Η ανεργία μάστιγα για την Ξάνθη

“Η ανεργία πλήττει το νομό. Παράλληλα μειώνονται συνεχώς οι θέσεις ανεργίας. Τα προβλήματα των εργαζομένων πολλά. Η κατάσταση είναι ακριβώς όπως την εντοπίζουμε όλοι μας, πάρα πολύ δύσκολη. Θα πρέπει λοιπόν να προσέξει πολύ η κυβέρνηση που επανεκλέχθηκε την ακριτική Θράκη”, ήταν η άμεση απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, κ. Σπύρος Παπαχρήστου, όταν ρωτήθηκε από τον “Α” για την αποβιομηχάνιση του νομού.

         “Η ανεργία πλήττει το νομό. Παράλληλα μειώνονται συνεχώς οι θέσεις ανεργίας. Τα προβλήματα των εργαζομένων πολλά. Η κατάσταση  είναι ακριβώς όπως την εντοπίζουμε όλοι μας, πάρα πολύ δύσκολη. Θα πρέπει λοιπόν να προσέξει πολύ η κυβέρνηση που επανεκλέχθηκε την ακριτική Θράκη”, ήταν η άμεση απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, κ. Σπύρος Παπαχρήστου, όταν ρωτήθηκε από τον “Α” για την αποβιομηχάνιση του νομού. 


         Η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή σε ότι αφορά τις θέσεις εργασίας δεν είναι και η πιο αισιόδοξη, καθώς τα τελευταία χρόνια όχι μόνο υπάρχει μεγάλη μείωση θέσεων εργασίας, αλλά και πολλά εργοστάσια έχουν κλείσει, ενώ άλλα, από αυτά που έχουν εναπομείνει, -συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων-ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν σε όμορες χώρες.


          Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης παρακολουθεί με ανησυχία τις δυσάρεστες εξελίξεις σε ότι αφορά το επενδυτικό κλίμα στο νομό και όπως αυτό αντανακλάται στις θέσεις εργασίας.


Μάλιστα τώρα που έχουν πλέον τελειώσει οι εκλογές και έχει ορκίστηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα, ο πρόεδρος του ΕΚΞ, μαζί με το διοικητικό συμβούλιο του φορέα προγραμματίζει κάθοδο στην Αθήνα και επαφές στα αρμόδια υπουργεία. Προτεραιότητα θα δώσουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου θα επιδιώξουν συνάντηση με την ηγεσία του. 


           “Νομίζω πως ένα από τα πρώτα υπουργεία που θα πρέπει να επισκεφτούμε είναι το Ανάπτυξης. Θα ζητήσουμε και εμείς από την πλευρά μας να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους επιχειρηματίες για νέες επενδύσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε απασχόληση. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.


Αρκεί να σκεφτείτε ότι και η οικοδομή αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς επέρχεται κορεσμός”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχρήστου.


Αναφορικά με την υπάρχουσα κατάσταση στο νομό και συγκεκριμένα με κάποιες από τις μέχρι χθες μεγάλες επιχειρήσεις στο νομό, όπως την ΚΟΜΟΤΕX, τη Χατζηιωάννου, πρώην VENUS και νυν VERTICAL, την COCO MAT και την ΚΑΠΝΙΚΗ Μιχαηλίδη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου μας ενημέρωσε για το πώς έχει η κατάσταση.


 


 VERTICAL-ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ Α.Ε.


 


Η εταιρεία έχει βγάλει ανακοίνωση για οικειοθελή αποχώρηση με μπόνους 2.500 χιλιάδων ευρώ συν τη νόμιμη αποζημίωση. Ήδη έχουν υποβάλει αίτηση για οικειοθελή αποχώρηση 150-160 εργαζόμενοι. Η συγκεκριμένη επιχείρηση κατά καιρούς απέλυε άτομα κάνοντας χρήση του 2%.


Πληροφορίες θέλουν το εργοστάσιο να κλείνει. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι συναισθανόμενοι τη δύσκολη κατάσταση, καθώς και το τι επίκειται, προκειμένου να βγουν κάπως κερδισμένοι από την άσχημη τροπή των πραγμάτων, υποβάλουν αιτήσεις για οικειοθελή αποχώρηση. “Οι εργαζόμενοι βλέπουν ότι δεν υπάρχει μέλλον.


Όσο για τη διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να κινηθεί κατά αυτόν τον τρόπο, γιατί μόνο έτσι μπορεί να κάνει ομαδική απόλυση με την οικειοθελή αποχώρηση”, σημείωσε ο κ. Παπαχρήστου.


 


COCO MAT


 


Δεν υπάρχει πρόβλημα στην παραπάνω εταιρεία γιατί απλούστατα στο εργοστάσιο που κάηκε πριν από λίγες εβδομάδες δεν ααπασχολούσε κάνεναν εργαζόμενο.


Κάθε Σεπτέμβριο με Νοέμβριο που δηλώνουν οι διοικήσεις των εργοστασίων τα άτομα που θα απασχολήσουν δεν είχε δηλωθεί ούτε ένα άτομο για την COCO MAT. Βέβαια ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης διευκρίνισε πως θυγατρική της παραπάνω εταιρείας η ΜΑXI ΑΕΒΕ απασχολεί 131 εργαζόμενους στην παραγωγή.


 


KOMOTEX


 


Η κατάσταση στην επιχείρηση έχει σταθεροποιηθεί και πηγαίνει καλά. “Βέβαια δεν είναι η ΚΟΜΟΤΕΞ που ήταν κάποτε. Μείωσε το προσωπικό της  στον αριθμό που επεδίωκε η διοίκηση, ωστόσο κατά καιρούς προχωρά σε προσλήψεις, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί”, σημειώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης.


 


ΚΑΠΝΙΚΗ Μιχαηλίδης


 


Η καπνοκαλλιέργεια στο νομό Ξάνθης, όπως και γενικά στη χώρα φθίνει, επακόλουθο της Κοινοτικής πολιτικής για τον καπνό. Οι αρνητικές φυσικά επιπτώσεις είναι ήδη ορατές, καθώς πολύ δύσκολα οι καπνεργάτες του νομού μπορούν να βρουν δουλειά ή να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη ή το ταμείο ανεργίας.


Τα καπνομάγαζα, όπως η ΚΑΠΝΙΚΗ Μιχαηλίδης, έχουν περιορισμένη ποσότητα καπνών για να επεξεργαστούν, με φυσικό επακόλουθο να προσλαμβάνουν χρόνο με το χρόνο και μικρότερο αριθμό καπνεργατών.


Η όλη κατάσταση που διαμορφώνεται προβληματίζει σοβαρά το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, καθώς το 1/4 της δύναμής του είναι εργαζόμενοι στο χώρο του καπνού.


Ο κ. Παπαχρήστου και με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Πανελλαδικής Καπνεργατικής Ομοσπονδίας παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη του ζητήματος και αιτώντας μάλιστα της μείωσης του αριθμού των ενσήμων που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση των καπνεργατών..


“Εμείς σαν Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, αλλά και εγώ ως αντιπρόεδρος της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας, έχουμε κατέβει στην Αθήνα για το θέμα των καπνεργατών. Ζητήσαμε και ζητάμε την άμεση συνταξιοδότηση των άνω των 50 ετών, αντρών και γυναικών, με λιγότερα ένσημα από αυτά που ζητάει το Ταμείο Αλληλοβοηθείας που είναι τα 7.500.


Εμείς ζητάμε να είναι 2.500 ένσημα για τις γυναίκες και 3.500 για τους άντρες. Σε ότι αφορά τώρα αποκλειστικά την ΚΑΠΝΙΚΗ Μιχαηλίδη, προσπαθούμε οι εργαζόμενοι στην εταιρεία να συμπληρώσουν τα 100 ένσημα για να δικαιούνται ταμείου ανεργίας.


Είχαμε λοιπόν τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Απασχόλησης με παρουσία αντιπροσώπου του Μιχαηλίδη, του Σωματείου του δικού μας των Καπνεργατών και του Εργατικού Κέντρου.


Το πρόβλημα πηγάζει από τη μείωση της καπνοκαλλιέργειας στο νομό μας. Δεν έχουν καλλιεργηθεί καπνά. Υπάρχουν είκοσι εκατομμύρια κιλά μπασμάδες, όταν κάποτε τα ανατολικού τύπου καπνά, ο μπασμάς, έφταναν τα 120 εκατομμύρια καπνά”.


Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστου, δεν έχουν καλλιεργηθεί καπνά για να μπορέσει η ΚΑΠΝΙΚΗ Μιχαηλίδης να απασχολήσει τον αριθμό των καπνεργατών που είχε κατά το παρελθόν υποσχεθεί. Ωστόσο στην εν λόγω συνάντηση που έγινε δόθηκαν κάποιες υποσχέσεις αόριστες για φέτος, έτσι ώστε να μπορέσουν να τεκμηριώσουν ταμείο ανεργίας οι 130 περίπου εργαζόμενοι που απασχολεί.


Τέλος, για την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει ο νομός Ξάνθης σε ότι αφορά την απασχόληση, το Εργατικό Κέντρο βρίσκεται σε εγρήγορση και είναι έτοιμο να προχωρήσει στις ανάλογες κινήσεις αν χρειαστεί.


“Να είστε σίγουρη, μπορεί να μη μιλάμε πολύ, αλλά τα παρακολουθούμε όλα. Κάνουμε ενέργειες και όταν χρειαστεί θα βγούμε και στο δρόμο για να τα καταγγείλουμε ή να γίνει οτιδήποτε προς όφελος των εργαζομένων, είτε αυτό σχετίζεται με το ΙΚΑ, είτε με τον ΟΑΕΔ, και πολύ περισσότερο για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας” υπογράμμισε με έμφαση στον “Α” ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, κ. Σπύρος Παπαχρήστου.           


 


Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button