνική Επέτειος, μια μέρα μνήμης, μια μέρα διδαχής, μια μέρα παραδειγματισμού, αλλά και μια μέρα υποχρέωσης για να παραδώσουμε αυτό που παραλάβαμε στις επόμενες γενιές.


Σήμερα καμαρώσαμε τα παιδιά μας, τη μαθητιώσα νεολαία, αλλά και τους στρατευμένους, που όλοι μαζί εγγυώνται την πορεία αυτής της πατρίδας προς το μέλλον.


Χρόνια Πολλά σε όλους”.                                                                                     


Δέσποινα Γκούμα


Σχετικά Άρθρα

Back to top button