ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

Τον εορτασμό της 88ης Επετείου των Ελευθερίων της Ξάνθης τίμησε φέτος με την παρουσία του ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας της χώρας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Δημάρχου Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη και του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Τον εορτασμό της 88ης Επετείου των Ελευθερίων της Ξάνθης τίμησε φέτος με την παρουσία του ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας της χώρας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Δημάρχου Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη και του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.


 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λάμπρυνε με την παρουσία του τις εορταστικές εκδηλώσεις και έτυχε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από τις αρχές και του κατοίκους της Ξάνθης.


Ο κ. Παπούλιας από την Ξάνθη και τη Θράκη έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, τόσο σε εσωτερικό επίπεδο, όσο και σε διεθνές και κυρίως προς τη γείτονα Τουρκία, καλώντας την να σεβαστεί τα θρησκευτικά δικαιώματα του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.


Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με αφορμή το δίδαγμα της επετείου των 88ων Ελευθερίων Ξάνθης, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε πάντα επίκαιρο, δήλωσε “ο ελληνικός λαός μονιασμένος και κινητοποιημένος από τα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας μεγαλουργεί”.


Κάνοντας ιδιαίτερη  αναφορά για τη Θράκη και τη γεωγραφική της θέση,  έστειλε το μήνυμα της ενότητας και της ανάγκης να υπάρξει μια σωστή περιφερειακή ανάπτυξη, ενώ αγγίζοντας ζητήματα εθνικά, υπογράμμισε χαρακτηριστικά “η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες όχι μόνο γιατί τη δεσμεύει η  υπογραφή της, αλλά πάνω από όλα γιατί πιστεύει σε ένα σύστημα αρχών, στο οποίο κυριαρχούν οι ιδέες της δικαιοσύνης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισοπολιτείας”.   


 Στο μεταξύ άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, έλαβε χώρα στις 11 το πρωί της Πέμπτης, ανήμερα της επετείου, στο Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, όπου παρέστη στην επίσημη  δοξολογία προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιεθωρίου, κ.κ Παντελεήμονα.   



Στο Δημαρχείο Ξάνθης…..


Ακολούθως ο Πρόεδρος μετέβη στο Δημαρχείο της πόλης, συνοδευόμενος από τη Δημοτική Αρχή,  όπου εκεί τον υποδέχθηκαν σύσσωμες οι αρχές και φορείς του νομού, οι οποίες και παρέστησαν στη σεμνή τελετή που ετοίμασε ο Δήμος για την ανακήρυξη του σε Επίτιμο Δημότη Ξάνθης.


Λίγο πριν του προσφερθεί το χρυσό κλειδί της πόλης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ως εκπρόσωπος του λαού αυτής της πόλης και με αισθήματα ειλικρινούς σεβασμού και βαθιάς ικανοποίησης καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και εξήρε την προσωπικότητά του και το ενδιαφέρον που δείχνει για την Ελληνική Περιφέρεια και ιδιαίτερα για τη Θράκη, καθώς και για τις κρυστάλλινες θέσεις του στα εθνικά θέματα.


Επεσήμανε την εξαιρετική τιμή που αποτελεί για όλους τους κατοίκους της πόλης η παρουσία του πρώτου πολίτη της χώρας στον εορτασμό των Ελευθερίων της Ξάνθης και πως η χαρά τους είναι πολύ μεγάλη.


 Επίσης κατά το χαιρετισμό του ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων  στο ρόλο της Ξάνθης στη διαπεριφερειακή συνεργασία των λαών και στη βελτίωση των σχέσεων της χώρας μας με τις γειτονικές χώρες.  


Αναφερόμενος στο ρόλο της Αυτοδιοίκησης επεσήμανε χαρακτηριστικά “Θέλω ακόμη να σας διαβεβαιώσω, επειδή γνωρίζω το ενδιαφέρον σας, πως στην περιοχή μας, το σταυροδρόμι αυτό των πολιτισμών και η Αυτοδιοίκηση σύσσωμη συνέβαλε και συμβάλλει καθημερινά στην εδραίωση και ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης, στη διασφάλιση της ισονομίας και της ισοπολιτείας όλων των πολιτών, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην αξιοποίηση του πλούτου της πολιτισμικής μας πολυμορφίας”.


Λίγο πριν το τέλος του σύντομου χαιρετισμού του, ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μιχάλης Στυλιανίδης, ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς την αρωγή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην υλοποίηση μιας σειράς ζητημάτων που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής, καθιστώντας τον κοινωνό των προβλημάτων αυτών.


“Παράλληλα όμως αξιώνει κ. Πρόεδρε τη στήριξη των στρατηγικών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει η περιοχή μας για ανάπτυξη της οικονομίας και του πολιτισμού της και βέβαια προς την κατεύθυνση αυτή δεν οδηγούν : 


-η καθυστέρηση ενδυνάμωσης τους Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου μας,  


-η συρρίκνωση των κινήτρων ανάπτυξης της Θράκης,


-η τοποθέτησή μας ως πόλου Ανάπτυξης 4ης κατηγορίας στο Χωροταξικό Σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε πλήρη αντίθεση και διαχωρισμό από τους άλλους νομούς της Θράκης και 


-η γενικότερη αδιαφορία των αρμοδίων στην προσπάθεια που κάνουμε για τη διατήρηση και ανάδειξη των πολιτισμικών και ιστορικών πόρων της περιοχής μας”.


 Στη συνέχεια κάλεσε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, κ. Καλαϊτζή ο οποίος και ανέγνωσε τη σχετική ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία και ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Ξάνθης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ενώ ακολούθως του παραδόθηκε και το χρυσό κλειδί της πόλης.


Βαθιά συγκινημένος για την τιμή που έγινε προς το πρόσωπο του ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε θερμά όλους, τονίζοντας πως δε βρίσκεται εδώ, σήμερα ως επίσημος επισκέπτης, αλλά ζει και μοιράζεται τα προβλήματα και τις αγωνίες των ανθρώπων της Ξάνθης και γενικότερα της Θράκης, θαυμάζοντας την αντοχή, την ισχυρή θέληση και τον αγώνα των ανθρώπων της για ένα καλύτερο μέλλον.


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του (δημοσιεύεται στη σελίδα 4) αναφέρθηκε στη γεωγραφική θέση της Θράκης, στα χαρακτηριστικά της περιοχής, στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για αυτήν και οι της Ε.Ε., και στη θέση την οποία βρίσκεται σήμερα στην πολιτική και  οικονομική κλίμακα. Τέλος ολοκλήρωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας και κάποια παλιά αιτήματα της περιοχής που έχουν παραμείνει σε σημαντικό βαθμό ανεκπλήρωτα.


“Όπως η ολοκληρωμένη και συστηματική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και του ορυκτού πλούτου, η πληρέστερη και ορθολογικότερη αξιοποίηση, ακόμη, και του ανθρώπινου δυναμικού της, η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, τείνουν πλέον να αντιμετωπιστούν με επίγνωση μιας βαθιάς ανάγκης για τη χώρα μας: Της ανάπτυξης στην περιφέρεια”.     


 Η κατάθεση στεφάνου και η παρέλαση…..


 Στη συνέχεια του προγράμματός του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μετέβη στο Ηρώο της πόλης όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από τον ίδιο.


Μετά την απόδοση τιμών, ο κ. Κάρολος Παπούλιας έλαβε θέση στην εξέδρα των επισήμων όπου και παρακολούθησε με ενδιαφέρον και προσοχή τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.


Με σύμμαχο τον καλό καιρό η μαθητιώσα νεολαία και τα στρατευμένα νιάτα τίμησαν από την πλευρά τους τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, πραγματοποιώντας μια προσεγμένη εμφάνιση και ένα ζωηρό και συγχρονισμένο βηματισμό.


Μετά τη λήξη της παρέλασης ο κ. Κάρολος Παπούλιας πέρασε απέναντι στο χώρο των αναπήρων και θυμάτων πολέμου τους οποίους και χαιρέτησε δια χειραψίας.


Στη Λέσχη Αξιωματικών….


Λίγο αργότερα παρακάθισε στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Δήμαρχος Ξάνθης στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης, με τη συμμετοχή σύσσωμων των αρχών και φορέων του νομού.  


Εκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε για άλλη μια φορά για τη φιλοξενία που του έγινε, ευχήθηκε υγεία και προσωπική ευτυχία, ενώ παράλληλα με την παρουσία του στη Λέσχη Αξιωματικών εξέφρασε το σεβασμό της Ελληνικής Πολιτείας στις Ένοπλες Δυνάμεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά “σε εσάς οφείλουμε την αποτρεπτική ικανότητα της πατρίδας μας, την ανάδειξη της χώρας μας σε παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή μας”.


Μάλιστα ο κ. Παπούλιας έκανε αναφορά και στην ένταξη των Ελλήνων μουσουλμάνων στη διαδικασία της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και σε μια σύγχρονη παιδεία, ως στοιχείο ωριμότητας και προϋπόθεση για μια νέα εποχή ευημερίας για όλους. Απόδειξη της αρχής της ισονομίας και της ισοπολιτείας, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και οι θετικές διακρίσεις που μια ευρωπαϊκή χώρα έκρινε αναγκαίες να δοθούν. Ταυτόχρονα, εμμέσως πλην σαφώς, κάλεσε και τη γείτονα χώρα Τουρκία να σεβαστεί τις ίδιες αρχές αν επιθυμεί την ευρωπαϊκή της ένταξη.


Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έλαβε και τα καθιερωμένα δώρα από τις αρχές του τόπου ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στον πρώτο πολίτη της χώρας.


Ο Δήμαρχος Ξάνθης του πρόσφερε έναν πίνακα ζωγραφικής, όπου απεικονίζει κομμάτι της παλιάς πόλης, Ξανθιώτη καλλιτέχνη, ο νομάρχης Ξάνθης του χάρισε έναν πίνακα λιθογραφίας επίσης Ξανθιώτη δημιουργού, ο Διοικητής του Δ’ΣΣ ένα ασημένιο πιάτο πιστό αντίγραφο Μακεδονικού πιάτου του 336 π.χ. και ο Μητροπολίτης Ξάνθης του επέδωσε την έκδοση που επιμελήθηκε η Ιερά Μητρόπολη, δυο δερματόδετους τόμους με τα Πρακτικά της Δημογεροντίας.


Το πρόγραμμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στην Ξάνθη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα με την επίσκεψή του στη λίμνη Βιστωνίδα και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Πόρτο Λάγος, όπου και επεσήμανε την ευθύνη των πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος.     


  Δηλώσεις επισήμων για τα Ελευθέρια της Ξάνθης


 Μαργαρίτης Τζίμας, Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης


“Το μήνυμα είναι ότι αυτές τις ημέρες πρέπει να γυρνούμε και να στέλνουμε τη σκέψη μας σε όλους τους συντοπίτες μας, τους συμπολίτες μας τους Έλληνες που έδωσαν τη ζωή τους για να κερδίσουμε εμείς το αγαθό της ελευθερίας. Και η Ξάνθη, όπως και όλη η Μακεδονία και η Θράκη είναι γεμάτη από αγωνιστές οι οποίοι πότισαν το δέντρο της ελευθερίας. Βρίσκομαι εδώ για πολλοστή φορά, αλλά για πρώτη φορά ως Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και κλείνω ευλαβικά το γόνυ μου στη θυσία των συμπολιτών μας.


Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου


 κ.κ. Παντελεήμων 


“Σήμερα η πόλη μας και η περιοχή μας γιορτάζει την 88η επέτειο των Ελευθερίων και ο φετινός εορτασμός είναι λαμπρότερος και καθίσταται λαμπρότερος με την παρουσία του ανώτατου πολιτειακού άρχοντος, του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος με την παρουσία του τιμά όλους μας εδώ.


Στο μητροπολιτικό ναό το πρωί, εκεί όπου στις 4 Οκτωβρίου του 1919 έγινε η πρώτη δοξολογία, ευχαριστήσαμε ξανά το Θεό, προσευχηθήκαμε για τις ψυχές των πατέρων και των αδερφών μας που έφυγαν προσμένοντας αυτή την ημέρα και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε και χειροκροτήσαμε τη μαθητιώσα νεολαία και τα στρατευμένα μας παιδιά.


Η δική μας υποχρέωση είναι να διαφυλάξουμε την πίστη μας, τη γλώσσα μας, την ιστορία μας, την παράδοσή μας και να τα παραδώσουμε αυτά στις επερχόμενες γενιές. Χρόνια Πολλά”.


Διοικητής Δ’ΣΣ Π.Τσαλικίδης


“Θα ήθελα με την ημέρα της γιορτής της απελευθέρωσης της Ξάνθης να ευχηθώ στους συμπολίτες μας της Ξάνθης, αλλά και όλης της ευθύνης του Δ’ΣΣ , της Θράκης και των νομών Δράμας και Καβάλας χρόνια πολλά, ότι καλύτερο και πάντα προκοπή.


Σ’ ένα περιβάλλον ειρηνικό, μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, που νομίζω προς την κατεύθυνση αυτή έχει συνδράμει και η παρουσία του Δ’ΣΣ, διατηρώντας εκπαιδευμένα στρατεύματα και αποτελώντας αυτά ισχυρό παράγοντα αποτροπής για τους αντιπάλους μας και εξασφαλίζοντας και υπηρετώντας την ειρήνη”.


Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Παναγιώτης Σγουρίδης


“Μια πραγματικά λαμπρή μέρα με λαμπρό καιρό.


Τα νιάτα μας παρήλασαν και πραγματικά μας γέμισαν περηφάνια. Περηφάνια που όλοι πρέπει να έχουμε για μια πατρίδα που θα κάνει βήματα μπροστά και στο μέλλον.


 Όταν ο λαός μένει πάντα ενωμένος ανεξάρτητα των πολιτικών που κυβερνούν, τότε πάντα η χώρα κάνει βήματα μπροστά. Εύχομαι να κάνει περισσότερα”.


Δήμαρχος Ξάνθης, Μιχάλης Συλιανίδης


“Να ευχηθώ καταρχάς σε όλους και σε όλες χρόνια πολλά. Πραγματικά σήμερα είναι μια πάρα πολύ σημαντική μέρα για την πόλη μας. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζουμε τα 88α Ελευθέριά μας. Η παρουσία μάλιστα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του ανώτατου πολιτειακού μας άρχοντα, για πρώτη φορά στις γιορτές αυτές προσδίδει εξαιρετική λαμπρότητα. Μάλιστα θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου, διότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας με ομόφωνη απόφασή του ανακήρυξε τον εξοχότατο Επίτιμο Δημότη της πόλης μας και του απένειμε το χρυσό κλειδί.


 Θέλω να συγχαρώ και τα νιάτα μας , τα παιδιά μας για την πολύ καλή τους παρέλαση και ιδιαίτερα βέβαια τα στρατευμένα νιάτα μας, που απέδειξαν με την παρουσία τους, με το ανάστημά τους, πως δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε, πως είναι η εγγύηση για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή”.   


Δέσποινα Γκούμα         

Σχετικά Άρθρα

Back to top button