Πρώτη σε ανεργία η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Μεγαλύτερη φωτο Αρνητική αναβάθμιση υπέστη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να σκαρφαλώσει από τη δεύτερη, στην πρώτη θέση του πίνακα των γεωγραφικών περιοχών της χώρας με την υψηλότερη ανεργία.

           Μεγαλύτερη φωτο  Αρνητική αναβάθμιση υπέστη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να σκαρφαλώσει από τη δεύτερη, στην πρώτη θέση του πίνακα των γεωγραφικών περιοχών της χώρας με την υψηλότερη ανεργία. 


           Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τον μήνα Ιούνιο, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα με ποσοστό 11,4%,ενω ακολουθούν με σημαντική διαφορά από την πρώτη θέση, η Κεντρική Μακεδονία με 9,7%, η Ήπειρος με 9.3%, η Δυτική Μακεδονία με 9,2%, το Βόρειο Αιγαίο με 9,1%,οι Ιόνιοι νήσοι με 8,8%,η Θεσσαλία με 8,4%,η Αττική με 7,8%,η Στερεά Ελλάδα με 7,6%, η Δυτική Ελλάδα με 7,4%, η Πελοπόννησος με 7,4%, το Νότιο Αιγαίο με 5,1% και τελευταία η Κρήτη με 4,6%.


            Το αξιοσημείωτο στα παραπάνω στοιχεία είναι το γεγονός ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποτελεί τη μοναδική περιοχή με διψήφιο ποσοστό. Ωστόσο στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για τον μήνα Απρίλιο ανέφεραν ότι η ανεργία στην περιοχή μας βρισκόταν στο 7,2%, έναντι 11,7% που είχε τον Απρίλιο 2006, κατατάσσοντάς την στην τρίτη θέση. 


             Από τη σύγκριση των δύο παραπάνω δεδομένων, που αξίζει να σημειωθεί ότι προέρχονται από την ίδια πηγή, γίνεται αντιληπτό ότι σε διάστημα δύο μηνών η αύξηση της ανεργίας ήταν κατακόρυφη και πιο συγκεκριμένα της τάξης του 3,7%. Στο ίδιο περίπου ποσοστιαίο μέγεθος βρίσκεται και διαφορά του ποσοστού ανεργίας της ΑΜΘ σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο που έχει υπολογιστεί στο 8,2%, καθώς παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 3,2%.


            Ωστόσο το γεγονός ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και η Κεντρική Μακεδονία βρίσκονται στις δυο πρώτες θέσεις του πίνακα, αποδεικνύουν ότι ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το “πέπλο” της ανεργίας. 


         Σε ολόκληρη την επικράτεια συγκρίνοντας την με τα αντίστοιχα περσινά ποσοστά εμφανίζεται μειωμένη, καθώς πέρσι είχε ανέλθει στο 8,3% αν και παραμένει σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την ανεργία της ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο 6,9%. 


 Συντάκτης: Χαριτίνη Λέτσα 


    

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button