Μ. Τζίμας “το ΥΜΑΘ θα είναι κοντά στους μικρούς δήμους”

Συνοδεία υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου του και έχοντας στο πλευρό του το νέο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Δημήτρη Σταμάτη, επισκέφτηκε την Ξάνθη την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, όπου προέδρευσε σύσκεψης φορέων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της νομαρχίας Ξάνθης.

Συνοδεία υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου του και έχοντας στο πλευρό του το νέο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Δημήτρη Σταμάτη, επισκέφτηκε   την Ξάνθη την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, όπου προέδρευσε σύσκεψης φορέων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της νομαρχίας Ξάνθης.


 


Το παρόν στη σύσκεψη έδωσαν όλοι οι δήμαρχοι του νομού, καθώς και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων του νομού, οι  οποίοι και ενημέρωσαν τον υπουργό για την κατάσταση που παρουσιάζει  ο νομός σε ότι αφορά την ανάπτυξη, τα έργα υποδομής, το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και πολύ περισσότερο τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει.


 


Σύσσωμες οι τοπικές αρχές και φορές ζήτησαν τη στήριξη του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης, Μαργαρίτη Τζίμα στην προώθηση και χρηματοδότηση έργων που αφορούν την περιοχή.


Από την πλευρά εκείνος επεσήμανε προκαταβολικά πως το Υπουργείο του θα βρεθεί στους μικρούς δήμους, προκειμένου να τους βοηθήσει να αποκτήσουν ετοιμότητα για το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το ΕΣΠΑ.


Υπογραμμίζοντας παράλληλα χαρακτηριστικά πως “χρήματα παίρνουν αυτοί που είναι αξιόπιστοι και έχουν ετοιμότητα επικαιροποιημένων μελετών. Και όχι αν είναι γαλάζιοι ή πράσινοι δήμαρχοι. Το μαχαίρι και το πεπόνι σε σας ανήκει”


 


Ειδικότερα, ο υπουργός έφτασε στη νομαρχία Ξάνθης στις έξι το απόγευμα της Παρασκευής, όπου και τον υποδέχθηκε ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος και τον οδήγησε στην αίθουσα συνεδριάσεων, όπου εκεί περίμεναν, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Μάνταζι Τσετίν, οι Δήμαρχοι του νομού, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών- Βιομηχάνων, κ. Σκαρλάτος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Ανδρικόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΞ, κ. Παπαχρήστου, ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Ξάνθης, κ. Αντωνακάκης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Λεοντής, καθώς και οι 4 αντινομάρχες του νομού.


Τον κ. Τζίμα συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας -Θράκης, κ. Ανανίκας, και ο νέος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος έκανε την επίσημη πρώτη του από την Ξάνθη.


 


Ο νομάρχης καλωσόρισε τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης και τη συνοδεία του, ενώ ακολούθως τον ενημέρωσε για ζητήματα που απασχολούν το νομό, προβλήματα που παρατηρούνται και για τα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται, όπως είναι ο κάθετος άξονας, η μεταφορά νερού από το Νέστο με το μεγάλο αρδευτικό του κάμπου της Ξάνθης, ο περιμετρικός δακτύλιος της Ξάνθης, καθώς και τα έργα που υλοποιούνται, όπως τα οδικά δίκτυα, οι αναδασμοί και τα αντιπλημμυρικά έργα. 


 


Από την πλευρά τους ο δήμαρχοι αναφέρθηκαν σε ζητήματα των δήμων τους και στις ανάγκες που παρουσιάζουν.


Ο Δήμαρχος Τοπείρου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων ΑΜ-.Θ αφήνοντας αιχμές για την όλη πορεία που έχει πάρει το θέμα εκφράζοντας την αντίθεσή του και των δημοτών του στην πρόταση που προωθείται. Έκανε λόγο για προσπάθεια παραπλάνησης των κατοίκων της περιοχής και ζήτησε τη στήριξη του υπουργού και του νέου γενικού, καλώντας τους να ξεκινήσει η όλη συζήτηση από μηδενική βάση. Επίσης, τέλος αναφέρθηκε στο χώρο της πρώην “Φωνής της Αμερικής”. Για το ζήτημα αυτό, όπως τόνισε δε ζητήθηκε ποτέ πρότασή του ούτε και εκλήθη σε κάποια σύσκεψη, “τι έχουν να κρύψουν από την κοινωνία για το “φιλέτο” αυτό; Τι συζητούν πίσω από τις “κλειστές πόρτες”, όπου δεν καλείται ο δήμαρχος;”, σημείωσε με έμφαση  ο Δήμαρχος Τοπείρου, Στέλιος Χατζηευαγγέλου.


 


Από την πλευρά της η Δήμαρχος Αβδήρων , κ. Εύα Τσακίρη αναφέρθηκε στην παραλιακή ζώνη και στην τουριστική ανάπτυξη που επιχειρείται στην περιοχή, αλλά βρίσκει εμπόδια λόγω της Συνθήκης Ramsar. Η κ. Τσακίρη ζήτησε από τον υπουργό να πιέσει για την υπογραφή της νέας ΚΥΑ, που οριοθετεί τις οικιστικές ζώνες και παράλληλα ζήτησε την οικονομική στήριξη για το αποχετευτικό έργο της παραλιακής ζώνης, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που αδυνατεί από μόνος του να χρηματοδοτήσει ο δήμος.


 


Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους δημάρχους, αναφέρθηκαν  στην προσβασιμότητα των οικισμών τους, στην ανεργία και εσωτερική μετανάστευση, στα αγροτικά προβλήματα και στην μονοκαλλιέργεια του καπνού.


Στην αποβιομηχάνιση της περιοχής και στην ανεργία αναφέρθηκαν και οι παραγωγικοί φορεί του νομού.


Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, κ. Ανδρικόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνουν οι επιχειρηματίες τους νομού σε άλλες παραγωγικές μορφές και καινοτόμες ιδέες  που θα αλλάξουν μελλοντικά την επενδυτική και αναπτυξιακή εικόνα στο νομό.


 


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών-Βιομηχάνων Ξάνθης, κ. Σκαρλάτος, δήλωσε ότι θα πρέπει να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, και ενημέρωσε τον κ. Τζίμα για την πρόταση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος που θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου για την στρατηγική ανάπτυξης της περιοχής. Σε ότι αφορά τα προβλήματα που συναντά ο επιχειρηματικός κόσμος  στο νομό, ο κ. Σκαρλάτος μίλησε για έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της περιοχής, για την μη σωστή λειτουργία των Επιτροπών Ελέγχου Επενδύσεων, για την καθυστέρηση καταβολής της επιδότησης του κόστους εργασίας 12% και τέλος για το τεράστιο έλλειμμα στις επιχειρήσεις δομικών υλικών.


  ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ


ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ


 


 Εμφανώς ικανοποιημένος από την ενημέρωση που του έγινε και τον προβληματισμό που κατέθεσαν οι φορείς για την ανάπτυξη του νομού, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται ως υπουργός στο νομό Ξάνθης, σε μια περιοχή που ανέδειξε μεγάλες μορφές, όπως τον Αρχιεπίσκοπο, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή.


 


Ενώ σημείωσε “βρίσκομαι εδώ για σας δώσω το στίγμα της κυβέρνησης και του υπουργείου Μακεδονίας -Θράκης . Στόχος να ελαττώσει ή να εξουδετερώσει τις ενδοπεριφερειακές και ενδονομαρχιακές ανισότητες. Προκαταβολικά το λέω, πως το ΥΜΑΘ θα είναι κοντά στους μικρούς Δήμους, που δεν έχουν καλά οργανωμένες Τεχνικές Υπηρεσίες, για να τους βοηθήσει να ενταχθούν έργα τους στο Δ’ΚΠΣ”.    


 


Ο Μαργαρίτης Τζίμας χωρίς να “χαϊδολογήσει αυτιά” δε δίστασε να  πει έξω από τα δόντια αλήθειες που άλλοι προκάτοχοί του απέφευγαν να πουν εξαιτίας πολιτικών σκοπιμοτήτων και φιλοδοξιών.


Ο νέος Υπουργός Μακεδονίας Θράκης εξέφρασε την αγανάκτησή του πως μετά από τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης υπάρχουν ακόμη δήμοι που δεν έχουν ολοκληρώσει τα έργα υποδομής και δίνουν προτεραιότητα σε έργα βιτρίνας.


Παράλληλα κάλεσε τους δήμους και τις νομαρχίες να προετοιμάζονται για το ΕΣΠΑ, εγκαίρως, καθώς το 80% των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα δοθεί στην περιφέρεια. 


“Όταν μόνο με το 20% του Γ’ ΚΠΣ που δόθηκε στην περιφέρεια είχαμε αυτή την πορεία στο θέμα της υποβολής των μελετών και της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων , φανταστείτε τι θα γίνει με το ΕΣΠΑ, το Δ’ΚΠΣ  από το οποίο το 80% θα διατεθεί σε δήμους και νομαρχίες. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θα είμαστε έτοιμοι να απορροφήσουμε τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε. Τώρα δεν είμαστε”, σημείωσε ο κ. Τζίμας. Πρέπει να υπάρξει ετοιμότητα σε μελέτες και μάλιστα να είναι επικαιροποιημένες διότι “καμιά κυβέρνηση κανένας υπουργός δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει έργο με αίτημα μόνο το όνομα της μελέτης. Αυτή η τακτική είναι παρελθόν. Χρήματα παίρνουν αυτοί που είναι αξιόπιστοι και έχουν ετοιμότητα”.  


 Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης μίλησε για πολύπλευρη ανάπτυξη, στήριξη των κοινωνικά αποκλεισμένων πολιτών, ώστε να υπάρξει κοινωνική συνοχή. Έκανε γνωστό πως ο ρόλος του υπουργείου του αναβαθμίζεται και ενισχύεται οικονομικά, γεγονός που σημαίνει πως θα μπορέσει έτσι να χρηματοδοτεί και μεγαλύτερα έργα Δήμων και νομαρχιών που βρίσκονται στα όρια ευθύνης του. Κατέστησε λοιπόν σαφές πως ως υπουργείο θα χρηματοδοτήσει ένα μεγάλο κορυφαίο  έργο σε κάθε νομό της Βορείου Ελλάδος, όπως επίσης και μια μεγάλη πρόταση που θα αφορά Δράσεις Πολιτισμού-Τέχνης και Αθλητισμού, έργο που θα αναδεικνύει και θα προβάλει την πολιτιστική φυσιογνωμία και κληρονομιά, την ταυτότητα του νομού.


Στο μεταξύ, ο Μαργαρίτης Τζίμας, ο νέος υπουργός ΜΑ-Θ , έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση υπογραμμίζοντας με νόημα πως δεν πρόκειται να ασκήσει εξωτερική πολιτική κάνοντας ανάλογου ύφους δηλώσεις. “Δεν ασκώ εξωτερική πολιτική. Αυτή ασκείται από τη συντεταγμένη πολιτεία. Δεν είμαι διατεθειμένος να αναλωθώ σε δηλώσεις τέτοιους είδους. Ταυτίζομαι πλήρως με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την υπουργό των Εξωτερικών, κ. Μπακογιάννη”.


Τέλος με τη λήξη στη σύσκεψης με τις αρχές και τους φορείς του νομού Ξάνθης κατέληξε χαρακτηριστικά “Το ΥΜΑΘ θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του σε δημάρχους και νομάρχες. Στόχος μας είναι να κάνουμε τους πολίτες πιο ευτυχισμένους και σε αυτή την προσπάθεια δε μας φοβίζουν ούτε τα κόμματα, ούτε τα χρώματα”.


Δέσποινα Γκούμα


Σχετικά Άρθρα

Back to top button