“ΟΧΙ στις σειρήνες της πόλωσης και της συρρίκνωσης…”

Την Ξάνθη επισκέφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ένας εκ των τριών υποψηφίων για την προεδρία του Κινήματος στις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου, Κώστας Σκανδαλίδης.

Την Ξάνθη επισκέφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ένας εκ των τριών υποψηφίων για την προεδρία του Κινήματος στις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου, Κώστας Σκανδαλίδης.


Κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του, πρώτος σταθμός των επαφών που πραγματοποίησε ήταν, στις 11 το πρωί στα γραφεία της νομαρχιακής οργάνωσης, όπου συναντήθηκε με το συντονιστή και τα μέλη της Ν.Ε. Ξάνθης, όπου και τους ανέπτυξε τις θέσεις και προτάσεις του, αλλά και το τι θα πρέπει να ακολουθήσει την επ’ αύριο της 11ης ή 18ης Νοεμβρίου , προκειμένου να συνεχίσει την ιστορική του διαδρομή το ΠΑΣΟΚ.


Ακολούθως, πριν από τη συνάντηση του με τοπικά στελέχη  και φίλους του κόμματος σε ξενοδοχείο της πόλης, παραχώρησε συνέντευξη τύπου τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, στον ίδιο χώρο.


Στην επικοινωνία του με τους δημοσιογράφους εμφανίστηκε ενωτικός και σίγουρος πως το ΠΑΣΟΚ, θα καταφέρει τελικά να βγει από το τέλμα.


Με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου του ΟΧΙ, ο Κώστας Σκανδαλίδης κάλεσε τα στελέχη, τα μέλη και του φίλους του ΠΑΣΟΚ να πουν “όχι”  στις σειρήνες της πόλωσης, της αντιπαράθεσης, της προσωπικής διαπάλης και σε κάθε τι που οδηγεί στη συρρίκνωση του Κινήματος.


Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη την επόμενη της εκλογής του νέου προέδρου το ΠΑΣΟΚ να βγει μπροστά στη βάση και να κάνει πορεία στο λαό και να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να προχωρήσει σε πολιτικές ανατροπές.


Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση που έκανε ο ένας εκ των τριών υποψηφίων της 11ης Νοεμβρίου, για την υποψηφιότητά του, πως είναι ένα σταθμός της όλης διαδρομής του μέσα στο ΠΑΣΟΚ.


“Η 11η Νοεμβρίου δεν είναι ο αυτοσκοπός. Δεν είναι ο θάνατός σου η ζωή μου, που δίνει χαρακτηριστικά διπολικής αναμέτρησης και διαπαραταξιακής αναμέτρησης. Είναι ένας κρίσιμος σταθμός που είναι σημείο στη διαδρομή. Κα ασφαλώς η διαδρομή της παράταξης είναι πέρα και έξω από τη διαδρομή των προσώπων. Αυτό να είναι σαφές προς πάσα κατεύθυνση”.


Παράλληλα ο κ. Σκανδαλίδης προσέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα για την ενότητα και το αύριο του ΠΑΣΟΚ τα όσα θα διαδραματισθούν και θα αποφασισθούν μέσα από την επικείμενη Εθνική Συνδιάσκεψη που θα ακολουθήσει.


“Πιστεύω πως αν στην Εθνική Συνδιάσκεψη οι αποφάσεις, όχι οι τυπικές με ψηφοφορίες, αλλά οι ουσιαστικές αποφάσεις δώσουν εκείνη την κατεύθυνση που να μας δεσμεύουν όλους, έχω την εντύπωση πως όλα θα πάνε καλά”.


Ενότητα, σύνθεση πολιτική απόφαση, είναι αυτά που θα διασφαλίσουν το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα τον εσωκομματικών εκλογών. 


Για τον Κώστα Σκανδαλίδη, η νίκη  του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές δεν εξαρτάται από το ποιος θα είναι πρόεδρος του κόμματος, αλλά από τις πολιτικές ανατροπές που θα γίνουν, τις νέες πολιτικές και προοπτικές, που θα αποδεικνύονται στην πράξη και όχι με αοριστολογίες κα ευχολόγια.


Στο μεταξύ για τον ίδιο δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του Καταστατικού, ούτε και επί της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για την εκλογή του προέδρου του κόμματος. 


Ωστόσο επανέλαβε την προσωπική του άποψη που είχε καταθέσει από το 1999 όντας Γραμματέας του Κόμματος, πως ο Πρόεδρος θα πρέπει να εκλέγεται από τα μέλη  του ΠΑΣΟΚ και ο Γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου από το Συνέδριο. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου τόνισε αρκετές φορές πως η βάση του ΠΑΣΟΚ παραμένει αδιάσπαστη και κάλεσε όλους αυτούς που δημιουργούν τις εντάσεις να αναρωτηθούν για το αύριο και να αναθεωρήσουν τις τακτικές τους “όσο είναι καιρός πρέπει να αλλάξουμε ρότα”.


Σημείωσε πως η εικόνα του ΠΑΣΟΚ υπέστη ανεπανόρθωτη φθορά από τη μεγάλη έκθεση στα τηλεοπτικά παράθυρα.


Σε ότι αφορά τη δική του υποψηφιότητα, υπογράμμισε πως κατέστησε σαφές το στίγμα του. Επιθυμεί μια κυβερνώσα αριστερά, καθώς μπορεί να δώσει λύσεις σε μια κοινωνία, να κατοχυρώσει το δικαίωμα στην ευημερία, να ανασυντάξει με τολμηρές αλλαγές την πολιτεία και τους θεσμούς και γενικά να εξασφαλίσει μια κοινωνία με κανόνες και διαφάνεια παντού.


Απαντώντας για τις δημοσκοπήσεις που το φέρνουν με χαμηλά ποσοστά, τόνισε πως δεν τον ενδιαφέρουν τέτοιου είδους έρευνες, επισημαίνοντας πως αυτό που ο ίδιος εισπράττει είναι πως πάρα πολλοί στη βάση του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με τις δικές του θέσεις. ” Θέλω οι προτάσεις που κάνω να είναι πλειοψηφικές. Να απηχούν το μεγαλύτερο μέρος της βάσης. Γιατί για μένα το ταξίδι συνεχίζεται και μετά την 11η Νοεμβρίου…..Δεν έχω ούτε υποτακτικούς, ούτε στρατιώτες”.


Ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε παράλληλα πως αν στις εκλογές της 11ης  Νοεμβρίου δεν έρθει δεύτερος, και υπάρξει και επόμενος γύρος, θα ξεκαθαρίσει τη θέση του αμέσως, τη 12η του μηνός.


Οι ερωτήσεις που του τέθηκαν από τον “ΑΓΩΝΑ”:


-Για το αν μπορεί να γίνει πολιτική ανατροπή χωρίς ανατροπή προσώπων.


“Όχι δεν μπορεί να γίνει. Αλλά η ανατροπή προσώπων να μη γίνεται με τη λογική φύγε εσύ έλα, εσύ, αλλά μέσα από συλλογικές διαδικασίες και αξιολογήσεις”.


 -Για την αξιοκρατία μέσα στο κόμμα.


“Το ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλά χρόνια έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της συλλογικότητας και της πραγματικής εσωκομματικής δημοκρατίας, που είναι η συνειδητή συμμετοχή των μελών μέσα από τα συλλογικά όργανα στη διαμόρφωση της πολιτικής, της πολιτικής στρατηγικής και της πορείας του Κινήματος.


Πιστεύω ότι η επιστροφή στη βάση του Κινήματος σε συνθήκες δημοκρατίας και συλλογικότητας είναι αυτό που απαιτούν οι σημερινές συνθήκες. Και για αυτό έχω κάνει πρώτος εγώ και αμέσως μετά την υποψηφιότητά μου μια σειρά προτάσεων, τις οποίες θα διεκδικήσω να γίνουν θέσεις στο ΠΑΣΟΚ στο επόμενο Καταστατικό του”.


-Για το αν μπορούν όλοι οι υποψήφιοι την επόμενη των εκλογών να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι, χωρίς αντιπαλότητες και πικρίες μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, τα οποία και τραυμάτισαν την ενότητα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.


“Το παράξενο είναι ότι θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και οι παραστάτες τους που βγαίνουν τώρα στα παράθυρα.


Η συμμετοχή μου ήταν πάντα δεδομένη. Εμένα μη με βάζετε σε αυτόν τον καμβά. Δεν έχω καμιά σχέση. Εγώ πιστεύω σε ότι με αφορά, η συμμετοχή μου στην ενότητα, στη σύνθεση, στην προοπτική στο ενιαίο, στο μεγάλο ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα δεδομένη και έχει αποδειχτεί μέσα από μια ολόκληρη διαδρομή ότι είμαι συνεπής”.       


Δέσποινα Γκούμα


Σχετικά Άρθρα

Back to top button